TOP 10 najvećih akvizicija Googlea

TOP 10 najvećih akvizicija Googlea

Foto: Ilustracija

Google posluje baš kao i sve velike kompanije, od onoga što donosi najviše novca živi i razvija se na drugim poljima kako bi pronašao neku novu "zlatnu koku". No, istraživanja unutar same kompanije nisu dovoljna da stigne rezultat pa treba ulagati u preuzimanja drugih kompanija ili tek razvijenih startupova, pri čemu treba znati da će neki biti promašaj, a neki pun pogodak.

Ta tematika preuzimanja pojavila se ponovno s potvrdom da će Google za 1,1 milijardi dolara kupiti HTC-ov odjel koji proizvodi Pixel, a usput i preuzima i svih dvije tisuće zaposlenih. Odmah su se analitičari sjetili debakla s Mtorolom, kupljenom u kolovozu 2011. za 12,5 milijardi američkih dolara, što je ujedno i najskuplje preuzimanje od strane Googlea. Samo dvije godine kasnije, Motorola je prodana Lenovu za samo 2,94 milijarde dolara.

Nakon njega slijedi Nest, preuzet za 3,2 milijarde dolara, a tek će se pokazati s dolaskom pametnih kuća može li ispuniti potencijal. Kad je preuzet u siječnju 2014. odmah se znalo da je to dugoročno ulaganje. DoubleClick je također bilo dugoročno ulaganje u travnju 2007., ali tih 3,1 milijardi dolara se itekako isplatilo.

YouTube je vjerojatno najpoznatiji posao obavljen od strane Googlea. Pruezet u listopadu 2006. za 1,65 milijardi dolara danas je jedno od glavnih odredišta na internetu i odavno se isplatio. Waze je također bio isplativ posao, sklopljen u lipnju 2013. za 1,3 milijardi dolara. AdMob je bio priprema za mobilno oglašavanje, zato Google ne žali zbog uloženih 750 milijuna dolara u preuzimanje te kompanije u studenom 2009.

U principu, Google rijetko griješi, ali kad pogriješi, onda je to uistinu bombastično, što se vidjelo na primjeru Motorole.

Još iz kategorije

HGK organizirala panel o transferu tehnologija

HGK organizirala panel o transferu tehnologija

13.12.2017. komentiraj

U Zagrebu je održan panel o transferu tehnologija kojeg je organizirao Centar za industrijski razvoj Hrvatske gospodarske komore. Tom je prilikom ujedno potpisan sporazum s njemačkom tvrtkom Steinbeis 2i kao prvi korak u uspostavljanju Centra za transfer tehnologije Dunavskog područja.

Prihodi od pametnih audio uređaja premašit će 10 milijardi dolara do 2022.

Prihodi od pametnih audio uređaja premašit će 10 milijardi dolara do 2022.

13.12.2017. komentiraj

Prema najnovijoj studiji tvrtke Juniper Research prihodi od prodaje pametnih audio uređaja značajno će rasti u sljedećih pet godina. Oni će se, prema tim izračunima, do 2022. učetverostručiti.

Katinić: Vip Metronet drži 40 posto mobilnog i 30 posto fiksnog tržišta za poslovne korisnike

Katinić: Vip Metronet drži 40 posto mobilnog i 30 posto fiksnog tržišta za poslovne korisnike

13.12.2017. komentiraj

Nakon što je početkom godine preuzeo Metronet drugi po veličini domaći telekom operater Vipnet odlučio se na kombinaciju brandinga u poslovnog segmentu pod novim imenom Vip Metronet Business Solutions. Pritom je zadržao oba brandinga, koristeći se dobrima stranama i jednog i drugog o čemu smo razgovarali sa Sanjinom Katinićem, glavnim direktorom za segment poslovnih korisnika u Vipnetu i član Uprave Metronet telekomunikacija.