Digitalna Hrvatska pozdravlja osnivanje Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu

Digitalna Hrvatska pozdravlja osnivanje Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu

Izvršni direktor Udruge Digitalna Hrvatska, Đuro Lubura podržao je odluku Vlade o osnivanju Vijeća za državnu informacijsku infrastrukturu. Vidi je kao važan iskorak u stvaranju pogodnog okruženja za razvoj potencijala koji donosi razvoj novih tehnologija.

Novoosnovano Vijeće će pratiti i koordinirati razvoj državne informacijske infrastrukture. Između ostalog, davat će i preporuke te mišljenja Vladi Republike Hrvatske o usvajanju strateških, planskih, provedbenih i drugih akata iz područja državne informacijske infrastrukture i digitalnog društva.

 

Govoreći o ovom važnom iskoraku Vlade, izvršni direktor Digitalne Hrvatske Đuro Lubura istaknuo je kako Udruga podržava svaki potez Vlade Republike Hrvatske koji će doprinijeti bržoj izgradnji elektroničke komunikacijske infrastrukture.

„Gradnja komunikacijske infrastrukture koja će biti dostupna svim operatorima pod jednakim uvjetima preduvjet je razvoju konkurentnosti i tržišnog natjecanja, što uvijek dovodi do većih investicija, kvalitetnije usluge i nižih cijena za korisnike.“, rekao je Lubura.

Lubura se osvrnuo i na najvažniji ovogodišnji zadatak koji se nalazi pred novoosnovanim Vijećem, provođenje Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža novih generacija.

„Nadamo se kako će osnovano Vijeće pomoći da država što prije donese potrebne odluke i započne projekt izgradnje svjetlovodne komunikacijske infrastrukture do ruralnih naselja za što nam je Europska unija odobrila više stotina milijuna kuna bespovratnih sredstava. Nužno je snažno ubrzati aktivnosti kako se ne bi dogodilo da nam odobrena europska bespovratna sredstva propadnu, građani i gospodarstvo ostanu zakinuti za mogućnost korištenja modernih usluga u nepokretnim komunikacijama, a ruralna područja propuste mogućnost napretka.“, rekao je Lubura.

Još iz kategorije

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

HTC: 5G će pogurati masovnu primjenu VR i AR tehnologije

20.04.2018. komentiraj

Potpredsjednik HTC Vive Asia Raymond Pao iznimno je optimističan kad se radi o virtualnoj (VR) i proširenoj stvarnosti (AR) jer smatra da će s dolaskom mobilnih mreža pete generacije (5G) one uzletjeti do visina koje će zadovoljiti sve proizvođače na VR i AR tržištu, pa tako i kompaniju u kojoj je on sam zaposlen.

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

Drugačiji pogled na odluku Vlade od strane HT-a i Vipneta

20.04.2018. komentiraj

Nakon što se dogodilo dugo očekivana odluka Vlade o prihvaćanju plana izgradnje i razvoja širokopojasnog pristupa internetu poznatog kao Nacionalni program razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) upitali smo ključne igrače na domaćem telekom tržištu što o njemu misle.

Donesen plan razvoja brzog pristupa internetu na područjima gdje telekomi nemaju interesa

Donesen plan razvoja brzog pristupa internetu na područjima gdje telekomi nemaju interesa

19.04.2018. komentiraj

Na čak 93 stranice Vlada RH danas je donijela odluku o donošenju Nacionalnog programa razvoja širokopojasne agregacijske infrastrukture u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, kao preduvjet razvoja pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) odnosno pojednostavnjeno riječ je o izgradnji širokopojasne pristupne mreže tamo gdje nema komercijalnog interesa telekom operatera što znači u čak 540 naselja u Hrvatskoj.