IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

Foto: Dražen Tomić

IBM je u prethodnom kvartalu ostvario prodajne rezultate bolje od prognoza tržišnih analitičara. Taj je rast prodaje ponajviše pogurala grupacija koja se bavi većinom softverskih rješenja te kompanije.

Kognitivna rješenja, poslovna jedinica pod kojom se nalaze Watson i druga nova rješenja, u proteklom je tromjesečju ostvarila rast od 3,9 posto, nakon što je u prethodnom kvartalu zabilježila pad prodaje. Ukupan prihod iznosio je 19,15 milijardi dolara što je gotovo jednako kao i prošle godine, ali je osjetno više od prognoza analitičara koji su očekivali 18,6 milijardi.

Premda je prodaja pala već 22. kvartal za redom, IBM je došao najbliže pozitivi još od trećeg kvartala 2016. Povratak u pozitivne poslovne vode glavni je zadatak koji si je zadala generalna direktorica Ginny Rometty, ali i signal kojeg brojni investitori nestrpljivo čekaju kao znak da kompanija konačno izlazi iz višegodišnjeg kriznog razdoblja.

"U Kognitivna rješenja smo pojačano ulagali u posljednje vrijeme. Kada pogledamo izvedbu, jasno je da su se ta ulaganja isplatila te pokazuju ključna područja kojima se okrećemo poput analitike, računalne sigurnosti i zdravstvenih rješenja koja pokreće Watson. Bilježimo prilično širok rast u svim elementima Kognitivnih rješenja", izjavio je glavni financijski direktor Martin Schroter.

Operativna dobit, koja ne uključuje sve stavke, na kraju kvartala koji je okončan 30. rujna iznosila je 3,30 dolara po dionici. To je nešto više od očekivanja analitičara koji su predviđali dobit od 3,28 dolara po dionici. IBM je poboljšao margine bruto dobiti što je u skladu sa Schroterovim najavama o smjeru u kojem se kreće financijsko stanje kompanije.

Od kada je Rometty došla na čelo IBM-a kao glavni si je cilj postavila povećanje dobiti iz segmenta poslovanja u oblaku. Sada udio tog segmenta u ukupnim rezultatima iznosi više od 40 posto ukupne prodaje, ali stari segmenti poslovanja s hardverom negativno utječu na ukupne rezultate. Rometty je također povećala ulaganja u rješenja umjetne inteligencije pod brendom Watson za koje smatra da predstavljaju budućnost tvrtke. Ipak, Watson je u konačnici morala pripojiti Kognitivnim rješenjima što je pokazalo da taj brend još uvijek nema dovoljnu snagu kako bi funkcionirao kao samostalna jedinica.

Još iz kategorije

Globalno istraživanje - najveći izazov marketinških stručnjaka je procesiranje podataka

Globalno istraživanje - najveći izazov marketinških stručnjaka je procesiranje podataka

24.05.2018. komentiraj

Znate li da svaki drugi marketinški stručnjak razmišlja o korištenju strojnog učenja i upravljanju podacima kao najvažnijim prioritetima u 2018. godini?

Oštar rast prihoda od automatizacije i monitoringa za pametne kuće

Oštar rast prihoda od automatizacije i monitoringa za pametne kuće

23.05.2018. komentiraj

Istraživanje Junipera pokazuje da povećano usvajanje pametnih sigurnosnih rješenja pokreće prihode automatizacije i monitoringa s procijenjenih 12 milijardi američkih dolara u ovoj godini na 45 milijardi dolara do 2023., što znači da će se ostvariti rast od 260 posto.

Adobe preuzima e-commerce platformu Magento za 1,68 milijardi dolara

Adobe preuzima e-commerce platformu Magento za 1,68 milijardi dolara

23.05.2018. komentiraj

Adobe je pristao preuzeti Magento za 1,68 milijardi američkih dolara, a cijeli posao bit će završen u trećem kvartalu ove godine. Velik je to plus za Adobe, jer ipak je riječ o kompaniji koja donosi popularne CMS sustave za e-trgovinu. Naime, kad se zbroje svi klijenti Magenta, vrijednost onoga što imaju u online ponudi iznosi 155 milijardi dolara.