CES 2017: Amazon Alexa i u Volkswagenovim vozilima

CES 2017: Amazon Alexa i u Volkswagenovim vozilima

Foto: VW

Amazon može trljati ruke jer su sa sustavom prepoznavanja govora i komunikacije Alexa, očito, pronašli pravi recept za uspjeh. Njihov sustav Echo i Echo Dot zvučnika za uporabu u pametnim domovima bio je jedna od najtraženijih stvari uoči Božića te su svi uređaji rasprodani do polovine prosinca. Ono što Amazon može veseliti je da i drugi proizvođači sve više žele tu tehnologiju u svojim uređajima.

Ovogodišnji CES u Las Vegasu obilježila su, između ostalih, rješenja za povezana i autonomna vozila. Nakon što je uoči početka sajma Ford najavio kako će koristiti Alexa sustav u svojim vozilima, tijekom CES-a i njemački gigant Volkswagen objavio je kako su postigli dogovor s Amazonom za korištenje njihovog sustava u svojim vozilima.

Osim što će posjedovati sve mogućnosti kao i Amazonov Echo, Alexa će u automobilima dobiti nove specijalizirane funkcije vezane upravo uz vozila. Tako će vam sustav moći izravno odgovoriti na pitanje o stanju vašeg vozila, bilo da se radi o količini goriva (ili stanju baterije kod električnih modela), temperaturi u vozilu, prijeđenoj kilometraži i slično. Još je važnije što ćete sve te informacije moći dobiti udaljeno, odnosno kada niste u vozilu. Tako ćete, primjerice, moći pitati Alexu jeste li se sjetili zaključati automobil.

Još korisniju informaciju možete dobiti ako pitate koliko vam treba vremena do određene destinacije. Nakon odgovora možete zatražiti od sustava da vam unese podatke u navigacijski uređaj i čim krenete imat ćete isplaniran put. U suradnji s Amazonom možete također provjeriti kakvo ulje treba vašem automobilu i gdje ga možete kupiti, gdje kupiti tekućinu za vjetrobranska stakla, gdje je najjeftinije gorivo ili najbliža stanica za punjenje električnih automobila.

Ova suradnja donijet će puno benefita za korisnike novih automobila, a, s obzirom na prihvaćenost Amazonovog rješenja u domovima u SAD-u, za očekivati je da će američko tržište prvo u potpunosti prihvatiti novi način uporabe glasovnog asistenta. Kako će se prihvaćanje odvijati u Europi i u ostatku svijeta tek treba vidjeti.

PREGLEDAJ GALERIJU

Još iz kategorije

Napokon kreće e-upis u gruntovnicu uz odvjetnike i javne bilježnike

Napokon kreće e-upis u gruntovnicu uz odvjetnike i javne bilježnike

19.02.2017. komentiraj

Nakon što je dugo trajao projekt informatizacije katastra i gruntovnica, napokon je sada krenuo i upis vlasništva putem sustava e-upis u gruntovnice. Zasad je riječ o pilot projektu koji se odvija na dva Općinska suda i to u Osijeku i Velikoj Gorici, izvijestilo je Ministarstvo pravosuđa. Funkcionalnost e-upisa u zemljišne knjige jedna je od funkcionalnosti razvijanih i financiranih kroz projekt IPA 2008 ‘One stop shop’ od strane Europske unije, ukupne vrijednosti 553 tisuće eura.

Startupi se predstavili ugostiteljima i hotelijerima

Startupi se predstavili ugostiteljima i hotelijerima

19.02.2017. komentiraj

U organizaciji Metroa i Hrvatske udruge poslovnih anđela CRANE održan je prvi HoReCa MeetUp, događaj na kojem su startupi predstavili svoje vizije rješenja za turizam i ugostiteljstvu.

Amazon lansira videokonferencijski alat Chime

Amazon lansira videokonferencijski alat Chime

14.02.2017. komentiraj

Tehnološki gigant Amazon ulazi u oštru utrku s još jednim poslovnim rješenjem, a ovaj puta radi se o videokonferencijskom alatu naziva Chime. Amazon svojim novim videokonferencijskim alatom cilja na tržište kojim dominiraju Microsoft sa svojim Skypeom, Ciscom te Googleom.