IBM ulaže 240 milijuna dolara u zajednički AI laboratorij s sveučilištem MIT

IBM ulaže 240 milijuna dolara u zajednički AI laboratorij s sveučilištem MIT

Foto: Shutterstock

Inovativnost jest ono čime se IBM bavi posljednja dva desetljeća, a do njega dolaze kroz brojne investicije na raznim poljima. Na red je stigla umjetna inteligencija (AI), na kojoj ta američka kompanija radi već neko vrijeme, ali treba i pomoć s raznih strana. Upravo zato postigunta je suradnja s prestižnim sveučilištem MIT (Massachusetts Institute of Technology), koji će za 240 milijuna američkih dolara pomagati IBM-u razvijati AI.

Radit će zajedno pod nazivom MIT-IBM Watson AI i fokusirat će se na razvoj AI algoritama, korištenje fizike za kreiranje novog hardvera potrebnog za AI računanje, primjenu AI u specifične industrije i evaulaciju kako točno AI može utjecati na društvo. Novac koji će pritom biti dodijeljen raspodijelit će se na deset godina, što znači da će AI godišnje dobiti 24 milijuna dolara.

Obje strane uvjerene su u konkretan napredak jer već imaju svoje timove, koji će se sad ujediniti te podijeliti rezultate i na taj način pospješiti AI razvoj. Potom sve to žele podijeliti i s ostatkom svijeta kroz znanstvene radove, što zvuči uistinu sjajno i djeluje kao da IBM ima jednu plemenitu agendu.

"Intelektualno vlasništvo koje stvorimo pripadat će IBM-u i MIT-u, ali sve što otkrijemo objavit ćemo kroz znanstvene radove te na taj način pomoći razvoju AI projekata otvorenog tipa. Naravno, okrenut ćemo se i komercijalnoj proizvodnji, no ona nije primarna. Cilj je napraviti pomak na AI planu i pomoći u razvoju te tehnologije", kazao je Dario Gil, potpredsjednik IBM Research.

Posebno je dobra vijest što IBM ne postavlja uvjete prema kojima ima ekskluzivno pravo plasmana na tržište onoga što se proizvode, ili da ima pravo na proizvode koji nastanu korištenjem elemenata istraživanja MIT-IBM Watson AI.

"Svaki startup koji nastane kao posljedica onoga što MIT i mi radimo moći će normalno poslovati, kao svaki drugi i ako će biti na prodaju, moći će ga kupiti bilo tko. Dakle, ne postavljamo nikakve uvjete prvokupa ili prava na ono što otkrijemo", naglasio je Gil.

Dakle, mogao bi ovo biti početak jedne nove AI ere...

Još iz kategorije

Novi Greyp električni bicikl povezan HT eSIM tehnologijom je prvi takav bicikl na europskom tržištu

Novi Greyp električni bicikl povezan HT eSIM tehnologijom je prvi takav bicikl na europskom tržištu

22.09.2017. komentiraj

Hrvatski Telekom i hrvatski proizvođač električnih bicikala Greyp sklopili su suradnju za novi model Greyp električnog bicikla, koji će HT podržati novom inovativnom uslugom eSIM. To je velika inovacija na hrvatskom tržištu, ali i unutar Deutsche Telekom grupe, a povezani električni bicikl očekuje se na tržištu iduće proljeće.

Rješenja tvrtke Mojo Networks stižu u našu regiju

Rješenja tvrtke Mojo Networks stižu u našu regiju

22.09.2017. komentiraj

Jedan od vodećih proizvođača Wi-Fi rješenja baziranih na cloud tehnologiji, američka tvrtka Mojo Networks, potpisala je partnerski ugovor s tvrtkom AdriNet. Time je osigurala distribuciju svojih Wi-Fi rješenja za cijelu Adria regiju.

IP EXPO Nordic 2017 započeo u Stockholmu, Span jedan od izlagača

IP EXPO Nordic 2017 započeo u Stockholmu, Span jedan od izlagača

21.09.2017. komentiraj

IP EXPO su vodeći europski IT događaji za one koji žele saznati kakvi su trendovi u IT svijetu, koje su posljednje inovacije i kako utječu na unapređenje poslovaja.  Odgovore na ova i brojna druga pitanja, saznat će posjetitelji IP EXPO Nordica 2017, u Stockholmu, od 21. do 22. rujna. Span je jedan od izlagača na ovogodišnjem IP EXPO Nordic 2017.