Ericsson i Telia dostigli brzinu 757 Mbps u 4G mreži

Ericsson i Telia dostigli brzinu 757 Mbps u 4G mreži

Foto: Fotolia - ilustracija

Stanovnici Stockholma uskoro će, zahvaljujući suradnji Telije i Ericssona, imati priliku koristiti rekordne brzine u Telijinoj mreži. Testovi su u 4G mreži zabilježili čak 757Mbit/s čime je dokazana njezina spremnost za 5G te za napredne aplikacije i usluge poput virtualne i proširene stvarnosti.

Brzina od 757Mbit/s ostvarena je na temelju 4G spektra i vrlo je blizu 800 Mbit/s, najviše teorijske brzine ostvarive na 50 MHz. Telia je koristila različite pristupne tehnologije kao daljnju pripremu za 5G.

Ericssonov čelni čovjek Mrežnih proizvoda u nordijskim i baltičkim zemljama Peter Malm objašnjava da istovremenim prenošenjem paralelnih tokova podataka putem radijske pristupne tehnologije i agregacijom spektra, najviše brzine se povećavaju. "Ali, što je još važnije, i prosječne brzine su se značajno povećale. Pomicanje granica i u mrežama u radu, a ne samo u laboratorijskim uvjetima, daljnji je dokaz da možemo ubrzati razvoj 4G i 5G uz osiguranu kvalitetu za krajnje korisnike koji žele bolju sliku, kvalitetniji zvuk te napredne usluge”, ističe

”Našim ćemo korisnicima omogućiti da iskuse 5G u Stockholmu i Tallinnu već tijekom 2018. godine. Stoga je vrlo važan dio našeg svakodnevnog posla ispitivanje mreže kako bismo korisnicima pokazali da je naša mreža spremna za njihove potrebe, danas i u budućnosti”, kaže Mats Lundbäck, odgovoran za tehnologiju u Teliji.

Rezultati testiranja pomoći će Teliji da odluči u kojem će smjeru dalje razvijati 4G mreže te da se pripremi za novu generaciju mobilne telefonije - 5G. Lundbäck nastavlja: “Ovi testovi će nam pomoći u eliminaciji potencijalnih uskih grla u budućem prometu. Mreža je razvijena zajedno s alatima za specifične potrebe.“

Peter Malm dodaje: “ Ispitivanje smo proveli u dijelu Stockholma u kojem veliki broj ljudi koristi zahtjevne medijske usluge i to je bio izazovan stres test na kojem smo pokazali svoje sposobnosti!”

Za test brzine, Telia i Ericsson su koristili tehnologiju Ericsson Radio System. Korisničke uređaje koji će moći koristiti 4G uz ovakve brzine, najznačajniji će isporučitelji, prema najavama, lansirati tijekom ove godine.

Još iz kategorije

Počinju prijave za WiFi4EU

Počinju prijave za WiFi4EU

21.03.2018. komentiraj

Europska komisija pokrenula je internetski portal WiFi4EU, a uz top ozivaju se općine u cijeloj Europi da se od danas počnu prijavljivati za prvi natječaj za projekte, koji će se otvoriti sredinom svibnja. Općine će se u okviru poziva natjecati za financiranje EU-a za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima. U proračunu EU-a do 2020. 120 milijuna eura namijenjeno je financiranju opreme za besplatne Wi-Fi usluge u 8000 općina u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu. Općine mogu iskoristiti vaučere WiFi4EU za kupnju i instalaciju opreme za Wi-Fi (bežične pristupne točke) u svojim središtima javnog života. Troškove održavanja mreže tijekom snosit će općine.

ENT otvara razvojni centar u Osijeku i predstavlja 5G mobilne tehnologije

ENT otvara razvojni centar u Osijeku i predstavlja 5G mobilne tehnologije

20.03.2018. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla najavio je otvaranje razvojno-istraživačkog centra u Osijeku, a istodobno i prikazao prvu demonstraciju 5G mobilne mreže. Obraćajući se okupljenima, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević objavila je kako je kompanija dobila nove odgovornosti u području razvoja pete generacije mobilnih komunikacija te će svoje razvojno-istraživačke aktivnosti, iz Zagreba i Splita, proširiti i u Osijek. Riječ je o investiciji koja će rezultirati novim zapošljavanjem većeg broja stručnjaka, a nova lokacija Ericssona Nikole Tesle u Osijeku bit će, sa svim svojim pozitivnim utjecajima, najbolji pokretač tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja Slavonije.

Telefonica u Brazilu ulaže 5,2 milijarde funti u optičku infrastrukturu

Telefonica u Brazilu ulaže 5,2 milijarde funti u optičku infrastrukturu

20.03.2018. komentiraj

Jedan od najvećih svjetskih telekoma Telefonica najavila je ulaganje vrijedno 5,2 milijarde funti u optičku infrastrukturu u najmnogoljudnijoj zemlji u Južnoj Americi u Brazilu. Kako bi ostvarili vrlo ambiciozne planove, Telefonica će iskoristiti iskstvo u gradnji optičke pristupne infrastrukture i spajanje korisnika koje imaju u Španjolskoj.