Prodaja osobnih računala u padu 11. kvartal zaredom

Prodaja osobnih računala u padu 11. kvartal zaredom

Foto: Ilustracija

Osobna računala još uvijek na tržištu ne stoje stabilno, već 11. kvartal zaredom bilježi se pad, iako proizvođači čine sve kako bi potaknuli negativni efekt i okrenuli situaciju u svoju korist. Nažalost po njih, posljednji put je situacija bila ovako loša prije deset godina.

U drugom kvartalu ove godine zbilježeno je 61,9 milijuna isporuka, što je 4,3 posto slabiji rezultat no u istom razdoblju prošle godine, donosi Gartner u izvješću. To je, kao što se spominje u uvodu, najlošiji kvartalni rezultat još od sad već podosta davne 2007. godine.

I ništa od toga nije slučajno, DRAM, SSD i LCD nedostaje na tržištu pa su i cijene računala automatski više. Proizvođači tu ništa ne mogu jer i oni sami plaćaju sve te komponente skuplje no što bi u normalnoj situaciji. Možda sad kad se vidi da postoji potražnja, odgovorni za komponente koje nedostaju malo upregnu proizvodnju pa zadovolje tržište.

"Veći proizvođači su si dopustili situaciju u kojoj bez obzira na skuplju proizvodnju ne dižu cijene, ali oni manji su morali prebaciti teret na krajnje korisnike", navode u Gartneru.

To potvrđuju i brojke jer HP bilježi rast na godišnjoj razini od 6,2 posto i čini 23 posto ukupnog tržišta. Slijedi Lenovo s 20 posto udjela, ali i padom od 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dell se nalazi na trećem mjestu s 3,7 posto rasta i udjelom od 17 posto na tržištu.

Dakle, dok HP ima dovoljno moći da oduzme sebi dio zarade samo da ostane lider na tržištu, ništa manje veliki Lenovo si to nije mogao dopustiti jer ionako posluje ponajviše s računalima čije cijene u samom startu jesu na rubu vrijednosti koja donosi profit. Dell također nije morao brinuti.

No, ako se ovakva situacija nastavi, neće ni ovi najveći uspjeti "žonglirati", morat će povisiti cijene, a to samo znači da će se negativna situacija na PC tržištu nastaviti...

Još iz kategorije

TOP 100 	najuspješnijih IT tvrtki prema prihodima

TOP 100 najuspješnijih IT tvrtki prema prihodima

24.07.2017. komentiraj

Hrvatske IT tvrtke imale su vrlo uspješnu prošlu poslonu godinu, rasli su prihodi i svi drugi ključni pokataelji poslovanja. Ovog puta vam donosimo TOP 100 najuspješnijih tvrtki prema prihodima. I ove godine ta analiza ne bi bila moguće bez suradnje ICTbusiness.info i tvrtke Bisnode odnosno portala Poslovna.hr.

Prihodi od video igara ove godine će doseći 150 milijardi dolara

Prihodi od video igara ove godine će doseći 150 milijardi dolara

21.07.2017. komentiraj

Industrija video igara uprihodit će u ovoj godini 150 milijardi američkih dolara, od čega će softverski dio činiti tri četvrtine, a hardverski četvrtinu cijelog tog „kolača“. Ako se nastavi ovim tempom, do 2021. godine bi moglo biti dosegnuto 200 milijardi dolara, što jasno pokazuje svu moć i potencijal ove industrije.

SAP povećao očekivanja od prodaje sadržaja u oblaku

SAP povećao očekivanja od prodaje sadržaja u oblaku

21.07.2017. komentiraj

Njemački je SAP objavio kako povećavaju očekivani promet ove godine te će početi otkupljivati svoje dionice s tržišta. Razlog tomu je bolja prodaja od očekivane za koju je zaslužno njihovo glavno softversko rješenje koje u prvom polugodištu 2017. ostvaruje bolje rezultate od planiranih.