MIT: Rad za Uber i Lyft u SAD-u se ne isplati

MIT: Rad za Uber i Lyft u SAD-u se ne isplati

Foto: Antonio Jularić

Istraživanje koje su napravili znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology bazirano na ispitivanju 110 vozača Ubera i Lyfta pokazalo je kako je to zapravo neisplativ posao jer je riječ o plaći po satu koja je niža od zajamčenog minimalca. Točnije riječ je o 3,37 dolara po satu prije oporezivanja.

Kako bi što je točnije odredili stvarnu zaradu vozača MIT-evi stručnjaci uračunali su troškove održavanja vozila, goriva, osiguranja i svih drugih troškova koji proizlaze iz posla prijevoza putnika. Istraživanje detaljno pokazuje kako 30 posto vozača zapravo gubi novac, dok čak 74 posto vozača zapravo zarađuje ispod minimalne plaće u svojim saveznim državama.

Poražavajuća je to slika poslova za koje se govori kako su dobri i disruptivni, a zapravo se pokazuje da su loši i izrabljivački. Poslovni model zapravo je neodrživ, smatra Stephen Zoepf, izvršni direktor Center for Automotive Research na Stanford University i koautor ovog istraživanja.

Sve to još jednom pokazuje da se dobro postavljaju pitanja o pravima radnika u tzv. „sharing economy“ pogotovo nakon što su pobunili vozači i počelo se javno raspravljati o pitanjima nezavisnih profesionalaca jer tako bi se mogli nazvati vozači koji su zasebne tvrtke i rade na ugovor s Uberom ili Lyftom.

Iz Ubera i Lyfta su cijelo istraživanje doveli u pitanje kako metodologiju, tako i konačne zaključke, no što je drugo bilo i za očekivati od njih.

 

Cijelo istraživanje možete pronaći ovdje.

 

CEO Uber kaže u svome tweetu: “MIT = Mathematically Incompetent Theories (at least as it pertains to ride-sharing)”

Očito je pomislio kako se radi o nekom bezveznoj instituciji, a zaboravio je da je Uber prošle godine spržio 5,2 milijarde dolara. Jedan mu je korisnik odgovorio da je "arrogant sun of bitch".

Još iz kategorije

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

24.03.2018. komentiraj

Kako se tempo inovacija ubrzava, tako je pred internim revizorima sve veći izazov da svojim organizacijama pomognu u osiguravanju djelotvornosti procesa i kontrola, istovremeno pružajući podršku poticanju rasta poslovanja. Nova studija PwC-a pod nazivom „Moving at the speed of innovation: The foundational tools and talents of technology-enabled Internal Audit“ otkriva da su naprednije funkcije interne revizije uspostavljene u odjelima s jedinstvenom tehnološkom i kadrovskom strategijom.

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

23.03.2018. komentiraj

Industrija vezana uz video igre prečesto gleda samo hardverski dio poslovanja, iako je već dulje vrijeme jasno da istinski novac donosi softver. Dokazuju to u svom istraživanju ESA (Entertainment Software Association) i NPD Group.

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

23.03.2018. komentiraj

Afera vezana uz Cambridge Analytica narušila je vrijednost nekih tehnoloških kompanija, među kojima je najviše pogođen Facebook, a nešto manje i Googleova matična kompanija Alphabet. U takvoj situaciji Amazon je postao druga najbogatija kompanija na svijetu i trenutno je na 768 milijuna američkih dolara vrijednosti.