IBM i Sony napravili magnetsku traku na koju se može pohraniti 330 TB podataka

IBM i Sony napravili magnetsku traku na koju se može pohraniti 330 TB podataka

Foto: IBM

Pohrana podataka na osobnim i prijenosnim računalima, tabletima i pametnim telefonima, nadmašuju uvelike sve što je postojalo prije desetak godina. Diskovi su manji, postoji i cloud, ali još uvijek su aktualne i magnetske vrpce, što dokazuje suradnja Sonyja i IBM-a.

Naime, te su dvije kompanije uspjele srušiti sve rekorde po pitanju pohrane podataka uz pomoć magnetske vrpce. Samo na jednom četvornom inču stane 25 GB podataka, što na prvu ne djeluje impresivno, ali s obzirom da je traka duga 1098 metara, govorimo o 330 TB prostora za pohranu podataka!

Još je impresivnije sve skupa jer magnetske su vrpce postale način pohrane podataka još u pedesetim godinama prošlog stoljeća i pomalo je čudno da su se održale toliko dugo "na sceni". Tome je tako jer svaka veća kompanija ili organizacija čuva podatke u "fizičkom" i digitalnom obliku, a posljednjih godina i u cloudu.

Ali nije jedini razlog korištenja vrpci u tome da se tvrtke zaštite na nekoliko strana. Stvar je i u njihovoj dugovječnosti, praktički su "nepoderive". Također, stvar je i u činjenici da ih rijetko tko koristi ili može očitavati u ovom formatu koji se nudi. Posebno jer je iznimno skup i teško pregledan, za razliku od cloud sustava gdje se sve jednostavno nađe nakon što se "probije" sustav.

Dakle, i nakon skoro sedam desetljeća, IBM ostaje najjači "igrač" na ovom tržištu i konstantno pomiče barijere, ovaj put uz pomoć Sonyja. A ono što je bitnije od svega jest da zadovoljni korisnici žele pomicanje tih barijera i ostanak na ovoj tehnologiji.

Možda IBM više nije glavni tvorac računala, ali svakako njegovi proizvodi čine neke od najbitnijih stavki u njima i oko njih, a pohrana podataka to svakako jest.

Još iz kategorije

Combis po prvi put na 3T konferenciji predstavio Excursor

Combis po prvi put na 3T konferenciji predstavio Excursor

21.03.2018. komentiraj

Tvrtka Combis je na 3T - Tourism, Travel & Tech konferenciji ekskluzivno predstavila novu digitalnu platformu za podršku u prodaji i oglašavanju izleta i drugog  vanpansionskog sadržaja - Excursor.

Nimbus data izradio SSD od 100 TB

Nimbus data izradio SSD od 100 TB

21.03.2018. komentiraj

Potreba za pohranom podataka sve je veća, što proizvođače diskova dodatno motivira kako bi na tržište plasirali uređaje kapaciteta kakav nikad nije viđen, odnosno, koji bi mogao zadovoljiti potrebe zahtjevnih korisnika. U tom smjeru otišao je Nimbus Data sa svojim Nimbus Data ExaDrive DC100 kapaciteta stotinu terabajta (100TB), što nitko još nije uspio dostići.

Strojno učenje uvelike pomaže Googleu u sprječavanju instaliranja zločudnih aplikacija na Android

Strojno učenje uvelike pomaže Googleu u sprječavanju instaliranja zločudnih aplikacija na Android

20.03.2018. komentiraj

Google se kroz godišnji izvještaj o sigurnosti Androida pohvalio da je taj mobilni operativni sustav pouzdan i siguran kao konkurentski iOS. Oni koji nisu vjerovali u to sad mogu vidjeti i brojke zbog kojih Google slavodobitno govori o Androidu u 2017. godini. Naime, za sve se hvali strojno učenje, koje je implementirano u Google Play Protect uslugu učinilo mnogo na zaštiti korisnika.