Okončan antitrustovski sukob Microsofta i Kaspersky Laba

Okončan antitrustovski sukob Microsofta i Kaspersky Laba

Foto: Windows Central

Microsoft i Kaspersky Lab uspjeli su se dogovoriti vezano uz sukob koji je doveo do antitrustovskih pritužbi u Europi i istrage u Rusiji. Zahvaljujući postizanju dogovora Microsoft će napraviti izmjene u Windowsima koji se tiču korištenja antivirusnih programa.

Dogovor je postignut dva mjeseca nakon što je Kaspersky prijavio Microsoft regulatorima u Europskoj uniji za favoriziranje vlastitog antivirusnog rješenja. Time su, ustvrdili su u prijavi, ostali proizvođači sigurnosnih rješenja bili stavljeni u podređeni položaj.

Sukladno dogovoru, Microsoft će kroz jesenske nadogradnje Windowsa omogućiti 'veću vidljivost' antivirusnim rješenjima partnera kojima će omogućiti obavijesti o obnovi licenci. Također će promijeniti način prikaza obavijesti o obnovi licence koje se više neće moći ignorirati, nego će biti vidljive sve dok korisnici ne poduzmu potrebne radnje. Ove će se promjene odnositi na Windowse u svim dijelovima svijeta.

Kasperski je u Europi i Rusiji podnio prigovore zbog Microsoftove prakse kojom im nije davao dovoljno vremena da svoje proizvode prilagode nadograđenim verzijama Windowsa. Time je Microsoft, smatraju u Kasperskom, svoje antivirusne proizvode stavio u povlašteni položaj. Prigovor u Rusiji podnijeli su još krajem prošle godine pa je u toj državi već počela istraga. Prijava u EU podnesena je u lipnju, a sada su dvije tvrtke uspjele naći zajednički jezik.

Još iz kategorije

Panasonic slavi stotu obljetnicu postojanja

Panasonic slavi stotu obljetnicu postojanja

21.03.2018. komentiraj

Japanska kompanija Panasonic ove godine obilježava stoljeće postojanja i rada. Tvrtka je toj obljetnici posvetila posebnu pažnju na glavnom predstavljanju proizvoda koje je održano u Palma de Mallorci.

Comping nastavlja s rastom poslovanja i potiče obrazovanje

Comping nastavlja s rastom poslovanja i potiče obrazovanje

21.03.2018. komentiraj

U prošloj godini Comping je nastavio s rastom prihoda od 12 posto, a slično je rasla i dobit i takvi su trendovi dobrog godišnjeg rasta prisutni posljednjih nekoliko godina, za ICTbusiness.info potvrdio je predsjednik Uprave Compinga Alojzije Jukić.

PSD2 direktiva otvara prilike za razvoj poslovanja banaka i IT tvrtki

PSD2 direktiva otvara prilike za razvoj poslovanja banaka i IT tvrtki

20.03.2018. komentiraj

Provedba ove direktive imat će implikacije za sva poduzeća u Europi koja provode plaćanja. Direktiva donosi tri glavne nove usluge: licence za third party providere, uvođenje novih strogih pravila za autorizaciju klijenata, a treća velika promjena je vezana za kreditne institucije koje očekuju smanjene prihodi i veće troškovi.