Prodaja osobnih računala u padu 11. kvartal zaredom

Prodaja osobnih računala u padu 11. kvartal zaredom

Foto: Ilustracija

Osobna računala još uvijek na tržištu ne stoje stabilno, već 11. kvartal zaredom bilježi se pad, iako proizvođači čine sve kako bi potaknuli negativni efekt i okrenuli situaciju u svoju korist. Nažalost po njih, posljednji put je situacija bila ovako loša prije deset godina.

U drugom kvartalu ove godine zbilježeno je 61,9 milijuna isporuka, što je 4,3 posto slabiji rezultat no u istom razdoblju prošle godine, donosi Gartner u izvješću. To je, kao što se spominje u uvodu, najlošiji kvartalni rezultat još od sad već podosta davne 2007. godine.

I ništa od toga nije slučajno, DRAM, SSD i LCD nedostaje na tržištu pa su i cijene računala automatski više. Proizvođači tu ništa ne mogu jer i oni sami plaćaju sve te komponente skuplje no što bi u normalnoj situaciji. Možda sad kad se vidi da postoji potražnja, odgovorni za komponente koje nedostaju malo upregnu proizvodnju pa zadovolje tržište.

"Veći proizvođači su si dopustili situaciju u kojoj bez obzira na skuplju proizvodnju ne dižu cijene, ali oni manji su morali prebaciti teret na krajnje korisnike", navode u Gartneru.

To potvrđuju i brojke jer HP bilježi rast na godišnjoj razini od 6,2 posto i čini 23 posto ukupnog tržišta. Slijedi Lenovo s 20 posto udjela, ali i padom od 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dell se nalazi na trećem mjestu s 3,7 posto rasta i udjelom od 17 posto na tržištu.

Dakle, dok HP ima dovoljno moći da oduzme sebi dio zarade samo da ostane lider na tržištu, ništa manje veliki Lenovo si to nije mogao dopustiti jer ionako posluje ponajviše s računalima čije cijene u samom startu jesu na rubu vrijednosti koja donosi profit. Dell također nije morao brinuti.

No, ako se ovakva situacija nastavi, neće ni ovi najveći uspjeti "žonglirati", morat će povisiti cijene, a to samo znači da će se negativna situacija na PC tržištu nastaviti...

Još iz kategorije

Isporuke tableta pale za 10 posto

Isporuke tableta pale za 10 posto

23.11.2017. komentiraj

Tržište tableta nastavlja s problemima pa se za 2018. godinu prognozira pad isporuka za deset posto, što znači da će kroz 12 mjeseci one stići tek do 128 milijuna. Barem ako je vjerovati analizi kompanije DigiTimes Research, koja svoje rezultate temelji na situaciji u 2017.

IBM nakon 22 uzastopna kvartala pada konačno očekuje obrat

IBM nakon 22 uzastopna kvartala pada konačno očekuje obrat

23.11.2017. komentiraj

Gigant IBM posljednjih godina ne stoji najbolje kad je riječ o prihodima i profitu jer 22 kvartala zaredom bilježi pad, ali sve to je dio dugoročne strategije, koja bi se napokon mogla isplatiti. Nakon toga će sve negativnosti biti dio prošlosti, barem se u IBM-u nadaju.

5. HrUSKo Forum okupio više od 160 korisnika SAP-a u Hrvatskoj

5. HrUSKo Forum okupio više od 160 korisnika SAP-a u Hrvatskoj

22.11.2017. komentiraj

Peti po redu HrUSKo Forum okupivši više od 160 korisnika i partnera SAP-a u Hrvatskoj. Osim predstavnika SAP-a Forumu se pridružio predsjednik njemačke udruge SAP korisnika DSEG, Otto Schell te predstavnici USKUS-a, udruženja SAP korisnika iz Srbije. Susret su obilježile vijesti o novitetima iz portfelja SAP-ovih rješenja te migracije na poboljšanje verzije korisničkih SAP rješenja kojima se nastoji odgovarati na potrebne poslovne i zakonske regulative u Hrvatskoj.