Intel razmatra kupovinu Broadcoma

Intel razmatra kupovinu Broadcoma

Foto: DepositPhotos

Intel se ne nalazi u najboljoj situaciji, gubi korak na svim poljima gdje djeluje i mora naći neku prekretnicu koja bi mu osigurala boravak na vrhu ugodnijim. Čini se da bi to moglo biti kroz akviziciju Qualcomma, kojeg zasad bezuspješno pridobiti Broadcom. Ali, kad bi uspio, tad bi se stanje na tržištu promijenilo i Intel bi bio u podređenom položaju.

Upravo zato želi uskočiti između dviju kompanija te pobijediti u nadmetanju oko Qualcomma, koji ne želi poslovanje predati ikome, ali u jednom trenutku će pod enormnim ponudama prije ili kasnije popustiti jer dioničari neće izdržati sve te nalete. Stoga, kad već mora doći do "neprijateljskog preuzimanja", Intelu je bolje isprazniti blagajnu nego gledati u leđa moćnijem Broadcomu.

Kako god, Qualcommovi dioničari trebali bi o ponudi, kojoj se uprava tvrtke žestoko protivi, odlučiti na sastanku zakazanom za 4. travnja. Ipak, taj će sastanak sigurno biti dodatno odgođen zahvaljujući istrazi američkog ministarstva financija koje je prošli tjedan obavijestilo kako će njihove istražne radnje trajati 30 dana. Inače, prvi datum koji se odredio za sastanak bio je 6. ožujka.

A ukoliko dođe do posla, on će biti u vrijednosti između 130 i 150 milijardi američkih dolara, u što bi se trebao uračunati i Qualcommov dug od 25 milijardi dolara. Ako pak Intel uspije biti taj koji će tim novcem stići do jedne od najinovativnijih i najpotentnijih tehnoloških kompanija trenutno.

"Nemamo komentara na glasine oko Qualcomma, ali želimo naglasiti da smo u posljednjih 30 mjeseci napraviti niz važnih akvizicija kao one Mobileye i Altere, kojima klijentima i dioničarima želimo omogućiti još više uspjeha i kvalitete", stoji u odgovoru Intela na glasine o preuzimanju Qualcomma.

Kako god, čini se da će Qualcomm biti u centru pažnje narednih mjeseci, ali ne zbog svojih procesorskih rješenja, 5G tehnologije i ostalih proizvoda i usluga koje nudi već zbog akvizicije kojoj se protivi...

Još iz kategorije

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

24.03.2018. komentiraj

Kako se tempo inovacija ubrzava, tako je pred internim revizorima sve veći izazov da svojim organizacijama pomognu u osiguravanju djelotvornosti procesa i kontrola, istovremeno pružajući podršku poticanju rasta poslovanja. Nova studija PwC-a pod nazivom „Moving at the speed of innovation: The foundational tools and talents of technology-enabled Internal Audit“ otkriva da su naprednije funkcije interne revizije uspostavljene u odjelima s jedinstvenom tehnološkom i kadrovskom strategijom.

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

23.03.2018. komentiraj

Industrija vezana uz video igre prečesto gleda samo hardverski dio poslovanja, iako je već dulje vrijeme jasno da istinski novac donosi softver. Dokazuju to u svom istraživanju ESA (Entertainment Software Association) i NPD Group.

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

23.03.2018. komentiraj

Afera vezana uz Cambridge Analytica narušila je vrijednost nekih tehnoloških kompanija, među kojima je najviše pogođen Facebook, a nešto manje i Googleova matična kompanija Alphabet. U takvoj situaciji Amazon je postao druga najbogatija kompanija na svijetu i trenutno je na 768 milijuna američkih dolara vrijednosti.