Pametni transformatori smanjuju gubitke i optimiziraju troškove

Pametni transformatori smanjuju gubitke i optimiziraju troškove

Schneider Electric je drugi najveći proizvođač distributivnih transformatora na svijetu. S proizvodnjom u osam tvornica diljem svijeta (od Brazila preko Europe do Indonezije)  svojom ponudom pokriva doslovno svaki kutak zemaljske kugle. Samo tržište distributivnih transformatora vjerojatno je najkonkurentnije tržište u području elektroenergetike, s velikim brojem manjih tvornica sa snažnim lokalnim utjecajem.

Dovoljno govori činjenica da pet najvećih proizvođača zauzima tek 22% ukupnog tržišnog udjela. Zašto je ovaj proizvod važan za distribuciju energije, koja je njegova budućnost i kako se danas razvija, ispričao nam je Mario Bazina, Regionalni direktor potpore prodaji za CEE, CIS i Rusiju.

Postoji li uistinu toliki interes i potreba za ovim proizvodima, posebice u trenutku kada se dobar dio svijeta okreće alternativnim izvorima energije?

Istina, novu poziciju sam preuzeo i službeno 1. lipnja, nakon pet godina rad u lokalnom prodajnom timu Schneider Electrica-a. Također, točno je da se radi o velikom tržištu i, istovremeno, o velikom energetskom potencijalu. Transformatori su osnovni dio svakog elektroenergetskog sustava (što pokazuje i sam naziv “transformatorska stanica”), nevezano za to o kojem se obliku i izvoru energije radi. Bitno je istaknuti kako su transformatori iznimno bitan dio i industrijskog elektroenergetskog sustava u kojem se koriste suhi i uljni transformatori te se u posljednje vrijeme vidi jasna podjela u korištenju različitih tehnologija. Privatni investitori, poglavito iz područja farmacije, proizvodnje hrane i ugostiteljstva preferiraju tzv. suhe transformatore, dok tvrtke za distribuciju električne energije preferiraju uljne transformatore.

Transformator je u svojoj osnovnoj namjeni ostao gotovo nepromijenjen zadnjih 130 godina. No to ne znači da ne postoje inovacije i da se ne ulaže u razvoj proizvoda. Dapače, Schneider Electric ulaže velika sredstva u istraživanje i razvoj proizvoda (5% ukupnih prihoda) i vidi pametne transformatore kao ključni dio elektroenergetskog sustava budućnosti, kako javnog tako i privatnog, s posebnim fokusom na pametne “Smart Grid” transformatore. Naime, Schneider Electric je postavio vrlo jasne i čvrste ciljeve nazvane „3D+E - Decentralizacija, Digitalizacija i Dekarbonizacija + elektrifikacija“. U tom duhu se ulažu velika sredstva u razvoj novih transformatora i tehnologija.

Možete li pojasniti što to znači? Koji su benefiti i kako jedan tradicionalan proizvod postaje toliko napredan?

Kada govorimo o decentralizaciji, treba istaknuti kako razvojem elektroenergetske mreže i sve većom implementacijom obnovljivih izvora energije, pametni transformatori dobivaju još više na značenju - osobito upravljivi distributivni transformatori, koji svojim naprednim mogućnostima održavanja stabilne razine napona u radu pod teretom (On line) omogućuju veću integraciju obnovljivih izvora energije, poput distribuiranih solarnih i vjetroelektrana koji zbog promjenjive proizvodnje (odnosno vremenskih uvjeta) uzrokuju velike promjene napona u mreži.

Nadalje, u skladu s EU direktivama o energetskoj efikasnosti uvedena je i norma Ecodesign koja garantira minimalne gubitke transformatora – tu govorimo, naravno, o dekarbonizaciji. Daljinski upravljivi pametni transformatori u suradnji s pametnim mrežama koje daljinski mogu upravljati naponskom razinom i održavati je trajno u zadanim uvjetima, mogu značajno pridonijeti smanjenju gubitaka u mreži, a time i smanjenju nepotrebne proizvodnje električne energije iz konvencionalnih elektrana, s krajnjim rezultatom – smanjenjem emisije C02. Za primjer možemo uzeti vrlo uspješan slučaj iz Sjeverne Karoline u kojoj je sustav pametne mreže on-line kontrolom napona i jalove energije uspio smanjiti gubitke u mreži od 300 MW, a distribucije je time uspjela izbjeći potrebu izgradnje termoelektrane veličine našeg Plomina. Zamislite samo kakve bismo rezultate mogli postići kada bi postojala velika koncentracija daljinski upravljivih transformatora!

Slijedi digitalizacija: transformatori, iako po svojoj namjeni i konstrukciji pripadaju grupi vrlo tradicionalnih proizvoda, primjenom novih IoT tehnologija danas postaju digitalni. Ulaganjem u razvoj, danas je moguće transformatorima daljinski upravljati putem nadzornih sustava, ugradnjom raznih senzora i digitalne mjerne opreme moguće je pratiti dotrajalost i životni vijek, pratiti opterećenje i gubitke, raditi predikcije, studije smanjenja gubitaka promjenom tokova snaga itd. U današnjem dobu, kada se sve češće stavlja naglasak na efikasnom upravljanju imovinom (asset management), zamislite kolike uštede bi se mogle ostvariti na trošku održavanja kada bi vlasnik/operator sustava imao mogućnost predikcije kvarova ili točan podataka o životnom vijeku svakog transformatora.

Što Schneider Electric, kao jednog od proizvođača transformatora izdvaja od konkurencije?

Schneider Electric ima vrhunski proizvod koji je ispred konkurencije - pametne Smart Grid transformatore,  i zajedno s našim rješenjima za upravljanje mrežama (Smart grid ADMS) stvara jedinstveni digitalni elektroenergetski sustav - Schneider Electric Ecostruxure.

Razvojem pametnih, daljinski upravljivih transformatora istih ili sličnih dimenzija kao i postojeći konvencionalni transformatori, naša kompanija omogućuje vrlo jednostavnu zamjenu dotrajalih konvencionalnih transformatora novim tipom transformatora, koji omogućuje potpunu automatizaciju i digitalizaciju jedne distributivne trafostanice, bez potrebe za izgradnjom novih ili rekonstrukcijom postojećih objekata. Razvojem novih pametnih transformatora Schneider Electric omogućava krajnjem korisniku da bude efikasniji, optimizira troškove održavanja imovine  i potiče digitalnu transformaciju svog sustava. Schneider Electric tako svojim kupcima donosi inovaciju na svim razinama proizvoda i softwarea.

Još iz kategorije

Canon predstavio sustav brzog tiska na velike formate u boji

Canon predstavio sustav brzog tiska na velike formate u boji

20.04.2018. komentiraj

Tvrtka Canon ovih je dana službeno predstavila Océ ColorWave 9000, sustav za masovni tisak na velike formate u boji. Riječ je o rješenju namijenjenom korisnicima iz područja arhitekture, građevine i proizvodnje.

Hrvatski Telekom uvodi novu cloud uslugu backup i replikacija

Hrvatski Telekom uvodi novu cloud uslugu backup i replikacija

19.04.2018. komentiraj

Hrvatski Telekom u svoju ponudu za poslovne korisnike uvodi novu ICT uslugu koja objedinjuje dvije važne cloud usluge backup i replikaciju. Usluga Veeam backup i replikacija osigurava dostupnost ključnih servisa i podataka kod nepredviđenih situacija te na taj način sprječava ogromne gubitke za  poduzetnike, obrtnike i velike tvrtke.

Francuska izrađuje vlastiti servis za razmjenu poruka zbog straha od curenja podataka

Francuska izrađuje vlastiti servis za razmjenu poruka zbog straha od curenja podataka

19.04.2018. komentiraj

Francuska vlada odlučila se napraviti svoju aplikaciju za razmjenu poruka jer smatra da WhatsApp i Telegram nisu dovoljno sigurni pa bi čak i kriptirane poruke mogle „procuriti“ gdje ne trebaju. Stoga, odluka je pala na alternativu i uskoro bismo trebali vidjeti kako je izvedena i koliko je točno sigurna.