Uber u nagodbi pristao platiti Waymu u vlastitim dionicama

Uber u nagodbi pristao platiti Waymu u vlastitim dionicama

Foto: Antonio Jularić

Višemjesečni spor zbog navodne krađe patenata za autonomna vozila okončan je nagodbom Ubera i Wayma. Time je okončan slučaj koji je najveću svjetsku prijevoznu kompaniju koštao puno novca i ugleda.

Prema nagodbi, Waymo će postati vlasnik 0,34 posto Ubera. Stvarna vrijednost nagodbe bit će poznata nakon što Uber obavi dugo očekivanu inicijalnu ponudu koja bi se trebala dogoditi krajem sljedeće godine. Nedavno je SoftBank okončao investiciju u Uber vrijednu 9,3 milijarde dolara po kojoj bi vrijednost najvećeg svjetskog startupa iznosila 54 milijarde dolara. Po toj bi računici odšteta Waymu iznosila 184 milijuna.

Waymo je na sudu tvrdio da je njihov nekadašnji inženjer Anthony Levandowski tijekom 2015. s Uberom dogovorio krađu ukupno 14 tisuća stranica dokumenata među kojima se nalazio i dizajn tehnologije Lidar koja bi trebala pomoći autonomnim vozilima u skeniranju okoline kojom se kreću. Tijekom četiri dana, koliko je bivši direktor Ubera Travis Kalanick svjedočio, bilo je jasno kako će se te tvrdnje jako teško moći dokazati.

Glasnogovornik Ubera izvijestio je kako su dvije tvrtke postigle sporazum koji će, vjeruju, sada i u budućnosti zaštititi Waymovu tehnologiju. Inače je Alphabet, krovna tvrtka Googlea i osnivač Wayma, već od ranije, točnije od 2013. godine, jedan od investitora u Uber. Nakon nagodbe generalni direktor Ubera Dara Khosrowshahi uputio je pismo u kojem izražava žaljenje zbog svega što se dogodilo.

"Poručujem našim prijateljima u Alphabetu da smo partneri. Vi ste značajan investitor Ubera i dijelimo zajedničku viziju o moći tehnologije koja će promijeniti živote ljudi na bolje. Dakako, mi smo ujedno i tržišni takmaci. Premda se nećemo složiti sa svime što se pojavilo u javnosti, svjesni smo da je naša kupovina tvrtke vašeg bivšeg inženjera trebala biti drugačije napravljena", stoji u pismu.

Još iz kategorije

PwC vodi u sektoru profesionalnih usluga u globalnom indeksu brendova

PwC vodi u sektoru profesionalnih usluga u globalnom indeksu brendova

17.02.2018. komentiraj

Prema najnovijem godišnjem istraživanju Brand Finance Global 500, tvrtka PwC predvodi sektor intelektualnih usluga kao jedan od 50 najboljih svjetskih brendova. Inače, Global 500 je popis najjačih i najvrednijih svjetskih brendova, a prvim mjestima dominira tehnološki sektor.

Apple i Android uništavaju švicarske proizvođače satova

Apple i Android uništavaju švicarske proizvođače satova

16.02.2018. komentiraj

Apple Watch uspio je u posljednjem kvartalu prošle godine dosegnuti osam milijuna isporuka te na taj način po prvi put nadmašiti brojku koju su ostvarili švicarski proizvođači satova. I to je zabrinjavajuće. Jer, nekoliko modela jedne kompanije nadmašilo je sve one koji se proizvedu u desecima švicarskih.

Uberu rasli prihodi, ali i gubitak

Uberu rasli prihodi, ali i gubitak

16.02.2018. komentiraj

Teška i iznimno izazovna je bila 2017. godina za „najveći svjetski startup“. Uber je tijekom prošle godine pretrpio mnoge udarce, neke poraze i brojne promjene, ali je uspio povećati prihode. Ipak, manje su bili uspješni kada je u pitanju obuzdavanje gubitaka.