Healthbase – blockchain za zdravstveni sustav

Healthbase – blockchain za zdravstveni sustav

Foto: Fotolia

Healthbase je startup iz Njemačke koji donosi inovaciju u zdravstveni sustav korištenjem popularne tehnologije blockchain. Prednosti spomenute tehnologije trebale bi donijeti značajan napredak u zdravstvu i medicinskim istraživanjima.

Širi cilj projekta je osigurati da medicinski istraživači, liječnici, zdravstveni radnici i pacijenti imaju lagan, ali siguran pristup visoko kvalitetnim zdravstvenim informacijama. Očekuje se da će korištenje modernih tehnologija itekako doprinijeti napretku zdravstvenog sektora te podizanju kvalitete usluga pacijentima.

„Postojeća infrastruktura koja se bavi zdravstvenim podacima pacijenata i pratećim terapijama temelji se na zastarjelim sustavima te više ne može zadovoljiti sve veće zahtjeve koje današnja medicina stavlja pred nju. Trenutno, zdravstveni podaci su raštrkani na više različitih platformi što onemogućuje kvalitetan i cjelovit pristup pacijentu te stavlja pod znak pitanja privatnost i sigurnost istih. Navedeni problemi su glavni razlog zbog kojeg smo se odlučili na healthbase, kojemu je cilj iskoristiti tehnologiju, uključujući i blockchain, te tako poboljšati trenutno stanje“, ističe osnivač healthbasea Chris Meitner.

On je dodao da  postoje i drugi projekti u blockchainu koji se bave unapređivanjem određenih aspekata zdravstvenog sektora, ali da je njihova prednost što imaju preko 90 zaposlenika, uključujući 32 liječnika zaposlena u njihovim klinikama.

"Budući da razvijamo vlastiti software koji liječnici koriste kako bi poboljšali načina rada, mi smo u poziciji gdje možemo prilagoditi cijeli projekt u skladu s povratnim informacijama naših pružatelja usluge i pacijenata naših klinika", ističe Meitner.

Healthbase je ujedno ICO (Initial Coin Offering) projekt s iskustvom u području manipulacije zdravstvenim podacima i izradom softvera namijenjenog zdravstvenom sektoru. Njihov tim planira lansirati ICO u prvom kvartalu 2018. s funkcionalnim prototipom. Iako su tehnički detalji, koji se tiču blockchaina te strukture tokena, u aktivnoj fazi izrade, medicinska i blockchain zajednica u Njemačkoj su već sada pokazali veliko zanimanje za taj projekt.

Još iz kategorije

Fizičke trgovine koristit će tehnologiju kako bi što bolje upoznale kupce

Fizičke trgovine koristit će tehnologiju kako bi što bolje upoznale kupce

19.01.2018. komentiraj

U modernom svijetu uloga fizičkih trgovina sve je manja, budući da se kupci sve više okreću kupovini iz udobnosti svoga doma. No to ne znači da njihovi prihodi padaju, dapače rastu iz godine u godinu te se između 80 i 90 posto kupovine još uvijek obavlja u fizičkim trgovinama.

Grad Barcelona odbacuje Microsoft i prelazi na Linux i ostali softver otvorenog koda

Grad Barcelona odbacuje Microsoft i prelazi na Linux i ostali softver otvorenog koda

16.01.2018. komentiraj

Grad Barcelona donio je odluku odbaciti Microsoft i njegov prateći softver te se okrenuti Linuxu i Open Source softveru, što znači da su pripreme za migraciju započele, a ona bi trebala završiti do proljeća 2019. godine. Naravno, ta se odluka tiče samo službenih gradskih ureda, institucija i organizacija, a cilj je postići osjetne uštede. Također, na neuspjelom pokušaju Münchena nešto se naučilo i sama migracija neće biti toliko ubrzana ili nagla.

CES 2018: Boscheva rješenja za pametne gradove

CES 2018: Boscheva rješenja za pametne gradove

13.01.2018. komentiraj

Njemačka tvrtka Bosch na ovogodišnjem CES-u predstavlja svoja nova rješenja za pametne gradove. Ona obuhvaćaju rješenja od nove kompaktne jedinice koja mjeri i analizira kvalitetu zraka u stvarnom vremenu, preko sustava koji digitalno nadzire vodostaje rijeka i izdaje rano upozorenje na opasnost od poplave, sve do potpuno automatizirane usluge za pronalaženje parkirnih mjesta.