Samsung započeo proizvodnju 30-terabajtnog SSD diska

Samsung započeo proizvodnju 30-terabajtnog SSD diska

Foto: Samsung

Sve veća potreba za prostorom za pohranu potaknula je proizvođače da ubrzaju razvoj novih uređaja za tu namjenu. Tako je Samsung izvijestio da je započeo s masovnom proizvodnjom SSD diskova kapaciteta od čak 30,72 terabajta.

Taj je disk, dakako, namijenjen velikim enterprise sustavima, a veliki kapacitet postignut je zahvaljujući unapređenju postojeće tehnologije. Disk oznake PM1643 dvostruko je većeg kapaciteta od dosad najvećeg SSD-a iz Samsunga koji je na tržište krenuo prije dvije godine.

Komercijalizaciju novog diska iznimno velikog kapaciteta omogućila je najnovija V-NAND tehnologija zahvaljujući kojoj je proizveden 64-slojni čip. Oni se slažu u pakete od 16 takvih čipova čime se dobiva kapacitet od jednog terabajta. U novom disku složeno je ukupno 32 takva paketa.

Osim udvostručenja kapaciteta, PM1643 donosi i osjetno poboljšanje ostalih performansi. Disk se priključuje putem 12 gigabitnog SAS sučelja uz brzinu čitanja i pisanja od 400 tisuća i 50 tisuća IOPS-a, odnosno 2100 i 1700 MB/s sekvencionalnog čitanja i pisanja. U odnosu na uobičajene SSD diskove, to su vrijednosti veće od tri do četiri puta.

Osim modela s maksimalnim kapacitetom od 30,72 terabajta, u prodaji će se naći i manji modeli s 15,36, 7,68, 3,84 i 1,92 terabajta te verzije od 960 i 800 gigabajta. Samsung navodi kako njihova nova serija SSD diskova donosi prijeko potrebno povećanje kapaciteta brojnim tržišnim segmentima koji zahtijevaju sve više prostora za pohranu. Cijene (srećom) nisu objavili u priopćenju za javnost.

Još iz kategorije

IBM predstavio najmanje računalo na svijetu

IBM predstavio najmanje računalo na svijetu

22.03.2018. komentiraj

IBM je na svojoj Think 2018 konferenciji u Las Vegasu predstavio računalo veličine 1mm x 1mm koje ima jednaku procesnu moć kao IBM-ovo desktop računalo s početka 90-ih godina. Ovo mikroskopsko računalo predviđeno je kao potrošno a ugrađivalo bi se u etikete i pakiranja kao što su barkodovi, praćenja i prijave kretanja robe u transportu.

Combis po prvi put na 3T konferenciji predstavio Excursor

Combis po prvi put na 3T konferenciji predstavio Excursor

21.03.2018. komentiraj

Tvrtka Combis je na 3T - Tourism, Travel & Tech konferenciji ekskluzivno predstavila novu digitalnu platformu za podršku u prodaji i oglašavanju izleta i drugog  vanpansionskog sadržaja - Excursor.

Nimbus data izradio SSD od 100 TB

Nimbus data izradio SSD od 100 TB

21.03.2018. komentiraj

Potreba za pohranom podataka sve je veća, što proizvođače diskova dodatno motivira kako bi na tržište plasirali uređaje kapaciteta kakav nikad nije viđen, odnosno, koji bi mogao zadovoljiti potrebe zahtjevnih korisnika. U tom smjeru otišao je Nimbus Data sa svojim Nimbus Data ExaDrive DC100 kapaciteta stotinu terabajta (100TB), što nitko još nije uspio dostići.