Fujitsu Day u Zagrebu okupio više od 120 ICT stručnjaka

Fujitsu Day u Zagrebu okupio više od 120 ICT stručnjaka

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U dvorani Panorama zagrebačkog hotela Westin održan je prvi Fujitsu Day Hrvatska, koji je okupio više od 120 ICT stručnjaka i poduzetnika. Pod motom Human centric innovation – Digital co-creation razgovaralo se o najnovijim tehnološkim trendovima i najaktualnijim temama kao što su, primjerice, digitalna transformacija, podatkovni centri u eri digitalne transformacije i Windows Server 2016.

Nakon uvodnog govora u kojem je sudionike pozdravio Darko Račič, voditelj predstavništva Fujitsua za Hrvatsku i Sloveniju, Juan Porcar, podpredsjednik i direktor Fujitsua za CEE, Rusiju i CIS te Afriku predstavio je Fujitsuovu viziju tehnologije koja kreće od korisnika, odnosno stavlja ga u središte inovacije. Naveo je i praktične primjere primjene četiri temelja digitalne transformacije (Internet of Things, cloud, sigurnost i AI (umjetna inteligencija)), koji su na najbolji način ilustrirali primjenu tehnologije koja izravno utječe na kvalitetu života. Primjer madridske bolnice San Carlos, koja se bavi liječenjem mentalnih bolesti, ilustrirao je kako se uz pomoć deep learning tehnologije može razviti rješenje koje pomaže liječnicima da predvide kritične slučajeve na temelju analize velikog broja liječničkih kartona ( više od 36.000). Riječ je o eksperimentalnom rješenju koje ukazuje na smjer razvoja zdravstva uz pomoć tehnologije u budućnosti.

Domagoj Draženović iz Microsofta tijekom svog izlaganja predstavio je nove značajke Windows Servera 2016, među kojima su unaprijeđena zaštita poslovanja, IT efikasnost i produktivnost te integrirana rješenja za tranziciju prema cloud serverima. Matjaž Sobočan iz Commvaulta naglasio je da je digitalna transformacija stvarnost koja od tvrtki i organizacija traži brojne prilagodbe i promjenu poslovnog modela, no na raspolaganju su brojni alati koji je mogu olakšati. Program konferencije zatvorila je trenerica Načela uspjeha Iva Bele koja je održala predavanje Tajne navike uspješnih ljudi.

Prvi Fujitsu Day Hrvatska uz kvalitetna predavanja i niz praktičnih primjera, donio je i priliku za networking, druženje i razmjenu ideja i iskustava između članova hrvatske IT zajednice.

Još iz kategorije

Fizičke trgovine koristit će tehnologiju kako bi što bolje upoznale kupce

Fizičke trgovine koristit će tehnologiju kako bi što bolje upoznale kupce

19.01.2018. komentiraj

U modernom svijetu uloga fizičkih trgovina sve je manja, budući da se kupci sve više okreću kupovini iz udobnosti svoga doma. No to ne znači da njihovi prihodi padaju, dapače rastu iz godine u godinu te se između 80 i 90 posto kupovine još uvijek obavlja u fizičkim trgovinama.

Grad Barcelona odbacuje Microsoft i prelazi na Linux i ostali softver otvorenog koda

Grad Barcelona odbacuje Microsoft i prelazi na Linux i ostali softver otvorenog koda

16.01.2018. komentiraj

Grad Barcelona donio je odluku odbaciti Microsoft i njegov prateći softver te se okrenuti Linuxu i Open Source softveru, što znači da su pripreme za migraciju započele, a ona bi trebala završiti do proljeća 2019. godine. Naravno, ta se odluka tiče samo službenih gradskih ureda, institucija i organizacija, a cilj je postići osjetne uštede. Također, na neuspjelom pokušaju Münchena nešto se naučilo i sama migracija neće biti toliko ubrzana ili nagla.

CES 2018: Boscheva rješenja za pametne gradove

CES 2018: Boscheva rješenja za pametne gradove

13.01.2018. komentiraj

Njemačka tvrtka Bosch na ovogodišnjem CES-u predstavlja svoja nova rješenja za pametne gradove. Ona obuhvaćaju rješenja od nove kompaktne jedinice koja mjeri i analizira kvalitetu zraka u stvarnom vremenu, preko sustava koji digitalno nadzire vodostaje rijeka i izdaje rano upozorenje na opasnost od poplave, sve do potpuno automatizirane usluge za pronalaženje parkirnih mjesta.