IBM predstavlja mainframe namijenjen cloudu

IBM predstavlja mainframe namijenjen cloudu

Američki IBM najavio je nova mainframe računala namijenjena cloud okruženju. Riječ je o IBM z14 Model ZR1 i IBM LinuxONE Rockhopper II, koji su posljednji dodatak za IBM-ovu "porodicu" servera najavljenu još prošle godine.

Novi sustav temelji se na industrijskom standardu od 19 inča, a single-frame dizajn omogućava laku implementaciju u cloud podatkovne centre, kao i na privatna cloud okruženja. Dakle, IBM se potrudio ponuditi za svakoga ponešto, radilo se o većem ili manjem klijentu i to je samo nastavak poslovne strategije koju ta kompanija provodi otkako se prije nekoliko godina energičnije uključila u "cloud utrku".

Što se tehničkog aspekta tiče, navedeni standard i dizajn omogućit će još moći za IBM Z, a uz to će i oni klijenti koji žele najbolju moguću zaštitu, to i dobiti zahvaljujući mogućnostima kriptiranja, cloud mogućnostima i moćnim analitičkim mogućnostima koja donosi strojno učenje. U vremenu kad kola više podataka nego ikad podatkovnim centrima, ova rješenja su itekako važna.

Konkretnije, u eri digitalnog poslovanja, mainframe računala još uvijek su najstabilniji, najsigurniji i najpogodniji način za podršku IT inicijativa, koje uključuju blockchain i proliferaciju. Primjerice, 87 posto svih transakcija kreditnih kartica, što je oko osam bilijuna američkih dolara, procesuira se kroz mainframe računala. Nadalje, ta platforma upravlja s 29 milijardi transakcija putem bankomata svake godine, što je ekvivalent otprilike pet milijardi dolara dnevno.

I s obzirom na to da IBM-ovo novo mainframe računalo može dnevno obaviti 850 milijuna potpuno kriptiranih transakcija, svejedno ne zahtijeva poseban prostor, hlađenje ili energiju, a svejedno nudi najbolju moguću uslugu. Pod time se podrazumijeva povećan prostor za pohranu podataka, bolje performanse, više memorije. A sve to u 40 posto manje prostora nego dosad, uz standardizaciju koju podržavaju svi podatkovni centri pa se mainframe računalo lako može implementirati u njih.

Za kraj, IBM naglašava da z14 ZR1 može biti temelj za IBM Cloud Private rješenja kroz kreiranje "podatkovnog centra u kutiji" tako da simulira "fizički" server mainframe računala.

Još iz kategorije

Canon predstavio sustav brzog tiska na velike formate u boji

Canon predstavio sustav brzog tiska na velike formate u boji

20.04.2018. komentiraj

Tvrtka Canon ovih je dana službeno predstavila Océ ColorWave 9000, sustav za masovni tisak na velike formate u boji. Riječ je o rješenju namijenjenom korisnicima iz područja arhitekture, građevine i proizvodnje.

Hrvatski Telekom uvodi novu cloud uslugu backup i replikacija

Hrvatski Telekom uvodi novu cloud uslugu backup i replikacija

19.04.2018. komentiraj

Hrvatski Telekom u svoju ponudu za poslovne korisnike uvodi novu ICT uslugu koja objedinjuje dvije važne cloud usluge backup i replikaciju. Usluga Veeam backup i replikacija osigurava dostupnost ključnih servisa i podataka kod nepredviđenih situacija te na taj način sprječava ogromne gubitke za  poduzetnike, obrtnike i velike tvrtke.

Francuska izrađuje vlastiti servis za razmjenu poruka zbog straha od curenja podataka

Francuska izrađuje vlastiti servis za razmjenu poruka zbog straha od curenja podataka

19.04.2018. komentiraj

Francuska vlada odlučila se napraviti svoju aplikaciju za razmjenu poruka jer smatra da WhatsApp i Telegram nisu dovoljno sigurni pa bi čak i kriptirane poruke mogle „procuriti“ gdje ne trebaju. Stoga, odluka je pala na alternativu i uskoro bismo trebali vidjeti kako je izvedena i koliko je točno sigurna.