Prihodi od ulaganja u infrastrukturu u oblaku rastu 25,8%

Prihodi od ulaganja u infrastrukturu u oblaku rastu 25,8%

Foto: Fotolia

Prema izvješću IDC-a, prihodi proizvođača od infrastrukturnih proizvoda za računarstvo u oblaku (serveri, pohrana i mrežni preklopnici), što uključuje i javne i privatne oblake, u drugom kvartalu ove godine rasli su za 25,8 posto na godišnjoj razini. Ukupni su prihodi u cijelom svijetu dosegnuli 12,3 milijarde američkih dolara.

Prihodi od infrastrukture za javne oblake rasli su za čak 34,1 posto i sada, s 8,7 milijardi dolara, predstavljaju 33,5 posto ukupnih svjetskih ulaganja u IT infrastrukturu. Privatni oblaci generirali su 3,7 milijardi prometa u tom segmentu što je godišnji rast od 9,9 posto. Ukupna ulaganja u cloud infrastrukturu su se gotovo utrostručila u posljednje četiri godine, dok je istovremeno ulaganje u klasičnu IT infrastrukturu u padu. Unatoč tome što još uvijek dominira s 52,4 posto ukupnih ulaganja, u posljednjih je godinu dana investiranje u klasičnu IT infrastrukturu smanjeno za 3,8 posto, navode iz IDC-a.

Najveći rast ostvarilo je ulaganje u poslovne sustave za pohranu u javnom oblaku od čak 30,4 posto i sada čini više od trećine prihoda. Slijedila su ulaganja u servere i mrežne preklopnike na koje je utrošeno 24,6 i 26,8 posto od ukupnih investicija u javne oblake. Kada je riječ o prihodima od privatnih oblaka, najviše investicija bilo je u segmentu servera na koje je utrošeno gotovo 60 posto od ukupnih ulaganja.

Regionalno gledano tek je Latinska Amerika zabilježila pad investicija za 13,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su sve ostale regije imale dvoznamenkasti rast. U zapadnoj Europi ulaganja su povećana za 33,4 posto, a u Aziji bez Japana za 30,5 posto. Bliski istok i Afrika bilježe skok od 28,4 posto, Kanada 25,2, SAD 24,8, srednja i istočna Europa 16,9, a Japan 10,4 posto.

Još iz kategorije

HGK organizirala panel o transferu tehnologija

HGK organizirala panel o transferu tehnologija

13.12.2017. komentiraj

U Zagrebu je održan panel o transferu tehnologija kojeg je organizirao Centar za industrijski razvoj Hrvatske gospodarske komore. Tom je prilikom ujedno potpisan sporazum s njemačkom tvrtkom Steinbeis 2i kao prvi korak u uspostavljanju Centra za transfer tehnologije Dunavskog područja.

Prihodi od pametnih audio uređaja premašit će 10 milijardi dolara do 2022.

Prihodi od pametnih audio uređaja premašit će 10 milijardi dolara do 2022.

13.12.2017. komentiraj

Prema najnovijoj studiji tvrtke Juniper Research prihodi od prodaje pametnih audio uređaja značajno će rasti u sljedećih pet godina. Oni će se, prema tim izračunima, do 2022. učetverostručiti.

Katinić: Vip Metronet drži 40 posto mobilnog i 30 posto fiksnog tržišta za poslovne korisnike

Katinić: Vip Metronet drži 40 posto mobilnog i 30 posto fiksnog tržišta za poslovne korisnike

13.12.2017. komentiraj

Nakon što je početkom godine preuzeo Metronet drugi po veličini domaći telekom operater Vipnet odlučio se na kombinaciju brandinga u poslovnog segmentu pod novim imenom Vip Metronet Business Solutions. Pritom je zadržao oba brandinga, koristeći se dobrima stranama i jednog i drugog o čemu smo razgovarali sa Sanjinom Katinićem, glavnim direktorom za segment poslovnih korisnika u Vipnetu i član Uprave Metronet telekomunikacija.