Prodaja osobnih računala u padu 11. kvartal zaredom

Prodaja osobnih računala u padu 11. kvartal zaredom

Foto: Ilustracija

Osobna računala još uvijek na tržištu ne stoje stabilno, već 11. kvartal zaredom bilježi se pad, iako proizvođači čine sve kako bi potaknuli negativni efekt i okrenuli situaciju u svoju korist. Nažalost po njih, posljednji put je situacija bila ovako loša prije deset godina.

U drugom kvartalu ove godine zbilježeno je 61,9 milijuna isporuka, što je 4,3 posto slabiji rezultat no u istom razdoblju prošle godine, donosi Gartner u izvješću. To je, kao što se spominje u uvodu, najlošiji kvartalni rezultat još od sad već podosta davne 2007. godine.

I ništa od toga nije slučajno, DRAM, SSD i LCD nedostaje na tržištu pa su i cijene računala automatski više. Proizvođači tu ništa ne mogu jer i oni sami plaćaju sve te komponente skuplje no što bi u normalnoj situaciji. Možda sad kad se vidi da postoji potražnja, odgovorni za komponente koje nedostaju malo upregnu proizvodnju pa zadovolje tržište.

"Veći proizvođači su si dopustili situaciju u kojoj bez obzira na skuplju proizvodnju ne dižu cijene, ali oni manji su morali prebaciti teret na krajnje korisnike", navode u Gartneru.

To potvrđuju i brojke jer HP bilježi rast na godišnjoj razini od 6,2 posto i čini 23 posto ukupnog tržišta. Slijedi Lenovo s 20 posto udjela, ali i padom od 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dell se nalazi na trećem mjestu s 3,7 posto rasta i udjelom od 17 posto na tržištu.

Dakle, dok HP ima dovoljno moći da oduzme sebi dio zarade samo da ostane lider na tržištu, ništa manje veliki Lenovo si to nije mogao dopustiti jer ionako posluje ponajviše s računalima čije cijene u samom startu jesu na rubu vrijednosti koja donosi profit. Dell također nije morao brinuti.

No, ako se ovakva situacija nastavi, neće ni ovi najveći uspjeti "žonglirati", morat će povisiti cijene, a to samo znači da će se negativna situacija na PC tržištu nastaviti...

Još iz kategorije

Galerija: Kako izgleda Infobipov kampus u Vodnjanu

Galerija: Kako izgleda Infobipov kampus u Vodnjanu

24.09.2017. komentiraj

Novi kampus u Vodnjanu nazvan je Pangea po prakontinentu, prostire se na zemljištu veličine oko 17.000 četvornih metara uz cestu prema Galižani, a čine ga poslovna zgrada veličine 5.600 četvornih metara s prizemljem i dva kata, zgrade za privremeni smještaj zaposlenika veličine 1.900 metara kvadratnih, te parkiralište i okoliš. Riječ je zaista o impresivnom prostoru uz koji se nalazi i teren za košarku, odbojku na pijesku, a u sklopu zgrade je teretana i teren za squash.

Premijer Plenković otvorio Infobipov kampus u Vodnjanu

Premijer Plenković otvorio Infobipov kampus u Vodnjanu

24.09.2017. komentiraj

Najveća domaća IT tvrtka po broju zaposlenih Infobip otvorila je sinoć svoj novi kampus u Vodnjanu, a na otvaranju su je uz druge dužnosnik i predstavnike diplomatskog zbora bio i premijer Andrej Plenković. On je prerezao vrpcu s ocem dvojice braće koji su osnovali Infobip. Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić koji su ključni ljudi Infobipa koji danas broji više od 1200 zaposlenih u uredima u više od 50 zemalja svijeta ističu kako su vrlo ponosni na sve što je dosad ostvareno.

M SAN grupa postala regionalni distributer DJI dronova

M SAN grupa postala regionalni distributer DJI dronova

23.09.2017. komentiraj

Domaća grupacija M SAN postala je regionalni distributer dronova tvrtke DJI, jednog od najvećih proizvođača bespilotnih letjelica u svijetu. M SAN će njihove proizvode distribuirati u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.