Samsung izgurao Intel i postao najveći proizvođač poluvodiča na svijetu

Samsung izgurao Intel i postao najveći proizvođač poluvodiča na svijetu

Tržište poluvodiča još u srpnju je bilo uzdrmano po prvi put nakon 25 godina jer je Intel izgubio primat i kratko je Samsung preuzeo poziciju najvećeg proizvođača na svijetu. S krajem 2017., južnokorejski tehnološki gigant ponovno se domogao trona i nekako se čini da tamo ostaje jedno duže vrijeme jer Intel se i dalje može ravnopravno nadmetati tek na posrnulom tržištu osobnih i prijenosnih računala.

Trenutno Samsung zbog prisutnosti u pametnim telefonima, tabletima, ali i računalima, čini 14,6 posto tržišta, dok je Intel na 13,8 posto. Daleko na trećem mjestu je sa 6,7 posto udjela SK Hynix. Ali, bez obzira na te pozicije, svi skupa mogu slaviti jer kompletno tržište u odnosu na 2016. zabilježilo je 22,2 posto bolji rezultat, odnosno, njegova je vrijednost 419,7 milijardi američkih dolara.

Nije to zbog bolje prodaje tako već zbog činjenice da nedostaje memorije pa su cijene NAND i DRAM "pločica" porasle. Konkretnije, flash memorija je poskupila u prosjeku za 17 posto u odnosu na 2016., DRAM za čak 44 posto. Naravno, to povećanje plaćaju krajnji korisnici i dok se na PC tržištu tako nešto osjeti slabijom prodajom sve skupljih računala, na tržištu pametnih telefona situacija je bitno drugačija, prodaja konstantno raste bez obzira na sve što se događa.

A za Samsung događa se nešto sjajno. Ostvario je 61,22 milijarde dolara prihoda uz rast od 52,6 posto na godišnjoj razini. Rastao je i Intel, ali za 6,7 posto i ukupno stigao do 57,71 milijarde dolara prihoda. To je na kompletnoj listi zapravo najslabiji rast. Primjerice, SK Hynix je zabilježio 79 posto rasta i 26,3 milijarde dolara prihoda, Micron Technology rastao je za 78,1 posto i to je bilo dovoljno za 23,06 milijardi dolara prihoda, Qualcomm je rastao za 10,7 posto i ostvario je 17,06 milijardi dolara prihoda te na samom kraju imamo i Broadcom s 15,49 milijardi dolara prihoda i rastom od 17,1 posto na godišnjoj razini.

Također, da bi osigurao povećanje prednosti nad konkurencijom, Samsung je odlučio uložiti 26 milijardi američkih dolara u širenje proizvodnje, kako bi uspio zadovoljiti potrebe sve zahtjevnijeg tržišta. Ako mu plan uspije, Samsung bi mogao do kraja sljedeće godine ostvarivati prihode i veće od stotinu milijardi dolara na godišnjoj razini. Tako nešto konkurencija ne može gledati raskrštenih ruku, a ponajviše se to odnosi na Intel.

Još iz kategorije

Wargaming Alliance najavio suradnju sa srpskim Mad Head Gamesom

Wargaming Alliance najavio suradnju sa srpskim Mad Head Gamesom

22.04.2018. komentiraj

Wargaming, tvrtka koja stoji iza svjetski poznatih naslova World of Tanks i World of Warships, najavio je tijekom ovogodišnje Reboot Develop konferencije kako je njen izdavački odjel Wargaming Alliance ušao u partnerstvo sa srpskom tvrtkom Mad Head Games te da će funkcionirati kao izdavač njene sljedeće nenajavljene igre.

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

21.04.2018. komentiraj

Kako bi korisnicima EU sredstava omogućilo brži i jednostavniji pristup informacijama iz svijeta EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije razvilo je aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom EUfondovi. Putem ove aplikacije moguće je primati obavijesti o svim aktualnostima, novim natječajima, edukacijama i raznim drugim događanjima iz područja EU fondova.

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

21.04.2018. komentiraj

Stupanjem na snagu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o razvrstavanju poslovnih subjekata prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. − NKD 2007., od 21. travnja 2018. ukida se obveza plaćanja svih naknada poslovnih subjekata vezanih za Registar poslovnih subjekata Državnog zavoda za statistiku koje se odnose na upis/promjenu/brisanje/prijepis Obavijesti o razvrstavanju prema NKD-u i Eurocertifikatu (Obavijest o razvrstavanju na engleskom jeziku).