Healthbase – blockchain za zdravstveni sustav

Healthbase – blockchain za zdravstveni sustav

Foto: Fotolia

Healthbase je startup iz Njemačke koji donosi inovaciju u zdravstveni sustav korištenjem popularne tehnologije blockchain. Prednosti spomenute tehnologije trebale bi donijeti značajan napredak u zdravstvu i medicinskim istraživanjima.

Širi cilj projekta je osigurati da medicinski istraživači, liječnici, zdravstveni radnici i pacijenti imaju lagan, ali siguran pristup visoko kvalitetnim zdravstvenim informacijama. Očekuje se da će korištenje modernih tehnologija itekako doprinijeti napretku zdravstvenog sektora te podizanju kvalitete usluga pacijentima.

„Postojeća infrastruktura koja se bavi zdravstvenim podacima pacijenata i pratećim terapijama temelji se na zastarjelim sustavima te više ne može zadovoljiti sve veće zahtjeve koje današnja medicina stavlja pred nju. Trenutno, zdravstveni podaci su raštrkani na više različitih platformi što onemogućuje kvalitetan i cjelovit pristup pacijentu te stavlja pod znak pitanja privatnost i sigurnost istih. Navedeni problemi su glavni razlog zbog kojeg smo se odlučili na healthbase, kojemu je cilj iskoristiti tehnologiju, uključujući i blockchain, te tako poboljšati trenutno stanje“, ističe osnivač healthbasea Chris Meitner.

On je dodao da  postoje i drugi projekti u blockchainu koji se bave unapređivanjem određenih aspekata zdravstvenog sektora, ali da je njihova prednost što imaju preko 90 zaposlenika, uključujući 32 liječnika zaposlena u njihovim klinikama.

"Budući da razvijamo vlastiti software koji liječnici koriste kako bi poboljšali načina rada, mi smo u poziciji gdje možemo prilagoditi cijeli projekt u skladu s povratnim informacijama naših pružatelja usluge i pacijenata naših klinika", ističe Meitner.

Healthbase je ujedno ICO (Initial Coin Offering) projekt s iskustvom u području manipulacije zdravstvenim podacima i izradom softvera namijenjenog zdravstvenom sektoru. Njihov tim planira lansirati ICO u prvom kvartalu 2018. s funkcionalnim prototipom. Iako su tehnički detalji, koji se tiču blockchaina te strukture tokena, u aktivnoj fazi izrade, medicinska i blockchain zajednica u Njemačkoj su već sada pokazali veliko zanimanje za taj projekt.

Još iz kategorije

Canon predstavio sustav brzog tiska na velike formate u boji

Canon predstavio sustav brzog tiska na velike formate u boji

20.04.2018. komentiraj

Tvrtka Canon ovih je dana službeno predstavila Océ ColorWave 9000, sustav za masovni tisak na velike formate u boji. Riječ je o rješenju namijenjenom korisnicima iz područja arhitekture, građevine i proizvodnje.

Hrvatski Telekom uvodi novu cloud uslugu backup i replikacija

Hrvatski Telekom uvodi novu cloud uslugu backup i replikacija

19.04.2018. komentiraj

Hrvatski Telekom u svoju ponudu za poslovne korisnike uvodi novu ICT uslugu koja objedinjuje dvije važne cloud usluge backup i replikaciju. Usluga Veeam backup i replikacija osigurava dostupnost ključnih servisa i podataka kod nepredviđenih situacija te na taj način sprječava ogromne gubitke za  poduzetnike, obrtnike i velike tvrtke.

Francuska izrađuje vlastiti servis za razmjenu poruka zbog straha od curenja podataka

Francuska izrađuje vlastiti servis za razmjenu poruka zbog straha od curenja podataka

19.04.2018. komentiraj

Francuska vlada odlučila se napraviti svoju aplikaciju za razmjenu poruka jer smatra da WhatsApp i Telegram nisu dovoljno sigurni pa bi čak i kriptirane poruke mogle „procuriti“ gdje ne trebaju. Stoga, odluka je pala na alternativu i uskoro bismo trebali vidjeti kako je izvedena i koliko je točno sigurna.