IBM pokazuje vještinu u transformaciji usred promjena na tržištu

IBM pokazuje vještinu u transformaciji usred promjena na tržištu

Foto: DepositPhotos

Tehnologija kojoj se IBM okrenuo otkriva strategiju te kompanije za nadolazeći period od pet ili više godina. Riječ je o blockchainu i kvantnom računalstvu, čiji temelji su postavljeni okretanjem prema cloudu te potom i umjetnoj inteligenciji (AI). Zbog tih čestih promjena, IBM ostaje lider u tehnološkom svijetu, ali ih i poprilično bezbolno obavlja.

"Ova kompanije zna kako se transformirati na način koji druge ne znaju i zato ne preživljavaju. Posebno se to vidi u jeku ekonomskih promjena i nesigurnosti", naglasila je Harriet Green, nova izvršna direktorica i predsjednica IBM-a Azijsko-pacifičke regije.

Uvelike je u pravu, vidi se to po načinu na koji se IBM razvija, ali i kako posluje bez obzira na neke kritike. Najsvježija je svakako po pitanju mainframe tehnologije, za koju se vjerovalo da će s cloudom iščeznuti, a ona samo dodatno jača jer je praktičnija i uhodana pa velikim kompanijama nije problem implementirati novije sustave na one postojeće. Stoga, IBM dobiva na dvije strane, onoj koja se tiče clouda i onoj koja se tiče mainframea.

Naravno, mainframe tehnologija koristi se od strane banaka i sličnih velikih sustava, zbog čega se IBM ne može opuštati pa traži načina kako se razvijati i osvajati tržište na nekoliko strana. Upravo zbog toga se kompanija napokon uspjela pohvaliti da je kvartal završila s plusom. Konkretno, u siječnju se za posljednji kvartal 2017. objavio dobitak po prvi put nakon 22 kvartala u minusu. Riječ je o 3,6 posto. Nažalost po IBM, na godišnjoj je razini došlo do pada od jedan posto i to je šesta godina zaredom da se to događa.

"Postojimo više od stotinu godina i malo je takvih. Opstali smo zbog sposobnosti transformacije i sitne prepreke po putu neće nas udaljiti s njega. A da idemo u dobrom smjeru potvrđuje podatak da 46 posto svih prihoda ostvarujemo na tržištu vezanom uz AI, kvantno računalstvo i blockchain", napomenula je Green.

Njene riječi treba uzeti ozbiljno, preslika su onoga što IBM jest i kroz nju ta kompanija i govori. Što nije često, lideri te kompanije rijetko se odlučuju istupati u javnost.

Još iz kategorije

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

21.04.2018. komentiraj

Kako bi korisnicima EU sredstava omogućilo brži i jednostavniji pristup informacijama iz svijeta EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije razvilo je aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom EUfondovi. Putem ove aplikacije moguće je primati obavijesti o svim aktualnostima, novim natječajima, edukacijama i raznim drugim događanjima iz područja EU fondova.

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

21.04.2018. komentiraj

Stupanjem na snagu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o razvrstavanju poslovnih subjekata prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. − NKD 2007., od 21. travnja 2018. ukida se obveza plaćanja svih naknada poslovnih subjekata vezanih za Registar poslovnih subjekata Državnog zavoda za statistiku koje se odnose na upis/promjenu/brisanje/prijepis Obavijesti o razvrstavanju prema NKD-u i Eurocertifikatu (Obavijest o razvrstavanju na engleskom jeziku).

Kakva je razlika u plaćama muškaraca i žena u Europi

Kakva je razlika u plaćama muškaraca i žena u Europi

20.04.2018. komentiraj

Na svjetskoj razini razlika u plaći muškaraca i žena bitno se razlikuju, posebno kad pogledamo Južnu Koreju i Japan gdje ljepši spol u prosjeku ima trećinu slabija mjesečna primanja. U Europi razlika nije tolika, ali svejedno je osjetna, što brojke Statistisches Bundesamta zorno pokazuju.