Okončan antitrustovski sukob Microsofta i Kaspersky Laba

Okončan antitrustovski sukob Microsofta i Kaspersky Laba

Foto: Windows Central

Microsoft i Kaspersky Lab uspjeli su se dogovoriti vezano uz sukob koji je doveo do antitrustovskih pritužbi u Europi i istrage u Rusiji. Zahvaljujući postizanju dogovora Microsoft će napraviti izmjene u Windowsima koji se tiču korištenja antivirusnih programa.

Dogovor je postignut dva mjeseca nakon što je Kaspersky prijavio Microsoft regulatorima u Europskoj uniji za favoriziranje vlastitog antivirusnog rješenja. Time su, ustvrdili su u prijavi, ostali proizvođači sigurnosnih rješenja bili stavljeni u podređeni položaj.

Sukladno dogovoru, Microsoft će kroz jesenske nadogradnje Windowsa omogućiti 'veću vidljivost' antivirusnim rješenjima partnera kojima će omogućiti obavijesti o obnovi licenci. Također će promijeniti način prikaza obavijesti o obnovi licence koje se više neće moći ignorirati, nego će biti vidljive sve dok korisnici ne poduzmu potrebne radnje. Ove će se promjene odnositi na Windowse u svim dijelovima svijeta.

Kasperski je u Europi i Rusiji podnio prigovore zbog Microsoftove prakse kojom im nije davao dovoljno vremena da svoje proizvode prilagode nadograđenim verzijama Windowsa. Time je Microsoft, smatraju u Kasperskom, svoje antivirusne proizvode stavio u povlašteni položaj. Prigovor u Rusiji podnijeli su još krajem prošle godine pa je u toj državi već počela istraga. Prijava u EU podnesena je u lipnju, a sada su dvije tvrtke uspjele naći zajednički jezik.

Još iz kategorije

Bosch: IT je ključni element naše poslovne strategije

Bosch: IT je ključni element naše poslovne strategije

21.08.2017. komentiraj

Ako se perilice i sušilice rublja automatski uključuju kada električna energija iz solarnih ploča kuće postane dostupna, energetski troškovi mogu se smanjiti. Ako se uređaji još k tome mogu redovito pregledati s udaljene lokacije i po potrebi servisirati, rezultat je značajno manji trošak popravka.

Mađarić: Inovacija nije sama sebi svrhom, a Hrvatska je ukupno jako loša

Mađarić: Inovacija nije sama sebi svrhom, a Hrvatska je ukupno jako loša

18.08.2017. komentiraj

Hrvatska loše stoji na svim indeksima, no to se može promijeniti tvrdi Miroslav Mađarić, Inovacijski konzultant, inače i kolumnist ICTbusiness.info te dodaje da inovacija nije sama sebi svrhom, informatizacija nije sama sebi svrhom.

TOP 100 u hrvatskom IT-u prema visini prosječne neto plaće

TOP 100 u hrvatskom IT-u prema visini prosječne neto plaće

17.08.2017. komentiraj

Plaće su u hrvatskom IT sektoru vrlo šarolike. Kreću se od najviših u Microsoftu Hrvatska koje dosežu prosječnih i više od 49 tisuća kuna, no pritom treba uzeti u obzir i broj zaposlenih koji jako varira od tvrtke do tvrtke. Ipak ova lista TOP 100 tvrtki s najvišim prosječnim plaćama, ali i s najvećim brojem zaposlenika pokazuje koliko vrijedi znanje u IT-u. Ova analiza napravljena je uz pomoć tvrtke Bisnode odnosno portala Poslovna.hr.