INFOGRAFIKA: Države s najvećim poreznim opterećenjem

INFOGRAFIKA: Države s najvećim poreznim opterećenjem

Foto: DepositPhotos

Plaćanje poreza realnost je svake zemlje na svijetu, ali opterećenje nije u svakoj od njih jednako, što nam daje do znanja OECD u svom izvještaju za 2017. godinu. Na listi 12 zemalja s najvećim poreznim opterećenjem na svijetu gledajući postotak koji on čini u bruto domaćem proizvodu (BDP) nema Hrvatske jer još nije članica OECD-a zbog spora sa Slovenijom. ipak, prvih sedam mjesta čine europske zemlje, a podaci se odnose na članice OECD-a.

Ispred svih je Danska s 45,9 posto udjela koji u BDP-u čini porez, što je očekivano jer oduvijek se o toj zemlji govori kao jednoj od najskupljih na svijetu. Samo, tamo je i životni standard na visokim razinama pa se uspostavlja određena ravnoteža. Francuska je iznenađujuće na drugom mjestu s 45,3 posto i u njoj nije slučaj kao u Danskoj jer uvjeti za život su nešto niži.

Švedska je pak također vrlo visoko, na trećem mjestu s 44,1 posto i to je također očekivano jer oduvijek se i ta zemlja na ovakvim listama nalazi pri samom vrhu. Zanimljivo, nema Norveške, Finske, a ni Islanda u ovom "odabranom društvu". Zato ima Grčke, koja se nalazi na četvrtom mjestu s 38,6 posto i primjer je zemlje s iznimnim poreznim opterećenjem koje ne prati dovoljno visok životni standard. Njemačka tih briga baš i nema, bez obzira na 37,6 posto udjela poreza u BDP-u, ali zato šesta Španjolska s 33,5 posto svakako ima.

Od europskih zemalja još je na sedmom mjestu Velika Britanija s 33,2 posto, a potom slijede neeruopske zemlje kao Kanada (31,7 posto), Japan (30,7 posto), Australija (28,2 posto), Južna Koreja (26,3 posto) i Sjedinjene Američke Države (25,5 posto). Također, treba znati da su podaci za Japan i Australiju iz 2016.

Još iz kategorije

Wargaming Alliance najavio suradnju sa srpskim Mad Head Gamesom

Wargaming Alliance najavio suradnju sa srpskim Mad Head Gamesom

22.04.2018. komentiraj

Wargaming, tvrtka koja stoji iza svjetski poznatih naslova World of Tanks i World of Warships, najavio je tijekom ovogodišnje Reboot Develop konferencije kako je njen izdavački odjel Wargaming Alliance ušao u partnerstvo sa srpskom tvrtkom Mad Head Games te da će funkcionirati kao izdavač njene sljedeće nenajavljene igre.

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

21.04.2018. komentiraj

Kako bi korisnicima EU sredstava omogućilo brži i jednostavniji pristup informacijama iz svijeta EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije razvilo je aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom EUfondovi. Putem ove aplikacije moguće je primati obavijesti o svim aktualnostima, novim natječajima, edukacijama i raznim drugim događanjima iz područja EU fondova.

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

21.04.2018. komentiraj

Stupanjem na snagu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o razvrstavanju poslovnih subjekata prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. − NKD 2007., od 21. travnja 2018. ukida se obveza plaćanja svih naknada poslovnih subjekata vezanih za Registar poslovnih subjekata Državnog zavoda za statistiku koje se odnose na upis/promjenu/brisanje/prijepis Obavijesti o razvrstavanju prema NKD-u i Eurocertifikatu (Obavijest o razvrstavanju na engleskom jeziku).