Nvidia očekuje veće prihode u tekućem kvartalu od predviđanja analitičara

Nvidia očekuje veće prihode u tekućem kvartalu od predviđanja analitičara

Širenje popularnosti i potražnje za kriptovalutama snažno je poguralo prodaju proizvođača grafičkih čipova. U cijelom svijetu osjeća se nestašica te vrste procesora što je dovelo do snažnog rasta cijena. Zahvaljujući tome, Nvidia očekuje rekordne prihode u ovom kvartalu.

Iz te su kompanije ovih dana objavili projekcije prihoda koje su osjetno nadmašile očekivanja analitičara tržišta. Oni su predvidjeli kako će Nvidia u prva tri mjeseca ove godine uprihoditi oko 2,44 milijarde dolara, no najave iz tvrtke značajno su veće. Tako Nvidia navodi kako u prvom kvartalu očekuju prodaju u vrijednosti od 2,9 milijardi s mogućim odstupanjima od dva posto.

Osim zbog rudarenja kriptovaluta, potražnja je rasla i zbog potreba podatkovnih centara koji njihove grafičke čipove koriste za računala koja pogone sustave umjetne inteligencije. Tako je njihova orijentiranost ka segmentu video igara, koji je do sada činio preko 60 posto prihoda tvrtke, krenula u smjeru snabdijevanja rudara i velikih računalnih sustava. Dakako, takav razvoj događaja nimalo ne raduje gamere koji sve teže dolaze do grafičkih kartica čija je cijena sada izrazito visoka.

U proteklih sedam kvartala Nvidia je bilježila konstantan rast veći od 20 posto u svakom promatranom razdoblju. Tako su, primjerice, tijekom 2014. imali kvartalne prihode ispod milijarde dolara, a oni će, kako sada stvari stoje, tijekom ove godine vjerojatno dosegnuti prosječno tri milijarde u tromjesečju, odnosno oko 12 milijardi na kraju kalendarske godine. Sve to se odrazilo i na cijenu dionica koje su ove godine rasle za 12 posto i druge su po rastu od početka 2018. na filadelfijskoj burzi poluvodiča.

Još iz kategorije

PwC vodi u sektoru profesionalnih usluga u globalnom indeksu brendova

PwC vodi u sektoru profesionalnih usluga u globalnom indeksu brendova

17.02.2018. komentiraj

Prema najnovijem godišnjem istraživanju Brand Finance Global 500, tvrtka PwC predvodi sektor intelektualnih usluga kao jedan od 50 najboljih svjetskih brendova. Inače, Global 500 je popis najjačih i najvrednijih svjetskih brendova, a prvim mjestima dominira tehnološki sektor.

Apple i Android uništavaju švicarske proizvođače satova

Apple i Android uništavaju švicarske proizvođače satova

16.02.2018. komentiraj

Apple Watch uspio je u posljednjem kvartalu prošle godine dosegnuti osam milijuna isporuka te na taj način po prvi put nadmašiti brojku koju su ostvarili švicarski proizvođači satova. I to je zabrinjavajuće. Jer, nekoliko modela jedne kompanije nadmašilo je sve one koji se proizvedu u desecima švicarskih.

Uberu rasli prihodi, ali i gubitak

Uberu rasli prihodi, ali i gubitak

16.02.2018. komentiraj

Teška i iznimno izazovna je bila 2017. godina za „najveći svjetski startup“. Uber je tijekom prošle godine pretrpio mnoge udarce, neke poraze i brojne promjene, ali je uspio povećati prihode. Ipak, manje su bili uspješni kada je u pitanju obuzdavanje gubitaka.