Najviše poreza po stanovniku prikupi grad Zagreb, najmanje Kutjevo

Najviše poreza po stanovniku prikupi grad Zagreb, najmanje Kutjevo

Foto: Fotolia

Usporedba stavaka prihoda pojedinih gradova u omjeru s njihovim brojem stanovnika pokazala je kako se u Gradu Zagrebu na svakog stanovnika godišnje prikupi rekordnih 6.367 kuna poreznih prihoda. Uz Grad Zagreb, najviše se poreznih prihoda prikupilo u turističkim gradovima – Novalji, Hvaru, Rovinju i Opatiji jer je u sumu prihoda od poreza uključen i onaj prikupljen od strane turističkih gostiju.

Prema analizi prihoda od poreza na razini gradova temeljenu na podacima o izvršenju gradskih proračuna Ministarstva financija za 2014. godinu koju je pripremila tvrtka Bisnode, s druge je strane, po glavi stanovnika, najmanje je prihoda od poreza prikupljeno u slavonskim i južnodalmatinskim gradovima. Tako se u Kutjevu godišnje prikupi tek 463 kune prihoda od poreza na svakog stanovnika, a slijede Pleternica, Metković, Garešnica, Donji Miholjac te Opuzen.

Izvor: Bisnode

Promatrajući nadalje omjer prihoda od poreza i prireza na dohodak po stanovniku, ponovo prednjači Grad Zagreb i okolica. Dok je u Gradu Zagrebu taj iznos 6.014 kuna per capita, slijedi Sveta Nedelja gdje se ostvaruje 3.427 kuna, a u okolici se ističu se još i Zaprešić s 2.989 kuna i Samobor s 2.911 kuna. U Istri, najbolji omjer bilježi Grad Buzet s 3.076 kuna, a u Primorsko-goranskoj županiji Opatija s 2.939 kuna godišnjih prihoda od poreza i prireza na dohodak po stanovniku.

Izvor: Bisnode

Kako su prihodi od poreza i prireza na dohodak u prosjeku najveći izvor ukupnih poreznih prihoda lokalnih jedinica, gradovi s najnižim prihodima po stanovniku ujedno imaju i najniži omjer prihoda od poreza i prireza na dohodak. Tako se u prosjeku na svakog stanovnika Kutjeva u prosjeku godišnje u gradsku blagajnu slije tek 415 kuna na osnovu poreza i prireza na dohodak; a Kutjevo slijede Pleternica, Metković, Opuzen, Garešnica i Donji Miholjac.

Prilikom tumačenja ovog relativno niskog iznosa prihoda od poreza i prireza na dohodak valja uzeti u obzir uz činjenicu da se prihodi od poreza na dohodak dijele između Državnog proračuna, proračuna županija i proračuna jedinica lokalne samouprave na čijem se teritoriju dohodak ostvaruje; pri čemu je udio lokalne jedinice 60%.

U analizi su, uz podatke podacima o izvršenju gradskih proračuna Ministarstva financija za 2014. godinu.  korišteni i podaci Državnog zavoda za statistiku o broju stanovnika hrvatskih gradova s posljednjeg popisa stanovništva iz 2011. godine.

Tvrtka Bisnode Hrvatska, vodeći je ponuđač poslovnih informacija u Hrvatskoj te je dio međunarodne grupe Bisnode AB, najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu. Bisnode AB je na europskom tržištu informacija prisutan još od 1989. godine i okuplja više od 2500 stručnjaka iz 17 europskih država.

Još iz kategorije

Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

12.12.2017. komentiraj

Jedan od ranih hitova među aplikacijama na iPhoneu bio je servis Shazam koji je nakon samo nekoliko taktova prepoznavao o kojoj se pjesmi radi. Apple je početkom ovog tjedna kupio istoimenu tvrtku kako bi ojačao tržišnu poziciju svoje Music usluge.

Tržište Interneta stvari do 2021. vrijedit će 1,1 bilijuna dolara

Tržište Interneta stvari do 2021. vrijedit će 1,1 bilijuna dolara

12.12.2017. komentiraj

Internet stvari (IoT) raste konstantno, a s dolaskom mobilne mreže pete generacije (5G), stvari će krenuti nevjerojatnom brzinom prema naprijed pa IDC procjenjuje da će kompletno tržište koje ga se tiče do 2021. godine vrijediti 1,1 bilijuna američkih dolara.

HTC nastavio nizati loše poslovne rezultate

HTC nastavio nizati loše poslovne rezultate

11.12.2017. komentiraj

HTC je već duže vrijeme u financijskom kaosu, no čini se da tvrtka ne uspjeva naći način da to stanje poboljša. Najnoviji objavljeni financijski podaci pokazuju novi značajan pad prihoda u studenom, u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad je visokih 26 posto.