Prihodi od ulaganja u infrastrukturu u oblaku rastu 25,8%

Prihodi od ulaganja u infrastrukturu u oblaku rastu 25,8%

Foto: Fotolia

Prema izvješću IDC-a, prihodi proizvođača od infrastrukturnih proizvoda za računarstvo u oblaku (serveri, pohrana i mrežni preklopnici), što uključuje i javne i privatne oblake, u drugom kvartalu ove godine rasli su za 25,8 posto na godišnjoj razini. Ukupni su prihodi u cijelom svijetu dosegnuli 12,3 milijarde američkih dolara.

Prihodi od infrastrukture za javne oblake rasli su za čak 34,1 posto i sada, s 8,7 milijardi dolara, predstavljaju 33,5 posto ukupnih svjetskih ulaganja u IT infrastrukturu. Privatni oblaci generirali su 3,7 milijardi prometa u tom segmentu što je godišnji rast od 9,9 posto. Ukupna ulaganja u cloud infrastrukturu su se gotovo utrostručila u posljednje četiri godine, dok je istovremeno ulaganje u klasičnu IT infrastrukturu u padu. Unatoč tome što još uvijek dominira s 52,4 posto ukupnih ulaganja, u posljednjih je godinu dana investiranje u klasičnu IT infrastrukturu smanjeno za 3,8 posto, navode iz IDC-a.

Najveći rast ostvarilo je ulaganje u poslovne sustave za pohranu u javnom oblaku od čak 30,4 posto i sada čini više od trećine prihoda. Slijedila su ulaganja u servere i mrežne preklopnike na koje je utrošeno 24,6 i 26,8 posto od ukupnih investicija u javne oblake. Kada je riječ o prihodima od privatnih oblaka, najviše investicija bilo je u segmentu servera na koje je utrošeno gotovo 60 posto od ukupnih ulaganja.

Regionalno gledano tek je Latinska Amerika zabilježila pad investicija za 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su sve ostale regije imale dvoznamenkasti rast. U zapadnoj Europi ulaganja su povećana za 33,4 posto, a u Aziji bez Japana za 30,5 posto. Bliski istok i Afrika bilježe skok od 28,4 posto, Kanada 25,2, SAD 24,8, srednja i istočna Europa 16,9, a Japan 10,4 posto.

Još iz kategorije

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

19.10.2017. komentiraj

IBM je u prethodnom kvartalu ostvario prodajne rezultate bolje od prognoza tržišnih analitičara. Taj je rast prodaje ponajviše pogurala grupacija koja se bavi većinom softverskih rješenja te kompanije.

Isporuke potrošačkih uređaja u 2018. će rasti, predviđa Gartner

Isporuke potrošačkih uređaja u 2018. će rasti, predviđa Gartner

19.10.2017. komentiraj

Ukupna svjetska isporuka PC-a, tableta i pametnih telefona u 2018. bi trebala rasti za dva posto u odnosu na ovu godinu te se očekuje prodaja ukupno 2,35 milijardi komada, navodi Gartner u svojoj novoj studiji. Ostvare li se ta predviđanja, bit će to najveći godišnji rast od 2015. Ipak, krivo je pretpostaviti da će se sav rast temeljiti isključivo na mobilnim telefonima.

Osam hrvatskih tvrtki među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

Osam hrvatskih tvrtki među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

19.10.2017. komentiraj

Osam hrvatskih tehnoloških poduzeća našlo se na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih u regiji srednje Europe po kriteriju prihoda. Osim toga, dvije su se tvrtke našle na popisu kategorije Zvijezde u usponu.