IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

Foto: Dražen Tomić

IBM je u prethodnom kvartalu ostvario prodajne rezultate bolje od prognoza tržišnih analitičara. Taj je rast prodaje ponajviše pogurala grupacija koja se bavi većinom softverskih rješenja te kompanije.

Kognitivna rješenja, poslovna jedinica pod kojom se nalaze Watson i druga nova rješenja, u proteklom je tromjesečju ostvarila rast od 3,9 posto, nakon što je u prethodnom kvartalu zabilježila pad prodaje. Ukupan prihod iznosio je 19,15 milijardi dolara što je gotovo jednako kao i prošle godine, ali je osjetno više od prognoza analitičara koji su očekivali 18,6 milijardi.

Premda je prodaja pala već 22. kvartal za redom, IBM je došao najbliže pozitivi još od trećeg kvartala 2016. Povratak u pozitivne poslovne vode glavni je zadatak koji si je zadala generalna direktorica Ginny Rometty, ali i signal kojeg brojni investitori nestrpljivo čekaju kao znak da kompanija konačno izlazi iz višegodišnjeg kriznog razdoblja.

"U Kognitivna rješenja smo pojačano ulagali u posljednje vrijeme. Kada pogledamo izvedbu, jasno je da su se ta ulaganja isplatila te pokazuju ključna područja kojima se okrećemo poput analitike, računalne sigurnosti i zdravstvenih rješenja koja pokreće Watson. Bilježimo prilično širok rast u svim elementima Kognitivnih rješenja", izjavio je glavni financijski direktor Martin Schroter.

Operativna dobit, koja ne uključuje sve stavke, na kraju kvartala koji je okončan 30. rujna iznosila je 3,30 dolara po dionici. To je nešto više od očekivanja analitičara koji su predviđali dobit od 3,28 dolara po dionici. IBM je poboljšao margine bruto dobiti što je u skladu sa Schroterovim najavama o smjeru u kojem se kreće financijsko stanje kompanije.

Od kada je Rometty došla na čelo IBM-a kao glavni si je cilj postavila povećanje dobiti iz segmenta poslovanja u oblaku. Sada udio tog segmenta u ukupnim rezultatima iznosi više od 40 posto ukupne prodaje, ali stari segmenti poslovanja s hardverom negativno utječu na ukupne rezultate. Rometty je također povećala ulaganja u rješenja umjetne inteligencije pod brendom Watson za koje smatra da predstavljaju budućnost tvrtke. Ipak, Watson je u konačnici morala pripojiti Kognitivnim rješenjima što je pokazalo da taj brend još uvijek nema dovoljnu snagu kako bi funkcionirao kao samostalna jedinica.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Što se krije iza Shazama

INFOGRAFIKA: Što se krije iza Shazama

20.01.2018. komentiraj

Apple je preuzeo Shazam za 400 milijuna američkih dolara. Konkretno, riječ je o aplikaciji za prepoznavanje glazbe i razvila se do te mjere da već nakon nekoliko sekundi prepoznaje svaku pjesmu koja svira u prostoru oko vas.

Inflacija od 1,1% u 2017. godini nakon tri godine pada cijena

Inflacija od 1,1% u 2017. godini nakon tri godine pada cijena

19.01.2018. komentiraj

S godišnjim rastom potrošačkih cijena od 1,2% u prosincu zaključena je 2017. godina u kojoj je ostvaren prosječan rast cijena od 1,1% nakon tri deflatorne godine. Umjeren rast potrošačkih cijena ostvaren je u kontekstu rasta domaće potražnje te rasta uvoznih cijena od kojih je najveći utjecaj imao rast cijena nafte i hrane na svjetskom tržištu.

PC tržište palo u 2017. za još 2,8 posto

PC tržište palo u 2017. za još 2,8 posto

19.01.2018. komentiraj

Tržište osobnih i prijenosnih računala još uvijek je u problemima, a potvrđuje to Gartner u svom godišnjem izvješću. Naime, pad se nastavlja na kvartalnoj i godišnjoj razini, što znači da proizvođači još uvijek ne pronalaze način kako preokrenuti situaciju u svoju korist.