Samsung izgurao Intel i postao najveći proizvođač poluvodiča na svijetu

Samsung izgurao Intel i postao najveći proizvođač poluvodiča na svijetu

Tržište poluvodiča još u srpnju je bilo uzdrmano po prvi put nakon 25 godina jer je Intel izgubio primat i kratko je Samsung preuzeo poziciju najvećeg proizvođača na svijetu. S krajem 2017., južnokorejski tehnološki gigant ponovno se domogao trona i nekako se čini da tamo ostaje jedno duže vrijeme jer Intel se i dalje može ravnopravno nadmetati tek na posrnulom tržištu osobnih i prijenosnih računala.

Trenutno Samsung zbog prisutnosti u pametnim telefonima, tabletima, ali i računalima, čini 14,6 posto tržišta, dok je Intel na 13,8 posto. Daleko na trećem mjestu je sa 6,7 posto udjela SK Hynix. Ali, bez obzira na te pozicije, svi skupa mogu slaviti jer kompletno tržište u odnosu na 2016. zabilježilo je 22,2 posto bolji rezultat, odnosno, njegova je vrijednost 419,7 milijardi američkih dolara.

Nije to zbog bolje prodaje tako već zbog činjenice da nedostaje memorije pa su cijene NAND i DRAM "pločica" porasle. Konkretnije, flash memorija je poskupila u prosjeku za 17 posto u odnosu na 2016., DRAM za čak 44 posto. Naravno, to povećanje plaćaju krajnji korisnici i dok se na PC tržištu tako nešto osjeti slabijom prodajom sve skupljih računala, na tržištu pametnih telefona situacija je bitno drugačija, prodaja konstantno raste bez obzira na sve što se događa.

A za Samsung događa se nešto sjajno. Ostvario je 61,22 milijarde dolara prihoda uz rast od 52,6 posto na godišnjoj razini. Rastao je i Intel, ali za 6,7 posto i ukupno stigao do 57,71 milijarde dolara prihoda. To je na kompletnoj listi zapravo najslabiji rast. Primjerice, SK Hynix je zabilježio 79 posto rasta i 26,3 milijarde dolara prihoda, Micron Technology rastao je za 78,1 posto i to je bilo dovoljno za 23,06 milijardi dolara prihoda, Qualcomm je rastao za 10,7 posto i ostvario je 17,06 milijardi dolara prihoda te na samom kraju imamo i Broadcom s 15,49 milijardi dolara prihoda i rastom od 17,1 posto na godišnjoj razini.

Također, da bi osigurao povećanje prednosti nad konkurencijom, Samsung je odlučio uložiti 26 milijardi američkih dolara u širenje proizvodnje, kako bi uspio zadovoljiti potrebe sve zahtjevnijeg tržišta. Ako mu plan uspije, Samsung bi mogao do kraja sljedeće godine ostvarivati prihode i veće od stotinu milijardi dolara na godišnjoj razini. Tako nešto konkurencija ne može gledati raskrštenih ruku, a ponajviše se to odnosi na Intel.

Još iz kategorije

Beogradski TradeCore dobio investiciju od 3 milijuna dolara

Beogradski TradeCore dobio investiciju od 3 milijuna dolara

23.01.2018. komentiraj

TradeCore, beogradski fintech startup, dobio je investiciju od 3 milijuna dolara, a najviše je uložio regionalni investicijski fond South Central Ventures. Tvrtka se na tržište probila uz pomoć platforme i alata za korisnike na globalnom tržištu kapitala te za kompanije koje pružaju financijske usluge pojedincima, a uz pomoć South Central Venturesa planiraju proširiti bazu klijenata.

Novi izvršni direktor za Središnju i Jugoistočnu Europu Lenova Ivan Bozev

Novi izvršni direktor za Središnju i Jugoistočnu Europu Lenova Ivan Bozev

22.01.2018. komentiraj

Lenovo je imenovao Ivana Bozeva izvršnim i glavnim direktorom za CSEE (Središnja i Jugoistočna Europa). S velikim iskustvom rada na području tehnologije, nakon što je bio zadužen za područje SEE (Jugoistočna Europa) Ivan Bozev će pokrivati novi teritorij CSEE. Tako će biti odgovaran za stalni rast poslovanja poslovne jedinice osobnih računala tvrtke Lenovo u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji te još šest istočnoeuropskih zemalja. Francois Bornibus, predsjednik tvrtke Lenovo za EMEA regiju bit će izravno nadređen Ivanu Bozevu, kojem će sjedište biti ured Lenova u Bugarskoj.

Domaća tvrtka SysKit ostvarila suradnju s britanskim Redgateom

Domaća tvrtka SysKit ostvarila suradnju s britanskim Redgateom

22.01.2018. komentiraj

SysKit, hrvatska softverska tvrtka specijalizirana za administraciju serverskih sustava osnovana prije 8 godina, ostvarila je novu suradnju i to s kompanijom za razvoj Microsoft SQL Server alata, Redgate Softwareom. Redgate Investments uložio je u hrvatsku tvrtku koja bi svojim znanjem i iskustvom trebala doprinijeti bržem razvoju SysKita.