Direktor Qualcomma tvrdi da će korisnici imati 5G dostupan već 2019.

Direktor Qualcomma tvrdi da će korisnici imati 5G dostupan već 2019.

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Mobilna mreža pete generacije (5G) jedna je od glavnih tema u svijetu tehnologije jer će pokrenuti industriju u svim mogućim smjerovima, prvenstveno po pitanju Interneta stvari (IoT), koji trenutno ne može zaživjeti na adekvatan način. I, sve koji su nestrpljivi umirio je američki Qualcomm prognozom da će 5G stići 2019. godine.

To je u skladu s prognozama koje su izrečene tijekom Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni ove godine i lijepo je to čuti jer još do prije godinu dana se nitko nije nije usudio kazati da bismo mogli imati 5G prije 2020. Ali, to više nitko od lidera u industriji ne govori jer prema testovima koji se provode na svim stranama svijeta, očito im je jasno da 2019. jest realnost.

Primjerice, u Kini ZTE i Huawei uvelike rade na 5G, a potpomaže ih kineska vlast. U Europi je Ericsson predvodnik testova i pokušaja da 5G omogući prije konkurencije, ali tu su još i Deutsche Telekom, Vodafone, Nokia, Alcatel... te cijeli niz drugih koji će biti direktno uključeni u sami rad napredne mreže.

Što se Sjedinjenih Američkih Država tiče, na 5G rade Verizon i AT&T, dok se Sprint trenutno više fokusira na Gigabit LTE, ali će sigurno s vremenom promijeniti fokus pa se okrenuti isključivo 5G. No, možda baš Sprint napravi najbrži iskorak jer Gigabit LTE je temelje za 5G i ako taj segment funkcionira na adekvatan način, uvođenje 5G trebala bi biti više manje rutina u trenutku kad će tehnologija dozvoljavati prijelaz. Jer, infrastruktura će biti postavljena.

Qualcomm je pak bitan u cijeloj priči jer proizvodi modeme potrebne za odašiljanje signala na tornjevima s kojih će 5G biti "puštan". Dakle, i taj segment mora pratiti napredak jer ako ti modemi nisu optimizirani za 5G, onda ništa ni ne može biti od 5G. Ukratko, svi zapravo moraju raditi zajedno kako bi što prije profitirali...

Još iz kategorije

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

20.04.2018. komentiraj

Potpredsjednik HTC Vive Asia Raymond Pao iznimno je optimističan kad se radi o virtualnoj (VR) i proširenoj stvarnosti (AR) jer smatra da će s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) one uzletjeti do visina koje će zadovoljiti sve proizvođače na VR i AR tržištu, pa tako i kompaniju u kojoj je on sam zaposlen.

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

20.04.2018. komentiraj

Nakon što se dogodilo dugo očekivana odluka Vlade o prihvaćanju plana izgradnje i razvoja širokopojasnog pristupa internetu poznatog kao Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) upitali smo ključne igrače na domaćem telekom tržištu što o njemu misle.

Donesen plan razvoja brzog pristupa internetu na područjima gdje telekomi nemaju interesa

Donesen plan razvoja brzog pristupa internetu na područjima gdje telekomi nemaju interesa

19.04.2018. komentiraj

Na čak 93 stranice Vlada RH danas je donijela odluku o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) odnosno pojednostavnjeno riječ je o izgradnji širokopojasne pristupne mreže tamo gdje nema komercijalnog interesa telekom operatera što znači u čak 540 naselja u Hrvatskoj.