Najviše poreza po stanovniku prikupi grad Zagreb, najmanje Kutjevo

Najviše poreza po stanovniku prikupi grad Zagreb, najmanje Kutjevo

Foto: Fotolia

Usporedba stavaka prihoda pojedinih gradova u omjeru s njihovim brojem stanovnika pokazala je kako se u Gradu Zagrebu na svakog stanovnika godišnje prikupi rekordnih 6.367 kuna poreznih prihoda. Uz Grad Zagreb, najviše se poreznih prihoda prikupilo u turističkim gradovima – Novalji, Hvaru, Rovinju i Opatiji jer je u sumu prihoda od poreza uključen i onaj prikupljen od strane turističkih gostiju.

Prema analizi prihoda od poreza na razini gradova temeljenu na podacima o izvršenju gradskih proračuna Ministarstva financija za 2014. godinu koju je pripremila tvrtka Bisnode, s druge je strane, po glavi stanovnika, najmanje je prihoda od poreza prikupljeno u slavonskim i južnodalmatinskim gradovima. Tako se u Kutjevu godišnje prikupi tek 463 kune prihoda od poreza na svakog stanovnika, a slijede Pleternica, Metković, Garešnica, Donji Miholjac te Opuzen.

Izvor: Bisnode

Promatrajući nadalje omjer prihoda od poreza i prireza na dohodak po stanovniku, ponovo prednjači Grad Zagreb i okolica. Dok je u Gradu Zagrebu taj iznos 6.014 kuna per capita, slijedi Sveta Nedelja gdje se ostvaruje 3.427 kuna, a u okolici se ističu se još i Zaprešić s 2.989 kuna i Samobor s 2.911 kuna. U Istri, najbolji omjer bilježi Grad Buzet s 3.076 kuna, a u Primorsko-goranskoj županiji Opatija s 2.939 kuna godišnjih prihoda od poreza i prireza na dohodak po stanovniku.

Izvor: Bisnode

Kako su prihodi od poreza i prireza na dohodak u prosjeku najveći izvor ukupnih poreznih prihoda lokalnih jedinica, gradovi s najnižim prihodima po stanovniku ujedno imaju i najniži omjer prihoda od poreza i prireza na dohodak. Tako se u prosjeku na svakog stanovnika Kutjeva u prosjeku godišnje u gradsku blagajnu slije tek 415 kuna na osnovu poreza i prireza na dohodak; a Kutjevo slijede Pleternica, Metković, Opuzen, Garešnica i Donji Miholjac.

Prilikom tumačenja ovog relativno niskog iznosa prihoda od poreza i prireza na dohodak valja uzeti u obzir uz činjenicu da se prihodi od poreza na dohodak dijele između Državnog proračuna, proračuna županija i proračuna jedinica lokalne samouprave na čijem se teritoriju dohodak ostvaruje; pri čemu je udio lokalne jedinice 60%.

U analizi su, uz podatke podacima o izvršenju gradskih proračuna Ministarstva financija za 2014. godinu.  korišteni i podaci Državnog zavoda za statistiku o broju stanovnika hrvatskih gradova s posljednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine.

Tvrtka Bisnode Hrvatska, vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan još od 1989. godine i okuplja više od 2500 stručnjaka iz 17 europskih država.

Još iz kategorije

ENT nastavlja sa stabilnim poslovanjem

ENT nastavlja sa stabilnim poslovanjem

23.02.2018. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je u 2017. prihode od prodaje u iznosu od 1.481,6 milijuna kuna, 6,9% manje u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 18,7%, usluge za Ericsson 62,5% (od toga 12,1% čine usluge upravljanja u Hrvatskoj), dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 18,8%. Prodaja u segmentu Mreža iznosi 739,3 milijuna kuna (2016.: 806,5 milijuna kuna), u segmentu Digitalnih usluga 559,6 milijuna kuna (2016.: 593,1 milijuna kuna), u segmentu Usluga upravljanja 178,9 milijuna kuna (2016.: 185,9 milijuna kuna), ostalo 3,8 milijuna kuna (2016.: 6,1 milijuna kuna). Bruto dobit iznosi 150,9 milijuna kuna (2016.: 189,8 milijuna kuna), što je manje za 20,5% u odnosu na prethodnu godine. Bruto marža bilježi pad na 10,2% (2016.: 11,9%), kao posljedica rezerviranja i  prilagodbi po projektu s kupcem te negativnog utjecaja tečajnih razlika.

Edukacija i prekvalifikacija ključni za prilagodbu radnika na automatizaciju

Edukacija i prekvalifikacija ključni za prilagodbu radnika na automatizaciju

23.02.2018. komentiraj

Novo izvješće koje je objavio PwC proučava učinke triju, međusobno povezanih, faza automatizacije, u razdoblju do 2030-ih godina. Automatizacija će, ističu, značajno utjecati na zaposlenost ljudi i njihove uloge u ekonomiji budućnosti.

Logitech proglašen jednom od deset najinovativnijih tvrtki

Logitech proglašen jednom od deset najinovativnijih tvrtki

23.02.2018. komentiraj

Magazin Fast Company na svoju je listu deset najinovativnijih kompanija u području dizajna uvrstio i poznatog proizvođača periferije Logitech. Fast Company vodeći je američki poslovni magazin s fokusom na inovaciju u tehnologiji, biznisu i dizajnu. Ljestvicu najinovativnijih tvrtki uređuje više od trideset urednika, novinara i suradnika magazina. Prijavilo se više od 1.500 tvrtki iz cijelog svijeta, a odabrano ih je samo deset.