Direktor Qualcomma tvrdi da će korisnici imati 5G dostupan već 2019.

Direktor Qualcomma tvrdi da će korisnici imati 5G dostupan već 2019.

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Mobilna mreža pete generacije (5G) jedna je od glavnih tema u svijetu tehnologije jer će pokrenuti industriju u svim mogućim smjerovima, prvenstveno po pitanju Interneta stvari (IoT), koji trenutno ne može zaživjeti na adekvatan način. I, sve koji su nestrpljivi umirio je američki Qualcomm prognozom da će 5G stići 2019. godine.

To je u skladu s prognozama koje su izrečene tijekom Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni ove godine i lijepo je to čuti jer još do prije godinu dana se nitko nije nije usudio kazati da bismo mogli imati 5G prije 2020. Ali, to više nitko od lidera u industriji ne govori jer prema testovima koji se provode na svim stranama svijeta, očito im je jasno da 2019. jest realnost.

Primjerice, u Kini ZTE i Huawei uvelike rade na 5G, a potpomaže ih kineska vlast. U Europi je Ericsson predvodnik testova i pokušaja da 5G omogući prije konkurencije, ali tu su još i Deutsche Telekom, Vodafone, Nokia, Alcatel... te cijeli niz drugih koji će biti direktno uključeni u sami rad napredne mreže.

Što se Sjedinjenih Američkih Država tiče, na 5G rade Verizon i AT&T, dok se Sprint trenutno više fokusira na Gigabit LTE, ali će sigurno s vremenom promijeniti fokus pa se okrenuti isključivo 5G. No, možda baš Sprint napravi najbrži iskorak jer Gigabit LTE je temelje za 5G i ako taj segment funkcionira na adekvatan način, uvođenje 5G trebala bi biti više manje rutina u trenutku kad će tehnologija dozvoljavati prijelaz. Jer, infrastruktura će biti postavljena.

Qualcomm je pak bitan u cijeloj priči jer proizvodi modeme potrebne za odašiljanje signala na tornjevima s kojih će 5G biti "puštan". Dakle, i taj segment mora pratiti napredak jer ako ti modemi nisu optimizirani za 5G, onda ništa ni ne može biti od 5G. Ukratko, svi zapravo moraju raditi zajedno kako bi što prije profitirali...

Još iz kategorije

Spremnost za 5G u usponu

Spremnost za 5G u usponu

16.10.2017. komentiraj

Ericsson je objavio 5G Readiness Survey 2017. izvješće koje pokazuje da su mnogi operatori ubrzali pripreme za novu tehnologiju, a ispitivanja provodi 78 posto ispitanika. Nadalje, 28 posto ispitanika očekuje već sljedeće godine implementaciju 5G. kako bi proveli istraživanje u Ericssonu su u srpnju intervjuirali ispitanike i to njih 50 koji su rukovoditelji u poslovnim i tehničkim područjima, a radili su u 37 operatera diljem svijeta koji su javno objavili da rade na 5G.

Kežman: Integracija H1 Telekoma pri kraju, slijedi korištenje sinergijskih učinaka

Kežman: Integracija H1 Telekoma pri kraju, slijedi korištenje sinergijskih učinaka

16.10.2017. komentiraj

Nakon što je početkom kolova i formalno-pravno završeno pripajanje H1 Telekoma Optimi Telekomu, kojim upravlja najjači domaći telekom operater Hrvatski Telekom razgovarali smo s Zoranom Kežmanom, predsjednikom Uprave Optima Telekoma o integraciji, sinergijskim učincima i budućim planovima.

Space X na svojoj raketi Falcon 9 lansirao novi satelit tvrtke SES

Space X na svojoj raketi Falcon 9 lansirao novi satelit tvrtke SES

15.10.2017. komentiraj

SES je objavio da je satelit EchoStar 105/SES-11 uspješno lansiran u svemir na raketi Falcon 9 tvrtke Space X s Kennedyevog svemirskog centra na Floridi u 00:53 CEST. Ovo je drugi put da je tvrtka SES lansirala na raketi Falcon 9 te je ovo ujedno i četvrto lansiranje s tvrtkom SpaceX. SES je prvi komercijalni kupac koji je lansirao na raketi Falcon 9 2013. godine.