IBM ulaže 240 milijuna dolara u zajednički AI laboratorij s sveučilištem MIT

IBM ulaže 240 milijuna dolara u zajednički AI laboratorij s sveučilištem MIT

Foto: Shutterstock

Inovativnost jest ono čime se IBM bavi posljednja dva desetljeća, a do njega dolaze kroz brojne investicije na raznim poljima. Na red je stigla umjetna inteligencija (AI), na kojoj ta američka kompanija radi već neko vrijeme, ali treba i pomoć s raznih strana. Upravo zato postigunta je suradnja s prestižnim sveučilištem MIT (Massachusetts Institute of Technology), koji će za 240 milijuna američkih dolara pomagati IBM-u razvijati AI.

Radit će zajedno pod nazivom MIT-IBM Watson AI i fokusirat će se na razvoj AI algoritama, korištenje fizike za kreiranje novog hardvera potrebnog za AI računanje, primjenu AI u specifične industrije i evaulaciju kako točno AI može utjecati na društvo. Novac koji će pritom biti dodijeljen raspodijelit će se na deset godina, što znači da će AI godišnje dobiti 24 milijuna dolara.

Obje strane uvjerene su u konkretan napredak jer već imaju svoje timove, koji će se sad ujediniti te podijeliti rezultate i na taj način pospješiti AI razvoj. Potom sve to žele podijeliti i s ostatkom svijeta kroz znanstvene radove, što zvuči uistinu sjajno i djeluje kao da IBM ima jednu plemenitu agendu.

"Intelektualno vlasništvo koje stvorimo pripadat će IBM-u i MIT-u, ali sve što otkrijemo objavit ćemo kroz znanstvene radove te na taj način pomoći razvoju AI projekata otvorenog tipa. Naravno, okrenut ćemo se i komercijalnoj proizvodnji, no ona nije primarna. Cilj je napraviti pomak na AI planu i pomoći u razvoju te tehnologije", kazao je Dario Gil, potpredsjednik IBM Research.

Posebno je dobra vijest što IBM ne postavlja uvjete prema kojima ima ekskluzivno pravo plasmana na tržište onoga što se proizvode, ili da ima pravo na proizvode koji nastanu korištenjem elemenata istraživanja MIT-IBM Watson AI.

"Svaki startup koji nastane kao posljedica onoga što MIT i mi radimo moći će normalno poslovati, kao svaki drugi i ako će biti na prodaju, moći će ga kupiti bilo tko. Dakle, ne postavljamo nikakve uvjete prvokupa ili prava na ono što otkrijemo", naglasio je Gil.

Dakle, mogao bi ovo biti početak jedne nove AI ere...

Još iz kategorije

Osječki Spin predstavio vlastito rješenje za upravljanje projektima

Osječki Spin predstavio vlastito rješenje za upravljanje projektima

23.11.2017. komentiraj

Prošlog je tjedna u Zagrebu održano 11. izdanje PMI Foruma, najveće konferencije u Hrvatskoj posvećene projektnom menadžmentu. Uz brojne zanimljive teme, posjetiteljima su se predstavili i partneri u organizaciji, a među njima je bio i osječki Spin.

Nova usluga GitHuba pomagati će developerima otkloniti ranjivosti u programskom kodu

Nova usluga GitHuba pomagati će developerima otkloniti ranjivosti u programskom kodu

22.11.2017. komentiraj

Platforma za razvoj aplikacija i raznog softvera GitHub, predstavila je novu uslugu koja traži zavisnosti (eng., dependencies) u JavaScript i Ruby programskim jezicima vezane uz ranjivosti te potom alarmira vlasnika ukoliko pronađe koju. Time se ubrzava posao jer svaka pronađena ranjivost automatski se bilježi pa olakšava projekte developerima tako što će znati koja od zavisnosti ima zabilježenu ranjivost.

Neoinfo razvija intranet portal za Croatia Airlines

Neoinfo razvija intranet portal za Croatia Airlines

20.11.2017. komentiraj

Ugovor o razvoju novog intranet portala za Croatia Airlines potpisala je nedavno zagrebačka softverska tvrtka Neoinfo. Projekt uz razvoj uključuje dizajn i sigurnost tog portala koji će koristiti zaposlenici Croatia Airlinesa. Na njemu će biti dostupne razne informacije i dokumentacija, a služit će i kao centralna točka za pristup raznim sustavima i aplikacijama. Portal se temelji na IBM WebSphere i Java tehnologiji.