Direktor Qualcomma tvrdi da će korisnici imati 5G dostupan već 2019.

Direktor Qualcomma tvrdi da će korisnici imati 5G dostupan već 2019.

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Mobilna mreža pete generacije (5G) jedna je od glavnih tema u svijetu tehnologije jer će pokrenuti industriju u svim mogućim smjerovima, prvenstveno po pitanju Interneta stvari (IoT), koji trenutno ne može zaživjeti na adekvatan način. I, sve koji su nestrpljivi umirio je američki Qualcomm prognozom da će 5G stići 2019. godine.

To je u skladu s prognozama koje su izrečene tijekom Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni ove godine i lijepo je to čuti jer još do prije godinu dana se nitko nije nije usudio kazati da bismo mogli imati 5G prije 2020. Ali, to više nitko od lidera u industriji ne govori jer prema testovima koji se provode na svim stranama svijeta, očito im je jasno da 2019. jest realnost.

Primjerice, u Kini ZTE i Huawei uvelike rade na 5G, a potpomaže ih kineska vlast. U Europi je Ericsson predvodnik testova i pokušaja da 5G omogući prije konkurencije, ali tu su još i Deutsche Telekom, Vodafone, Nokia, Alcatel... te cijeli niz drugih koji će biti direktno uključeni u sami rad napredne mreže.

Što se Sjedinjenih Američkih Država tiče, na 5G rade Verizon i AT&T, dok se Sprint trenutno više fokusira na Gigabit LTE, ali će sigurno s vremenom promijeniti fokus pa se okrenuti isključivo 5G. No, možda baš Sprint napravi najbrži iskorak jer Gigabit LTE je temelje za 5G i ako taj segment funkcionira na adekvatan način, uvođenje 5G trebala bi biti više manje rutina u trenutku kad će tehnologija dozvoljavati prijelaz. Jer, infrastruktura će biti postavljena.

Qualcomm je pak bitan u cijeloj priči jer proizvodi modeme potrebne za odašiljanje signala na tornjevima s kojih će 5G biti "puštan". Dakle, i taj segment mora pratiti napredak jer ako ti modemi nisu optimizirani za 5G, onda ništa ni ne može biti od 5G. Ukratko, svi zapravo moraju raditi zajedno kako bi što prije profitirali...

Još iz kategorije

Vipnet otkupio ekskluzivna prava za UEFA Ligu prvaka

Vipnet otkupio ekskluzivna prava za UEFA Ligu prvaka

14.12.2017. komentiraj

Vipnet će od iduće sezone biti jedini privatni TV provider s ekskluzivnim pravima za UEFA Ligu prvaka u Hrvatskoj. Vipnet je prava otkupio za sezone 2018/2019, 2019/2020 i 2020/2021. Riječ je o 120 utakmica uživo koje će tijekom sezone biti emitirane u HD kvaliteti na Vip i B.net TV-u. Pritom Vipnet ima prava na sve utakmice uživo utorkom i sve utakmice uživo srijedom (osim jedne koju odabire javna televizija).

Zagrebački tunel Grič odsad je pokriven Vipnetovom 4G mrežom

Zagrebački tunel Grič odsad je pokriven Vipnetovom 4G mrežom

09.12.2017. komentiraj

Jedna od najatraktivnijih lokacija ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, tunel Grič, od sada je pokrivena Vipnetovom superbrzom 4G mrežom. Brojni posjetitelji tako će svoje adventske doživljaje iz tunela moći dijeliti u realnom vremenu sa svojim najdražima zahvaljujući 4G mreži, uz nesmetano surfanje i uspostavljanje telefonskih poziva.

HAKOM: Treće tromjesečje donijelo očekivani rast

HAKOM: Treće tromjesečje donijelo očekivani rast

07.12.2017. komentiraj

Hrvatsko tržište elektroničkih komunikacija i u trećem je tromjesečju 2017. zabilježilo rast ulaganja i prihoda. Rast prihoda je zabilježen na svim segmentima tržišta osim telefonskih usluga u nepokretnoj mreži, a rast predvodi usluga širokopojasnog pristupa internetu s povećanjem od gotovo 21 posto na tromjesečnoj razini, odnosno preko 26 posto ako promatramo isto razdoblje lani. Istovremeno je količina ukupnog internetskog prometa, koji je u ovom razdoblju iznosio preko 280 000 000 GB, porasla 26 posto na tromjesečnoj i gotovo 48 posto na godišnjoj razini.