Samovozeći kamioni donijet će velike uštede prijevoznicima

Samovozeći kamioni donijet će velike uštede prijevoznicima

Foto: Pixabay

Vozila bez vozača budućnost su na prometnicama diljem svijeta, a realnost bi mogla postati već do 2025. godine. I time donijeti uistinu velike uštede prijevoznicima. Konkretnije, za devet bi godina ušteda trebala iznositi 15 posto u odnosu na 2016. i 28 posto u odnosu na 2015., kad govorimo o kamionima.

Fiksni troškovi kao što je gorivo najmanje će se smanjiti u 2025. i to je razumljivo, ali ipak će iznositi 1,4 posto manje izdavanja nego u 2016. Promjenjivi troškovi kao porezi, čišćenje, komunikacija i testiranja bit će čak 4,2 posto niži za osam godina u odnosu na situaciju lani. I na kraju trošak vozača smanjit će se za čak 27,2 posto.

Posljednja stavka potpuno je razumljiva jer ako će do 2025. biti više vozila bez vozača, troškovi će se bitno smanjiti po tom pitanju. Nije to neka viša matematika niti zaključak oko kojeg se trebalo pomučiti da bismo ga dobili, ali je vrijedna informacija za širu sliku.

Posebno kad se zna da je 2025. prijelomna godina za vozila bez vozača, kad bi trebao biti napravljen najznačajniji korak prema naprijed za uvođenje nove tehnologije. Dakle, motiv za implementaciju svakako je i ušteda.

Još iz kategorije

Galerija: Kako izgleda Infobipov kampus u Vodnjanu

Galerija: Kako izgleda Infobipov kampus u Vodnjanu

24.09.2017. komentiraj

Novi kampus u Vodnjanu nazvan je Pangea po prakontinentu, prostire se na zemljištu veličine oko 17.000 četvornih metara uz cestu prema Galižani, a čine ga poslovna zgrada veličine 5.600 četvornih metara s prizemljem i dva kata, zgrade za privremeni smještaj zaposlenika veličine 1.900 metara kvadratnih, te parkiralište i okoliš. Riječ je zaista o impresivnom prostoru uz koji se nalazi i teren za košarku, odbojku na pijesku, a u sklopu zgrade je teretana i teren za squash.

Premijer Plenković otvorio Infobipov kampus u Vodnjanu

Premijer Plenković otvorio Infobipov kampus u Vodnjanu

24.09.2017. komentiraj

Najveća domaća IT tvrtka po broju zaposlenih Infobip otvorila je sinoć svoj novi kampus u Vodnjanu, a na otvaranju su je uz druge dužnosnik i predstavnike diplomatskog zbora bio i premijer Andrej Plenković. On je prerezao vrpcu s ocem dvojice braće koji su osnovali Infobip. Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić koji su ključni ljudi Infobipa koji danas broji više od 1200 zaposlenih u uredima u više od 50 zemalja svijeta ističu kako su vrlo ponosni na sve što je dosad ostvareno.

M SAN grupa postala regionalni distributer DJI dronova

M SAN grupa postala regionalni distributer DJI dronova

23.09.2017. komentiraj

Domaća grupacija M SAN postala je regionalni distributer dronova tvrtke DJI, jednog od najvećih proizvođača bespilotnih letjelica u svijetu. M SAN će njihove proizvode distribuirati u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.