Projektom SMART parkinga do smanjenja prometnih gužvi

Projektom SMART parkinga do smanjenja prometnih gužvi

Foto: Fotolia - ilustracija

Tvrtka Penta iz Pule trenutno razvija sustav naplate parkiranja SMART Parking, kojim bi se smanjile prometne gužve, ali i olakšalo vozačima obavljanje svakodnevnih obveza, i to tako da im se omogući rezervacija parkirnog mjesta u centru grada.

„Vozači će svoje parkirno mjesto rezervirati mobilnom aplikacijom, putem koje će imati uvid u status parkirnih mjesta na željenom parkiralištu. Pritom koristeći unaprijeđene oblike plaćanja, putem gledanja oglasa ili ispunjavanjem anketa te principom plaćanja parkinga po minuti“, objasnio je direktor tvrtke Penta Mladen Pamić, dodajući da bi ovaj projekt pridonosio uštedama pri potrošnji goriva te skratio vrijeme traženja parkinga. Ističe i da bi se tako smanjila potrošnja fosilnih goriva, što bi pridonijelo smanjenju onečišćenja i očuvanju okoliša.

Za navedeni je projekt ŽK Pula lani tvrtki uručila HGK vaučer Moj EU projekt u vrijednosti od deset tisuća kuna za pripremu projektne dokumentacije na EU natječaj Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja, u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Zadovoljstvo nam je istaknuti još jednu u nizu uspješnih suradnji s HGK. Zahvaljujemo na pomoći i potpori koju nam je pružila te na tome što aktivno prati male poduzetnike te ih svojim programima aktivno potiče na daljnji razvoj“, istaknuo je Pamić.

Ovo nije prvi inovativni projekt tvrtke Penta. Od svog osnutka 1990. godine do danas, uz praćenje razvoja suvremene tehnologije, ova se informatička tvrtka razvila u jednog od vodećih integratora sustava, koji pruža kvalitetna i društveno korisna rješenja na području automatske identifikacije poput: sustava registracije radnog vremena, sustava za izradu, prodaju i kontrolu karata s nadzorom kretanja vozila u javnom prijevozu putnika, sustava za naplatu i kontrolu upotrebe javnih bicikala, sustava za kontrolu prolaza te naplate i kontrole parkiranja. Tehnička rješenja ove tvrtke već su prepoznata i primijenjena, ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama – Sloveniji, Srbiji, BiH te Makedoniji.

 

Još iz kategorije

Eaton lansirao novo rješenje Eaton Connected za povezano neprekidno napajanje i distribuciju električne energije

Eaton lansirao novo rješenje Eaton Connected za povezano neprekidno napajanje i distribuciju električne energije

19.01.2017. komentiraj

Tvrtka Eaton lansirala je svoje novo rješenje Eaton Connected za povezano neprekidno napajanje (en. Connected Uninterruptible Power Supply; UPS) i distribuciju električne energije, koje cilja na podatkovne centre, bolnice, zračne luke te sustave ključne za određenu djelatnost koji trebaju imati pomoćno napajanje putem UPS-a kako bi se zajamčila pouzdana i stalna opskrba električnom energijom.

Telefonske govornice u bečkoj podzemnoj željeznici zamjenjuju automati za mobitele i dodatnu opremu

Telefonske govornice u bečkoj podzemnoj željeznici zamjenjuju automati za mobitele i dodatnu opremu

19.01.2017. komentiraj

Klasične telefonske govornice polako odlaze u zaborav, a u glavnom ih gradu Austrije zamjenjuju automati za mobilne telefone i dodatnu opremu za mobilne uređaje. Prostori u bečkim postajama podzemne željeznice, gdje su nekada stajale telefonske govorni, iskorišteni su naime za postavljanje automata, ali ne za prijevozne karte, slatkiše ili kavu, nego za mobilne telefone.

FIDO autentifikacijski standardi eksplozivno su rasli u 2016.

FIDO autentifikacijski standardi eksplozivno su rasli u 2016.

16.01.2017. komentiraj

Lozinke su zastarjele i to u današnjem tehnološkom svijetu te stadiju do kojeg se došlo jest jasno mnogima, posebno onima koji su zaduženi za našu sigurnost. Upravo zato FIDO (Fast Online Identity) savez u svom izješću donosi podatak o povećanju korištenja njihovih UAF (Universal Authentication Framework) i U2F (Universal 2nd Factor) standarda za 200 posto.