GitHub omogućio jednostavnije licenciranje projekata otvorenog koda

GitHub omogućio jednostavnije licenciranje projekata otvorenog koda

Foto: DepositPhotos

Licenciranje programa otvorenog koda može biti podosta komplicirano jer trenutno je većina njih takve strukture da oko 20 posto koda jest originalno, a 80 posto je otvorenog tipa i unaprijed „napisano“. Kako bi se sve skupa riješilo na što bolji način, GitHub je predstavio Licensed, alat otvorenog tipa koji bi trebao automatizirati dio načina licenciranja.

Velika je to stvar jer prije samo nekoliko godina, na GitHubu čak 77 posto svih programa nisu uopće bili licencirani, što je bitno svakom developeru koji želi komercijalizirati svoj program. Licensed će detektirati potencijalne probleme i obavijestiti developere o njima, a ponajprije se radi o pregledu licenci ovisno o kodu od kojeg se program sastoji.

Zanimljv je i način na koji se GitHub odlučio predstaviti ove novitete. Naime, učinio je to u formatu koda kao što i priliči toj platformi. Ali, tom pošalicom potvrđeno je i da hakerski DDoS napadi nisu ostavili traga na nju ni u kojem pogledu, barem kad se radi o odnosu sa zajednicom.

[disclaimer]

1 of 1 consulted lawyers agree, Licensed is not a replacement for the legal advice of a human.

[/disclaimer]

U doslovnom prijevodi, GitHub navodi da se konzultirani odvjetnik slaže, Licensed nije zamjena za pravne savjete koje daje čovjek. Naravno, pod "čovjek" se misli na pravnike. Time se GitHub u startu ogradio od mogućnosti da netko zamijeni Licensed za pravni alat, kojim bi bilo moguće uočiti sve prepreke kod licenciranja te ih ispraviti.

Ne, Licensed samo sugerira što nedostaje i što bi se trebalo licencirati, kao što obavještava ukoliko neki kod nije licenciran. I dok to može uvelike olakšati posao developerima, neće im u potpunosti zamijeniti postupak licenciranja, tako da uz ovaj zanimljivi alat moraju imati i druge načine kako napisati kod koji je u potpunosti legitiman, spreman za komercijalnu uporabu.

Još iz kategorije

IBM predstavio najmanje računalo na svijetu

IBM predstavio najmanje računalo na svijetu

22.03.2018. komentiraj

IBM je na svojoj Think 2018 konferenciji u Las Vegasu predstavio računalo veličine 1mm x 1mm koje ima jednaku procesnu moć kao IBM-ovo desktop računalo s početka 90-ih godina. Ovo mikroskopsko računalo predviđeno je kao potrošno a ugrađivalo bi se u etikete i pakiranja kao što su barkodovi, praćenja i prijave kretanja robe u transportu.

Combis po prvi put na 3T konferenciji predstavio Excursor

Combis po prvi put na 3T konferenciji predstavio Excursor

21.03.2018. komentiraj

Tvrtka Combis je na 3T - Tourism, Travel & Tech konferenciji ekskluzivno predstavila novu digitalnu platformu za podršku u prodaji i oglašavanju izleta i drugog  vanpansionskog sadržaja - Excursor.

Nimbus data izradio SSD od 100 TB

Nimbus data izradio SSD od 100 TB

21.03.2018. komentiraj

Potreba za pohranom podataka sve je veća, što proizvođače diskova dodatno motivira kako bi na tržište plasirali uređaje kapaciteta kakav nikad nije viđen, odnosno, koji bi mogao zadovoljiti potrebe zahtjevnih korisnika. U tom smjeru otišao je Nimbus Data sa svojim Nimbus Data ExaDrive DC100 kapaciteta stotinu terabajta (100TB), što nitko još nije uspio dostići.