Digitalna Hrvatska pozdravlja osnivanje Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu

Digitalna Hrvatska pozdravlja osnivanje Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu

Izvršni direktor Udruge Digitalna Hrvatska, Đuro Lubura podržao je odluku Vlade o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu. Vidi je kao važan iskorak u stvaranju pogodnog okruženja za razvoj potencijala koji donosi razvoj novih tehnologija.

Novoosnovano Vijeće će pratiti i koordinirati razvoj državne informacijske infrastrukture. Između ostalog, davat će i preporuke te mišljenja Vladi Republike Hrvatske o usvajanju strateških, planskih, provedbenih i drugih akata iz područja državne informacijske infrastrukture i digitalnog društva.

 

Govoreći o ovom važnom iskoraku Vlade, izvršni direktor Digitalne Hrvatske Đuro Lubura istaknuo je kako Udruga podržava svaki potez Vlade Republike Hrvatske koji će doprinijeti bržoj izgradnji elektroničke komunikacijske infrastrukture.

„Gradnja komunikacijske infrastrukture koja će biti dostupna svim operatorima pod jednakim uvjetima preduvjet je razvoju konkurentnosti i tržišnog natjecanja, što uvijek dovodi do većih investicija, kvalitetnije usluge i nižih cijena za korisnike.“, rekao je Lubura.

Lubura se osvrnuo i na najvažniji ovogodišnji zadatak koji se nalazi pred novoosnovanim Vijećem, provođenje Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža novih generacija.

„Nadamo se kako će osnovano Vijeće pomoći da država što prije donese potrebne odluke i započne projekt izgradnje svjetlovodne komunikacijske infrastrukture do ruralnih naselja za što nam je Europska unija odobrila više stotina milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nužno je snažno ubrzati aktivnosti kako se ne bi dogodilo da nam odobrena europska bespovratna sredstva propadnu, građani i gospodarstvo ostanu zakinuti za mogućnost korištenja modernih usluga u nepokretnim komunikacijama, a ruralna područja propuste mogućnost napretka.“, rekao je Lubura.

Još iz kategorije

Neograničena sloboda komunikacije uz Tele2 tarifu EKIPNA i BEZBROJ GB

Neograničena sloboda komunikacije uz Tele2 tarifu EKIPNA i BEZBROJ GB

23.01.2018. komentiraj

Nova godina osim novog početka donosi i puno planiranja, a kako bi svi planovi bili ostvareni na vrijeme potreban je neograničeni pristup internetu i kvalitetni mobilni uređaji kao što su Huawei P9 Lite Mini ili Samsung Galaxy J5 2017. Tele2 tarifa EKIPNA s BEZBROJ GB donosi upravo to, te će ova ponuda podjednako razveseliti privatne, kao i poslovne korisnike.

Europski parlament i Vijeće Europske unije odobrili inicijativu pod nazivom „WiFi4EU“

Europski parlament i Vijeće Europske unije odobrili inicijativu pod nazivom „WiFi4EU“

23.01.2018. komentiraj

Europska komisija će u cilju jačanja lokalne besplatne i nediskriminirajuće bežične povezivosti te u cilju promicanja povezivanja građana na javnim mjestima, kao što su trgovi, parkovi, knjižnice, muzeji, javne ustanove, zdravstveni centri i sl., započeti u 2018. godini s provedbom plana "WiFi4EU". Prigoda je to za općine ili zajednice općina, druga tijela i institucije javne vlasti da bespovratnim sredstvima Europskih fondova omoguće korištenje bežičnog interneta na mjestima okupljanja većeg broja ljudi, odnosno mjestima koja se smatraju središtima javnog života.

Dolaskom eSIMa nestat će i roaming

Dolaskom eSIMa nestat će i roaming

20.01.2018. komentiraj

Lideri na tržištu eSIM poslužitelja za pametne telefone i Internet stvari (IoT) ROCCO i UROS (Uni-Fi Roaming Solutions), objavili su istraživanje provedeno na globalnoj razini na temu eSIM u kontekstu međunarodnog roaminga. Zbog istraživanja su ROCCO i UROS sklopili partnerstvo te ujedinili saznanja koja imaju kako bi učinili nešto iznimno korisno za tržište kojim vladaju.