Proizvođači računala masovno krenuli u izbacvanje Intelovog Management Enginea

Proizvođači računala masovno krenuli u izbacvanje Intelovog Management Enginea

Foto: Intel

Intel u posljednje vrijeme na svoju adresu prima mnogo negativnosti, a posljednja u nizu jest ona vezana za Management Engine (ME), od kojeg proizvođači računala masovno odustaju zato što su uvidjeli da je poprilično nesiguran, nestabilan i sjajan temelj hakerima da dođu do kontrole nad računalom koje ga koristi.

Konkretnije, ME u kombinaciji s Trusted Execution Engine (TXE) i Server Platform Services (SPS) može dovesti do situacije u kojoj se upravlja računalom iz daljine. Nažalost, Intel se nije (još uvijek) konkretnije oglasio vezano uz ova saznanja i ponudio rješenje, što je jako bitno jer malo se zapravo zna o ME.

Zato su i odustali od njega u prvom redu proizvođači Linux baziranih računama System76 i Purism, a uz njih i ugledni Dell. Nitko se ne želi dovoditi u bilo kakvu opasnot i nepotreban rizik, koji ME svakako predstavlja jer u teoriji bi zbog ranjivosti milijuni računala bi bili lake mete.

Ono što se zna jest i da ME podržava Intelov Active Management Technology (AMT), moćan alat koji omogućava administratorima upravljanje računalima iz daljine. A baš uz ME se taj moćan alat može "kontaminirati" i iskoristiti u svrhe koje nikako ne bi odgovarale vlasnicima računala do kojih se može iz daljine s tko zna kakvih strana i s tko zna kakvim motivima. Proizvođači se zato vode onom "bolje spriječiti nego liječiti".

Korisnici se sad moraju zadovoljiti tek priopćenjem Intela, u kojem nudi alat za detekciju pa Linux i Windows korisnici mogu vidjeti je li im računalo "zaraženo". A uz alat su i procesori s potencijalnom ranjivosti:

  • Intel Core procesori šeste, sedme i osme generacije
  • Intel Xeon E3-1200 v5 i  v6
  • Intel Xeon
  • Intel Xeon i W
  • Intel Atom C3000
  • Apollo Lake Intel Atom E3900 serija
  • Apollo Lake Intel Pentium
  • Intel Celeron G, N, and J serija

Istovremeno, proizvođači koji su odustali od ME nude na svojim stranicama firmware koji će biti dostatno rješenje za korisnike pa ukoliko se vaš procesor nalazi na listi, preuzmite taj firmware.

Još iz kategorije

Combis implementirao samoposlužne mjenjačnice u Fini

Combis implementirao samoposlužne mjenjačnice u Fini

22.02.2018. komentiraj

Vodeći pružatelj IT usluga u Hrvatskoj Combis implementirao je ComExchange sustav za samoposlužnu i automatiziranu razmjenu strane valute u hrvatske kune u dvije poslovnice Financijske agencije (Fina). Prvi ComExchange uređaj implementiran je u poslovnici Fine u Rovinju, na adresi Giordano Paliaga 2, dok je drugi pušten u rad 21. veljače na lokaciji Fine u Splitu, na adresi Trg Franje Tuđmana 4 (pristup iz Marmontove). ComExchange rješenje zamišljeno je i nastalo u Combisovom Odjelu samouslužnih rješenja, a realizirano je u suradnji s partnerima - tvrtkom Micro World i tvrtkom ArsBlue, koja je dio NEXI Grupe.

Samsung započeo proizvodnju 30-terabajtnog SSD diska

Samsung započeo proizvodnju 30-terabajtnog SSD diska

22.02.2018. komentiraj

Sve veća potreba za prostorom za pohranu potaknula je proizvođače da ubrzaju razvoj novih uređaja za tu namjenu. Tako je Samsung izvijestio da je započeo s masovnom proizvodnjom SSD diskova kapaciteta od čak 30,72 terabajta.

Nastavljen rast SAP usluga i rješenja u Hrvatskoj

Nastavljen rast SAP usluga i rješenja u Hrvatskoj

21.02.2018. komentiraj

Na lokalnoj razini, u Hrvatskoj, smo na godišnjoj razini ostvarili rast prihoda od prodaje rješenja cloud od 70 posto, rast prihoda od konzaltinga za 150 posto kao i rast  prihoda od prodaje on-premise za 35 posto, ističe Sonja Popovic, direktorica SAP Hrvatska.