IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

Foto: Dražen Tomić

IBM je u prethodnom kvartalu ostvario prodajne rezultate bolje od prognoza tržišnih analitičara. Taj je rast prodaje ponajviše pogurala grupacija koja se bavi većinom softverskih rješenja te kompanije.

Kognitivna rješenja, poslovna jedinica pod kojom se nalaze Watson i druga nova rješenja, u proteklom je tromjesečju ostvarila rast od 3,9 posto, nakon što je u prethodnom kvartalu zabilježila pad prodaje. Ukupan prihod iznosio je 19,15 milijardi dolara što je gotovo jednako kao i prošle godine, ali je osjetno više od prognoza analitičara koji su očekivali 18,6 milijardi.

Premda je prodaja pala već 22. kvartal za redom, IBM je došao najbliže pozitivi još od trećeg kvartala 2016. Povratak u pozitivne poslovne vode glavni je zadatak koji si je zadala generalna direktorica Ginny Rometty, ali i signal kojeg brojni investitori nestrpljivo čekaju kao znak da kompanija konačno izlazi iz višegodišnjeg kriznog razdoblja.

"U Kognitivna rješenja smo pojačano ulagali u posljednje vrijeme. Kada pogledamo izvedbu, jasno je da su se ta ulaganja isplatila te pokazuju ključna područja kojima se okrećemo poput analitike, računalne sigurnosti i zdravstvenih rješenja koja pokreće Watson. Bilježimo prilično širok rast u svim elementima Kognitivnih rješenja", izjavio je glavni financijski direktor Martin Schroter.

Operativna dobit, koja ne uključuje sve stavke, na kraju kvartala koji je okončan 30. rujna iznosila je 3,30 dolara po dionici. To je nešto više od očekivanja analitičara koji su predviđali dobit od 3,28 dolara po dionici. IBM je poboljšao margine bruto dobiti što je u skladu sa Schroterovim najavama o smjeru u kojem se kreće financijsko stanje kompanije.

Od kada je Rometty došla na čelo IBM-a kao glavni si je cilj postavila povećanje dobiti iz segmenta poslovanja u oblaku. Sada udio tog segmenta u ukupnim rezultatima iznosi više od 40 posto ukupne prodaje, ali stari segmenti poslovanja s hardverom negativno utječu na ukupne rezultate. Rometty je također povećala ulaganja u rješenja umjetne inteligencije pod brendom Watson za koje smatra da predstavljaju budućnost tvrtke. Ipak, Watson je u konačnici morala pripojiti Kognitivnim rješenjima što je pokazalo da taj brend još uvijek nema dovoljnu snagu kako bi funkcionirao kao samostalna jedinica.

Još iz kategorije

Tehnološki giganti u zadnjem kvartalu ostvarili odlične poslovne rezultate

Tehnološki giganti u zadnjem kvartalu ostvarili odlične poslovne rezultate

18.11.2017. komentiraj

Tehnološke kompanije objavile su prihode u trećem kvartalu ove godine i oni su na iznimno visokim razinama. One ponajveće kao Amazon, Alphabet, Microsoft i Intel zajedno bilježe 110,19 milijardi američkih dolara, a najveći dio pripada Amazonu koji polako i sigurno dominira na svim razinama, što je rezultat truda koji ta kompanija ulaže posljednjih godina u novitete.

Stabilizacija godišnje inflacije potrošačkih cijena na 1,4 posto

Stabilizacija godišnje inflacije potrošačkih cijena na 1,4 posto

17.11.2017. komentiraj

U listopadu je godišnja stopa inflacije ostala na razini od 1,4 posto. Iako je to njezina ponovljena najviša razina u ovoj godini, ona ipak ostaje u zoni koja se karakterizira blagom, odnosno vrlo umjerenom. U listopadu su porasle cijene svih osnovnih komponenata indeksa potrošačkih cijena, a najznačajniji izravni inflatorni pritisci, kao i ranijih mjeseci, generirali su se iz cijena hrane koje su porasle za 3,2 posto.

NEOS osvojio Oracle nagradu Cloud Transformation Partner of the year 2017

NEOS osvojio Oracle nagradu Cloud Transformation Partner of the year 2017

17.11.2017. komentiraj

Hrvatska tvrtka NEOS, specijalizirana za rješenja poslovne inteligencije i Business Analytics, na ovogodišnjem regionalnom Oracle događanju za partnere „Oracle Partner in the Cloud“ osvojila je nagradu „Cloud Transformation Partner of the year 2017“.