Prodaja osobnih računala u padu 11. kvartal zaredom

Prodaja osobnih računala u padu 11. kvartal zaredom

Foto: Ilustracija

Osobna računala još uvijek na tržištu ne stoje stabilno, već 11. kvartal zaredom bilježi se pad, iako proizvođači čine sve kako bi potaknuli negativni efekt i okrenuli situaciju u svoju korist. Nažalost po njih, posljednji put je situacija bila ovako loša prije deset godina.

U drugom kvartalu ove godine zbilježeno je 61,9 milijuna isporuka, što je 4,3 posto slabiji rezultat no u istom razdoblju prošle godine, donosi Gartner u izvješću. To je, kao što se spominje u uvodu, najlošiji kvartalni rezultat još od sad već podosta davne 2007. godine.

I ništa od toga nije slučajno, DRAM, SSD i LCD nedostaje na tržištu pa su i cijene računala automatski više. Proizvođači tu ništa ne mogu jer i oni sami plaćaju sve te komponente skuplje no što bi u normalnoj situaciji. Možda sad kad se vidi da postoji potražnja, odgovorni za komponente koje nedostaju malo upregnu proizvodnju pa zadovolje tržište.

"Veći proizvođači su si dopustili situaciju u kojoj bez obzira na skuplju proizvodnju ne dižu cijene, ali oni manji su morali prebaciti teret na krajnje korisnike", navode u Gartneru.

To potvrđuju i brojke jer HP bilježi rast na godišnjoj razini od 6,2 posto i čini 23 posto ukupnog tržišta. Slijedi Lenovo s 20 posto udjela, ali i padom od 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Dell se nalazi na trećem mjestu s 3,7 posto rasta i udjelom od 17 posto na tržištu.

Dakle, dok HP ima dovoljno moći da oduzme sebi dio zarade samo da ostane lider na tržištu, ništa manje veliki Lenovo si to nije mogao dopustiti jer ionako posluje ponajviše s računalima čije cijene u samom startu jesu na rubu vrijednosti koja donosi profit. Dell također nije morao brinuti.

No, ako se ovakva situacija nastavi, neće ni ovi najveći uspjeti "žonglirati", morat će povisiti cijene, a to samo znači da će se negativna situacija na PC tržištu nastaviti...

Još iz kategorije

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

24.03.2018. komentiraj

Kako se tempo inovacija ubrzava, tako je pred internim revizorima sve veći izazov da svojim organizacijama pomognu u osiguravanju djelotvornosti procesa i kontrola, istovremeno pružajući podršku poticanju rasta poslovanja. Nova studija PwC-a pod nazivom „Moving at the speed of innovation: The foundational tools and talents of technology-enabled Internal Audit“ otkriva da su naprednije funkcije interne revizije uspostavljene u odjelima s jedinstvenom tehnološkom i kadrovskom strategijom.

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

23.03.2018. komentiraj

Industrija vezana uz video igre prečesto gleda samo hardverski dio poslovanja, iako je već dulje vrijeme jasno da istinski novac donosi softver. Dokazuju to u svom istraživanju ESA (Entertainment Software Association) i NPD Group.

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

23.03.2018. komentiraj

Afera vezana uz Cambridge Analytica narušila je vrijednost nekih tehnoloških kompanija, među kojima je najviše pogođen Facebook, a nešto manje i Googleova matična kompanija Alphabet. U takvoj situaciji Amazon je postao druga najbogatija kompanija na svijetu i trenutno je na 768 milijuna američkih dolara vrijednosti.