TOP 10 najvećih akvizicija Googlea

TOP 10 najvećih akvizicija Googlea

Foto: Ilustracija

Google posluje baš kao i sve velike kompanije, od onoga što donosi najviše novca živi i razvija se na drugim poljima kako bi pronašao neku novu "zlatnu koku". No, istraživanja unutar same kompanije nisu dovoljna da stigne rezultat pa treba ulagati u preuzimanja drugih kompanija ili tek razvijenih startupova, pri čemu treba znati da će neki biti promašaj, a neki pun pogodak.

Ta tematika preuzimanja pojavila se ponovno s potvrdom da će Google za 1,1 milijardi dolara kupiti HTC-ov odjel koji proizvodi Pixel, a usput i preuzima i svih dvije tisuće zaposlenih. Odmah su se analitičari sjetili debakla s Mtorolom, kupljenom u kolovozu 2011. za 12,5 milijardi američkih dolara, što je ujedno i najskuplje preuzimanje od strane Googlea. Samo dvije godine kasnije, Motorola je prodana Lenovu za samo 2,94 milijarde dolara.

Nakon njega slijedi Nest, preuzet za 3,2 milijarde dolara, a tek će se pokazati s dolaskom pametnih kuća može li ispuniti potencijal. Kad je preuzet u siječnju 2014. odmah se znalo da je to dugoročno ulaganje. DoubleClick je također bilo dugoročno ulaganje u travnju 2007., ali tih 3,1 milijardi dolara se itekako isplatilo.

YouTube je vjerojatno najpoznatiji posao obavljen od strane Googlea. Pruezet u listopadu 2006. za 1,65 milijardi dolara danas je jedno od glavnih odredišta na internetu i odavno se isplatio. Waze je također bio isplativ posao, sklopljen u lipnju 2013. za 1,3 milijardi dolara. AdMob je bio priprema za mobilno oglašavanje, zato Google ne žali zbog uloženih 750 milijuna dolara u preuzimanje te kompanije u studenom 2009.

U principu, Google rijetko griješi, ali kad pogriješi, onda je to uistinu bombastično, što se vidjelo na primjeru Motorole.

Još iz kategorije

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

19.10.2017. komentiraj

IBM je u prethodnom kvartalu ostvario prodajne rezultate bolje od prognoza tržišnih analitičara. Taj je rast prodaje ponajviše pogurala grupacija koja se bavi većinom softverskih rješenja te kompanije.

Isporuke potrošačkih uređaja u 2018. će rasti, predviđa Gartner

Isporuke potrošačkih uređaja u 2018. će rasti, predviđa Gartner

19.10.2017. komentiraj

Ukupna svjetska isporuka PC-a, tableta i pametnih telefona u 2018. bi trebala rasti za dva posto u odnosu na ovu godinu te se očekuje prodaja ukupno 2,35 milijardi komada, navodi Gartner u svojoj novoj studiji. Ostvare li se ta predviđanja, bit će to najveći godišnji rast od 2015. Ipak, krivo je pretpostaviti da će se sav rast temeljiti isključivo na mobilnim telefonima.

Osam hrvatskih tvrtki među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

Osam hrvatskih tvrtki među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

19.10.2017. komentiraj

Osam hrvatskih tehnoloških poduzeća našlo se na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih u regiji srednje Europe po kriteriju prihoda. Osim toga, dvije su se tvrtke našle na popisu kategorije Zvijezde u usponu.