Google predstavio novi kvantni procesor

Google predstavio novi kvantni procesor

Foto: DepositPhotos

Kvantna računala novi su korak prema naprijed i ona bi za koju godinu trebala biti nešto potpuno uobičajeno na policama trgovina i u našim domovima, a kao temelj za takvu situaciju možda bude upamćen upravo Google, koji je predstavio izrazito moćni kvantni procesor Bristlecone.

Kvantnim računalstvom mogli bi se riješiti danas gotovo nepremostivi složeni problemi, uključujući kompleksne simulacije, npr. financijske analize velikih razmjera i djelotvorniji razvoj lijekova. Intel se bavi istraživanjem kvantnog računalstva jer ono nudi potencijal za povećanje mogućnosti budućih računala visokih performansi. Upravo to Google i želi, postoći da se problemi rješavaju u realnom vremenu, bez obzira koliko bili kompleksni.

"Cilj je imati što manje grešaka i to se može uz prave kvantne procesore. A uz njih se može doći do situacije u kojoj će kvantna računala zamijeniti tradicionalna računala u domovima", navodi se iz Googlea, koji je već napravo demo 9-qubit kvantnog računala, a trenutno testira jedno od 72-qubita!

Naime, kod klasičnih računala postoje dva stanja - 0 ili 1. Kvantna računala mogu napraviti to da se nađu u oba stanja odjednom, a to se zove "qubits". Također, kod klasičnih računala podaci se mogu šifrirati u "gornjem" ili "donjem" smjeru, a kvantna računala to mogu u svim smjerovima, što znatno ubrzava procese. Pomak je po tom pitanju napravljen i kad se sva testiranja uspješno obave, moći će se govoriti o istinskim kvantnim računalima i razmišljati o masovnoj proizvodnji.

Treba na kraju znati i da su kvantna računala različita od ostalih jer tradicionalna računala su zasnovana na tranzistorima, iako su ulimativno i svi tranzistori zasnovani na kvantnomehaničkim efektima. Neke računarske arhitekture kao što su optička računala koje mogu koristiti klasičnu superpoziciju elektromagnetskih valova, ali bez specifičnih kvantnomehaničkih resursa kao što je povezanost, ne dijele potencijal za računskim ubrzavanjima kvantnih računala.

"S kvantnim računalom od 9-qubita smo stope grešaka sveli na jedan posto i optimistični smo da će Bristlecone ići u smjeru tih performansi jer ako hoće, bio bi to temelj za kvantna računala šireg opsega", zaključak je Googlea.

Još iz kategorije

IBM predstavio najmanje računalo na svijetu

IBM predstavio najmanje računalo na svijetu

22.03.2018. komentiraj

IBM je na svojoj Think 2018 konferenciji u Las Vegasu predstavio računalo veličine 1mm x 1mm koje ima jednaku procesnu moć kao IBM-ovo desktop računalo s početka 90-ih godina. Ovo mikroskopsko računalo predviđeno je kao potrošno a ugrađivalo bi se u etikete i pakiranja kao što su barkodovi, praćenja i prijave kretanja robe u transportu.

Combis po prvi put na 3T konferenciji predstavio Excursor

Combis po prvi put na 3T konferenciji predstavio Excursor

21.03.2018. komentiraj

Tvrtka Combis je na 3T - Tourism, Travel & Tech konferenciji ekskluzivno predstavila novu digitalnu platformu za podršku u prodaji i oglašavanju izleta i drugog  vanpansionskog sadržaja - Excursor.

Nimbus data izradio SSD od 100 TB

Nimbus data izradio SSD od 100 TB

21.03.2018. komentiraj

Potreba za pohranom podataka sve je veća, što proizvođače diskova dodatno motivira kako bi na tržište plasirali uređaje kapaciteta kakav nikad nije viđen, odnosno, koji bi mogao zadovoljiti potrebe zahtjevnih korisnika. U tom smjeru otišao je Nimbus Data sa svojim Nimbus Data ExaDrive DC100 kapaciteta stotinu terabajta (100TB), što nitko još nije uspio dostići.