Barišić: Nastavak rasta prihoda i dobiti, broj zaposlenih probio 400 u 2017. godini

Barišić: Nastavak rasta prihoda i dobiti, broj zaposlenih probio 400 u 2017. godini

Gledajući na godinu iza nas predsjednik Uprave King ICT-a Plamenko Barišić ističe kako je ona bila izazovna, a predviđeni je rast prihoda od 10 posto u 2017. u odnosu na prošlu godinu, više od 400 zaposlenih i ekspanzija poslovanja, pokazatelji su uspješnosti zacrtanog smjera. Pritom Barišić ističe i kako kompanija iduće godine slavi 20 godina poslovanja.

„U godini na zalasku realizirali smo niz zahtjevnih projekata i povećali ulaganja u istraživanje i razvoj. Gradimo nove odnose i partnerstva kako bi našim stručnjacima omogućili pristup najnovijim tehnološkim rješenjima. Svjesni potrebe za povezivanjem obrazovnog sustava s tržištem rada, sudjelovali smo u fakultetskim inicijativama, povezali smo se s fakultetima i drugim obrazovnim institucijama.  Ovakav oblik aktivnosti u srži je KING ICT-a i sa sličnim projektima nastavljamo još intenzivnije u 2018.“, ističe Barišić.

Na području transporta, KING ICT je sudjelovao u realizaciji dva vrlo značajna projekta. U prostorima novog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb implementirali smo cjelokupnu IT infrastrukturu i mrežna rješenja terminala. Uz elektrotehničke radove, implementirali smo sustav klimatizacije, videonadzora i kontrole pristupa.

„Na krajnjem jugu Hrvatske, zasjao je novi terminal Zračne luke Dubrovnik s implementiranim automatiziranim sustavom za prihvat prtljage i sustavom za sigurnosni pregled prtljage. Kako bi se osigurao nesmetani protok putnika i prtljage, KING ICT je ugradio najmoderniji sustav za transport i sortiranje. Završetkom ovog projekta, jug Hrvatske i biser Jadrana dobili su dugoočekivanu zračnu luku za 21. stoljeće koja će dodatno potaknuti stalni rast putnika“, objašnjava Barišić.

U kontekstu energetske perspektive Hrvatske, JANAF je izuzetno važan projekt koji konstantno evolvira. Trenutno je u tijeku prva faza projekta dogradnje rezervoarskih prostora za sirovu naftu Terminala Omišalj. Planiraju se izgraditi tri dodatna spremnika s pripadajućom opremom i instalacijama koje će novi sustav povezati s postojećim sustavima Terminala. U sklopu zajednice ponuditelja doprinos projektu dali su i njihovi stručnjaci provodeći radove nabave, isporuku i ugradnju opreme. Cjelokupna realizacija projekta očekuje se do kraja 2018. godine.

Do kraja prosinca 2017. KING ICT završava s implementacijom SAP IS-U industrijskog rješenja za HEP Elektru. Riječ je o Customer Relations and Billing modulu koji će informatizirati procese obračuna, izrade računa, naplate računa i poboljšati odnose s kupcima. Ovim CR&B rješenjem modernizira se poslovanje jedinog energetskog subjekta ovlaštenog za pružanje javne usluge opskrbe električnom energijom u Hrvatskoj, tvrdi Barišić.

U sve povezanijem digitalnom društvu ne smije se zanemariti koncept (cyber) sigurnosti. „Svjesni smo novih izazova i ove godine KING ICT nastavlja s uspješnom realizacijom projekata u aspektu sigurnosti i obrane. U prvom redu tu je implementacija EURODAC sustava za digitalno uzimanje otisaka prstiju azilanata te projekt Nacionalnog Schengenskog informacijskog sustava i Sirene sustava za upravljanje dokumentima. Implementacijom sustava Hrvatska je postala dijelom Schengenskog informacijskog sustava (SIS II) i time napravila jedan od ključnih koraka prema ulasku u jedinstveni prostor Schengena“, objašnjava Barišić.

Ključna komponenta modernog gospodarstva je digitalizacija poslovanja, dodaje Barišić i ističe kako su za Erste Group Card Processor implementirali su konfigurirali nove EMC podatkovne sustave, za Roche su implementirali sustav tehničke zaštite koji uključuje videonadzor, kontrolu pristupa, evidenciju radnog vremena i protuprovalni sustav s nadzorom okoline, dok su za Dalekovod implementirali sustave za praćenje procesa prodaje (CRM) i sustave za transparentno automatizirano izvještavanje.

Softver je postao gorivo nove digitalne ekonomije, a developeri su postali članovi društva koji uvode inovaciju, pojašnjava Barišić i dodaje kako je promjena vidljiva na ovogodišnjem drugom izdanju njihove softverske konferencije Change koja je okupila više od 400 stručnjaka iz IT svijeta.

„Međunarodni predavači, 27 predavanja i rasprodana konferencija potvrdili su ulogu Changea kao događanja koje spaja članove IT industrije iz različitih sektora, nevezano za njihovu ulogu, programski jezik ili tvrtku. Ovogodišnji Change se orijentirao na mikroservise, cloud, umjetnu inteligenciju i strojno učenje, a otvaranje trećeg tracka pokazalo se punim pogotkom zahvaljujući predavačima koji dolaze redom iz Googlea, Oraclea, Paypala i Microsofta“, ističe barišić.

Potaknuti uspjehom drugog Changea, u 2018. pokreću novi projekt koji će okupiti mlade talentirane developere željne izazova. Riječ je o KING ICT-ovom hackathonu Change Code– natjecanju razvojnih programera koji u 24 sata imaju zadatak razviti određenu aplikaciju. Change Code će biti namijenjen svim studentima hrvatskih sveučilišta i veleučilišta, zaključuje Barišić.

Još iz kategorije

Canon predstavio sustav brzog tiska na velike formate u boji

Canon predstavio sustav brzog tiska na velike formate u boji

20.04.2018. komentiraj

Tvrtka Canon ovih je dana službeno predstavila Océ ColorWave 9000, sustav za masovni tisak na velike formate u boji. Riječ je o rješenju namijenjenom korisnicima iz područja arhitekture, građevine i proizvodnje.

Hrvatski Telekom uvodi novu cloud uslugu backup i replikacija

Hrvatski Telekom uvodi novu cloud uslugu backup i replikacija

19.04.2018. komentiraj

Hrvatski Telekom u svoju ponudu za poslovne korisnike uvodi novu ICT uslugu koja objedinjuje dvije važne cloud usluge backup i replikaciju. Usluga Veeam backup i replikacija osigurava dostupnost ključnih servisa i podataka kod nepredviđenih situacija te na taj način sprječava ogromne gubitke za  poduzetnike, obrtnike i velike tvrtke.

Francuska izrađuje vlastiti servis za razmjenu poruka zbog straha od curenja podataka

Francuska izrađuje vlastiti servis za razmjenu poruka zbog straha od curenja podataka

19.04.2018. komentiraj

Francuska vlada odlučila se napraviti svoju aplikaciju za razmjenu poruka jer smatra da WhatsApp i Telegram nisu dovoljno sigurni pa bi čak i kriptirane poruke mogle „procuriti“ gdje ne trebaju. Stoga, odluka je pala na alternativu i uskoro bismo trebali vidjeti kako je izvedena i koliko je točno sigurna.