Dobri poslovni rezultati Deutsche Telekoma usprkos propalom spajanju T-Mobile US sa Sprintom

Dobri poslovni rezultati Deutsche Telekoma usprkos propalom spajanju T-Mobile US sa Sprintom

Foto: Deutsche Telekom

Kompanija Deutsche Telekom AG nije uspjela svoj plan spajanja sa Sprintom na području Sjedinjenih Američkih Država, ali panika investitora svejedno je izostala pa su dionice umjesto pada zabilježile rast od 1,7 posto. Razlog za to jest što su se prognoze poslovanja pokazale točnima pa razloga za pesimizam nema.

Konkretnije, dok su predviđanja za 2017. godinu iznosila zaradu 22,3 milijarde eura, u stvarnosti to iznosi 22,5 milijardi eura. Također, na kvartalnoj razini bilježi se rast od 3,3 posto, a u Njemačkoj je prodaja porasla za 0,1 posto. Mobilne usluge su pak porasle za 0,9 posto, što je bilo dovoljno da DT iza sebe ostavi konkurente kao Vodafone, Telefonica SA i United Internet AG.

U Sjedinjenim Američkim Državama pak T-Mobile US kotira vrlo dobro, ali još uvijek gleda u leđa moćnicima kao AT&T i Verizon pa bi spajanje sa Sprintom bilo od velike koristi. No, što je tu je, treba se prilagoditi ovoj situaciji i to je izazov na koji velikan kao Deutsche Telekom jest spreman, potvrdio je tako nešto kroz povijest poslovanja na svakom području.

"Premda nismo uspjeli postići dogovor, razgovarajući o potencijalnom spajanju uvidjeli smo kolike bi prednosti ono donijelo u poslovanju. Na kraju smo ipak zaključili kako je najbolje da nastavimo dalje svojim putem", kazao je izvršni direktor (CEO) Marcelo Claure.

Kako god, da je postignut dogovor smanjili bi se troškovi i stvorio ozbiljan tržišni igrač koji bi mogao konkurirati vodećem dvojcu AT&T-u i Verizonu mnogo bolje. Sada se očekuje zaoštravanje rata cijenama i ponudama na američkom tržištu od čega će najviše koristi izvući krajnji korisnici.

Također, T-Mobile US velik potencijal zahvaljujući LTE mreži niskog frekvencijskog spektra od 600 MHz, čime čak 321 milijun ljudi u SAD-u dobiva mogućnost korištenja LTE mreže, a u ruralnim američkim područjima to je uistinu velika stvar.

Još iz kategorije

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

Digitalna Hrvatska: Krajnji je trenutak da se alternativnim operaterima omogući poštena tržišna utakmica

23.05.2018. komentiraj

Nedavno objavljen Indeks digitalnog gospodarstva i društva za 2018. godinu (DESI), jasno potvrđuje da je stanje na tržištu telekomunikacija u Hrvatskoj gotovo monopolističko. Digitalna Hrvatska od ranije ističe činjenicu da imamo najskuplje i najlošije telekomunikacijske usluge u fiksnoj mrežu u čitavoj Europskoj uniji. Istovremeno, ranije istraživanje Digitalne Hrvatske pokazuje da 85 posto hrvatskih građana korištenje interneta s neograničenom količinom podataka za prihvatljivu cijenu smatra svojim neotuđivim pravom.

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

Tele2 predstavio novu ponudu MobiTelka

23.05.2018. komentiraj

Domaći telekom operater Tele2 ususret svjetskom nogometnom prvenstvu predstavio je novu ponudu MobiTelka, koja uz neograničeno surfanje uključuje Sony Smart TV te mobilne uređaje Samsung Galaxy J3 2016 ili Huawei P Smart DS za 199 kn odmah i ostatak na rate, uz tarifu RASPALI s BEZBROJ GB.

Potrošnja na telekom i TV usluge nastavlja s rastom

Potrošnja na telekom i TV usluge nastavlja s rastom

22.05.2018. komentiraj

Svjetska potrošnja na telekomunikacijske i TV usluge dosegla je 1,66 bilijuna američkih dolara u 2017., što je rast od 1,4 posto na godišnjoj razini. Te brojke otkrio je u svom izvještaju IDC te naveo da će se rast nastaviti i u ovoj godini, a iznosit će 11,6 posto i zaustaviti se na 1,69 bilijuna dolara.