Proizvođači računala masovno krenuli u izbacvanje Intelovog Management Enginea

Proizvođači računala masovno krenuli u izbacvanje Intelovog Management Enginea

Foto: Intel

Intel u posljednje vrijeme na svoju adresu prima mnogo negativnosti, a posljednja u nizu jest ona vezana za Management Engine (ME), od kojeg proizvođači računala masovno odustaju zato što su uvidjeli da je poprilično nesiguran, nestabilan i sjajan temelj hakerima da dođu do kontrole nad računalom koje ga koristi.

Konkretnije, ME u kombinaciji s Trusted Execution Engine (TXE) i Server Platform Services (SPS) može dovesti do situacije u kojoj se upravlja računalom iz daljine. Nažalost, Intel se nije (još uvijek) konkretnije oglasio vezano uz ova saznanja i ponudio rješenje, što je jako bitno jer malo se zapravo zna o ME.

Zato su i odustali od njega u prvom redu proizvođači Linux baziranih računama System76 i Purism, a uz njih i ugledni Dell. Nitko se ne želi dovoditi u bilo kakvu opasnot i nepotreban rizik, koji ME svakako predstavlja jer u teoriji bi zbog ranjivosti milijuni računala bi bili lake mete.

Ono što se zna jest i da ME podržava Intelov Active Management Technology (AMT), moćan alat koji omogućava administratorima upravljanje računalima iz daljine. A baš uz ME se taj moćan alat može "kontaminirati" i iskoristiti u svrhe koje nikako ne bi odgovarale vlasnicima računala do kojih se može iz daljine s tko zna kakvih strana i s tko zna kakvim motivima. Proizvođači se zato vode onom "bolje spriječiti nego liječiti".

Korisnici se sad moraju zadovoljiti tek priopćenjem Intela, u kojem nudi alat za detekciju pa Linux i Windows korisnici mogu vidjeti je li im računalo "zaraženo". A uz alat su i procesori s potencijalnom ranjivosti:

  • Intel Core procesori šeste, sedme i osme generacije
  • Intel Xeon E3-1200 v5 i  v6
  • Intel Xeon
  • Intel Xeon i W
  • Intel Atom C3000
  • Apollo Lake Intel Atom E3900 serija
  • Apollo Lake Intel Pentium
  • Intel Celeron G, N, and J serija

Istovremeno, proizvođači koji su odustali od ME nude na svojim stranicama firmware koji će biti dostatno rješenje za korisnike pa ukoliko se vaš procesor nalazi na listi, preuzmite taj firmware.

Još iz kategorije

Microsoftove Android aplikacije nude najbolje Windows mobilno iskustvo

Microsoftove Android aplikacije nude najbolje Windows mobilno iskustvo

12.12.2017. komentiraj

Windows Mobile doživio je velik neuspjeh i to nije nikakva tajna, ali Microsoft time nije odustao od tržišta pametnih telefona. Samo, umjesto hardverskog dijela okrenuo se softverskom i prema prvim saznanjima čini se da ta strategija funkcionira odlično, samo se treba malo proširiti u zajednici.

Holografski 3D printer kreira objekte u sekundama umjesto satima

Holografski 3D printer kreira objekte u sekundama umjesto satima

11.12.2017. komentiraj

Iznimno korisni uređaji svakako su 3D pisači, ali velika im je slabost što trebaju iznimno dug period za uistinu napraviti ono što korisnik želi. To je zato što se svaki sloj mikroskopske veličine stavlja jedan po jedan te tako sve dok se pažljivo ne kreira zacrtani objekt. U trenucima kad je brzina primarna stavka u poslovanju i našim životima, naravno da takva situacija ne zadovoljava, no dolazi se do rješenja i za tako nešto.

Virtual CPE (vCPE) softver i hardver do 2021. godine dosegnut će 3 milijarde dolara

Virtual CPE (vCPE) softver i hardver do 2021. godine dosegnut će 3 milijarde dolara

10.12.2017. komentiraj

Mrežne funkcije na „rubu“ tvrtke, kao što su usmjeravanje, sigurnost i optimizacija za WAN, povijesno su isporučivane putem namjenskih uređaja za fizičku mrežu implementiranu na „rubu“ poslovne mreže. Pod novom paradigmom virtualne CPE (vCPE), ove se mrežne funkcije isporučuju na virtualnom višenamjenskom robnom infrastrukturom, koja se danas široko naziva u industriji kao uCPE. Umjesto nekoliko fizičkih uređaja na rubu mreže, virtualni CPE ima za cilj iskoristiti nekoliko virtualnih mrežnih funkcija na jednom (ili višestrukom) hardverskom uređaju.