IBM ulaže 240 milijuna dolara u zajednički AI laboratorij s sveučilištem MIT

IBM ulaže 240 milijuna dolara u zajednički AI laboratorij s sveučilištem MIT

Foto: Shutterstock

Inovativnost jest ono čime se IBM bavi posljednja dva desetljeća, a do njega dolaze kroz brojne investicije na raznim poljima. Na red je stigla umjetna inteligencija (AI), na kojoj ta američka kompanija radi već neko vrijeme, ali treba i pomoć s raznih strana. Upravo zato postigunta je suradnja s prestižnim sveučilištem MIT (Massachusetts Institute of Technology), koji će za 240 milijuna američkih dolara pomagati IBM-u razvijati AI.

Radit će zajedno pod nazivom MIT-IBM Watson AI i fokusirat će se na razvoj AI algoritama, korištenje fizike za kreiranje novog hardvera potrebnog za AI računanje, primjenu AI u specifične industrije i evaulaciju kako točno AI može utjecati na društvo. Novac koji će pritom biti dodijeljen raspodijelit će se na deset godina, što znači da će AI godišnje dobiti 24 milijuna dolara.

Obje strane uvjerene su u konkretan napredak jer već imaju svoje timove, koji će se sad ujediniti te podijeliti rezultate i na taj način pospješiti AI razvoj. Potom sve to žele podijeliti i s ostatkom svijeta kroz znanstvene radove, što zvuči uistinu sjajno i djeluje kao da IBM ima jednu plemenitu agendu.

"Intelektualno vlasništvo koje stvorimo pripadat će IBM-u i MIT-u, ali sve što otkrijemo objavit ćemo kroz znanstvene radove te na taj način pomoći razvoju AI projekata otvorenog tipa. Naravno, okrenut ćemo se i komercijalnoj proizvodnji, no ona nije primarna. Cilj je napraviti pomak na AI planu i pomoći u razvoju te tehnologije", kazao je Dario Gil, potpredsjednik IBM Research.

Posebno je dobra vijest što IBM ne postavlja uvjete prema kojima ima ekskluzivno pravo plasmana na tržište onoga što se proizvode, ili da ima pravo na proizvode koji nastanu korištenjem elemenata istraživanja MIT-IBM Watson AI.

"Svaki startup koji nastane kao posljedica onoga što MIT i mi radimo moći će normalno poslovati, kao svaki drugi i ako će biti na prodaju, moći će ga kupiti bilo tko. Dakle, ne postavljamo nikakve uvjete prvokupa ili prava na ono što otkrijemo", naglasio je Gil.

Dakle, mogao bi ovo biti početak jedne nove AI ere...

Još iz kategorije

Combis implementirao samoposlužne mjenjačnice u Fini

Combis implementirao samoposlužne mjenjačnice u Fini

22.02.2018. komentiraj

Vodeći pružatelj IT usluga u Hrvatskoj Combis implementirao je ComExchange sustav za samoposlužnu i automatiziranu razmjenu strane valute u hrvatske kune u dvije poslovnice Financijske agencije (Fina). Prvi ComExchange uređaj implementiran je u poslovnici Fine u Rovinju, na adresi Giordano Paliaga 2, dok je drugi pušten u rad 21. veljače na lokaciji Fine u Splitu, na adresi Trg Franje Tuđmana 4 (pristup iz Marmontove). ComExchange rješenje zamišljeno je i nastalo u Combisovom Odjelu samouslužnih rješenja, a realizirano je u suradnji s partnerima - tvrtkom Micro World i tvrtkom ArsBlue, koja je dio NEXI Grupe.

Samsung započeo proizvodnju 30-terabajtnog SSD diska

Samsung započeo proizvodnju 30-terabajtnog SSD diska

22.02.2018. komentiraj

Sve veća potreba za prostorom za pohranu potaknula je proizvođače da ubrzaju razvoj novih uređaja za tu namjenu. Tako je Samsung izvijestio da je započeo s masovnom proizvodnjom SSD diskova kapaciteta od čak 30,72 terabajta.

Nastavljen rast SAP usluga i rješenja u Hrvatskoj

Nastavljen rast SAP usluga i rješenja u Hrvatskoj

21.02.2018. komentiraj

Na lokalnoj razini, u Hrvatskoj, smo na godišnjoj razini ostvarili rast prihoda od prodaje rješenja cloud od 70 posto, rast prihoda od konzaltinga za 150 posto kao i rast  prihoda od prodaje on-premise za 35 posto, ističe Sonja Popovic, direktorica SAP Hrvatska.