EKSKLUZIVNO: Konačna konsolidacija hrvatskog telekom tržišta – HT kupuje Optimu, Vipnet Tele2

EKSKLUZIVNO: Konačna konsolidacija hrvatskog telekom tržišta – HT kupuje Optimu, Vipnet Tele2

Foto: Fotolia ilustracija

Hrvatsko telekomunikacijsko tržište doživjet će konačnu konsolidaciju, Kako ekskluzivno saznajemo Hrvatski Telekom kao najjači domaći telekom operater otkupit će sve preostale dionice koje nisu u njegovom vlasništvu i tako u potpunosti preuzeti Optimu telekom kojom sada upravlja u predstečajnoj nagodbi.

Otprilike u isto vrijeme trebalo bi se dogoditi i drugo veliko preuzimanje. Drugi po veličini telekom Vipnet preuzet će Tele2 i jako osnažiti svoju poziciju.

Ove informacije potvrđene su nam iz nekoliko neovisnih izvora, a ono što je za tržište najvažnije je da se ovo moglo očekivati i da zapravo nije riječ o nečemu što za tržište nije logično kako zbog njegove veličine, tako i zbog zasićenosti tržišta.

Kako je do svega ovoga došlo. Prije već podosta godina, negdje 2005. osnovani su H1 Telekom, Optima Telekom, Metronet kao alternativni telekomi čime je Hrvatska krenula u liberalizaciju. Nakon toga, prolazile su godine, alternativci su se borili i ulagali, preinvestirali i jednostavno završili u predstečajnim nagodbama. Svi do jednog i Optima Telekom i H1 Telekom i Metronet.

U trenutku kada je Optima Telekom s više od 1,3 milijarde kratkoročnih i dugoročnih obveza otišla u predstečajnu, a glavni vjerovnik je bila Zagrebačka banka bilo je posve jasno kako će upravljanje biti prepušteno nekom drugom.

Nitko ipak nije vjerovao da će jedan od većinskih dioničara u Optimi i to Hrvatski Telekom to i dobiti ali stiglo je odobrenje od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Prošle godine su Optimi Telekom, sada pod upravljanjem Hrvatskog Telekoma pripojili H1 Telekom nakon dugo borbe i natezanja i taj krak konsolidacija je bio završen. Barem se tako činilo. Konačno će biti završen kada Hrvatski Telekom otkupi sve dionice Optima Telekoma (s pripojenim H1 Telekomom) i svome portfelju uz Iskon pridoda još jedna telekom.

Održavanje ravnoteže na tržištu, ali i konačan kraj liberalizacije i konsolidacije dogodit će se nakon što je početkom prošle godine i Metronet koji je bio također u predstečajnoj nagodbi postao sastavnim dijelom Vipneta nakon što su ga kupili. Nakon toga su stvorili i novi brand poslovni usluga Vip Metronet Business Solutions. Što se tiče fiksne telefonije ne treba zaboraviti kako je prije sedam godina (2011) Vipnet za čak 93,8 milijuna eura kupio B.Net i tako stvorio pandana Iskonu kojeg je HT kupio prije 12 godina (2006) za 100 milijuna kuna.

Kupovina Iskona provedena je prije nego li je Iskon premašio godišnje prihode od 100 milijuna kuna koji bi HT stavili u nezgodnu situaciju jer bi morao tražiti dopuštenje AZTN-a (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja). To mu se primjerice dogodilo kada su mjesecima čekali AZTN-ovu odluku o produljenju upravljanja Optima Telekoma kada se čekalo istovremeno i odluka o pripajanju H1 Telekoma.

Sada je stvar posve jasna, konsolidacija telekom tržišta konačno je završena. Očekivano jer smo malo tržište, a telekomunikacije su investicijske iznimno zahtjevne pogotovo kada gledamo sve veći dolazak optike i izgradnju 5G mrežne infrastrukture.

 

NAPOMENA: Tekst je pisan na 1. travnja 2018.!

Još iz kategorije

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

20.04.2018. komentiraj

Potpredsjednik HTC Vive Asia Raymond Pao iznimno je optimističan kad se radi o virtualnoj (VR) i proširenoj stvarnosti (AR) jer smatra da će s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) one uzletjeti do visina koje će zadovoljiti sve proizvođače na VR i AR tržištu, pa tako i kompaniju u kojoj je on sam zaposlen.

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

20.04.2018. komentiraj

Nakon što se dogodilo dugo očekivana odluka Vlade o prihvaćanju plana izgradnje i razvoja širokopojasnog pristupa internetu poznatog kao Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) upitali smo ključne igrače na domaćem telekom tržištu što o njemu misle.

Donesen plan razvoja brzog pristupa internetu na područjima gdje telekomi nemaju interesa

Donesen plan razvoja brzog pristupa internetu na područjima gdje telekomi nemaju interesa

19.04.2018. komentiraj

Na čak 93 stranice Vlada RH danas je donijela odluku o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) odnosno pojednostavnjeno riječ je o izgradnji širokopojasne pristupne mreže tamo gdje nema komercijalnog interesa telekom operatera što znači u čak 540 naselja u Hrvatskoj.