GoPro otpušta 20% djelatnika i odustaje od dronova

GoPro otpušta 20% djelatnika i odustaje od dronova

Tvrtka GoPro, poznata po akcijskim kamerama, objavila je kako će smanjiti broj radnika za 20 posto te će okončati rad na proizvodnji dronova. Glavni razlog za takvu odluku su vrlo loši poslovni rezultati za četvrti kvartal 2017. godine.

GoPro je objavio kako je smanjio očekivane prihode od prodaje s 480 na svega 340 milijuna dolara. Tomu je najviše doprinijelo odustajanje od serije dronova nazvane Karma koja nije uspjela zainteresirati kupce, kao i slaba prodaja njihovih poznatih kamera serije Hero tijekom blagdanske sezone.

Tvrtka se suočava sa sve većom konkurencijom na tržištu akcijskih kamera, a u taj su segment potrošačke elektronike ušle i velike tvrtke, poput Samsunga, Sonya i Googlea, kojima mali, specijalizirani igrači, kao što je GoPro, ne mogu konkurirati. Analitičari tržišta komentirali su kako je segment kamera koje nudi GoPro postao zasićen i ono što trenutačno najbolje mogu prodavati na tržištu je njihov brend.

Pritisnuti konkurencijom i osjetnim padom prodaje, čelnici tvrtke odlučili su se na poteze koji bi trebali donijeti uštede. Tako je generalni direktor Nicholas Woodman objavio da će u 2018. njegova plaća iznositi jedan dolar, dok je operativni direktor Charles Prober najavio odlazak iz kompanije.

Uprava je odlučila štedjeti i na radnicima pa će otpustiti njih 250 čime će se spustiti ispod tisuću zaposlenih. Cijena takvog restrukturiranja stajat će između 23 i 33 milijuna dolara što će se, kažu iz uprave, uglavnom osjetiti na rezultatima za prvi ovogodišnji kvartal.

Unatoč svim problemima, Woodman je optimističan i smatra da će koraci koje su poduzeli biti dostatni za polagani izlazak iz krize. U objavi za medije navodi se njegova izjava da su odlučni okrenuti negativni trend do polovice ove godine.

"Očekujem da će promjene u poslovanju i smanjenje troškova donijeti bolje rezultate i povratak u profitabilnost već u drugoj polovini 2018.", stoji u Woodmanovoj izjavi.

Još iz kategorije

Beogradski TradeCore dobio investiciju od 3 milijuna dolara

Beogradski TradeCore dobio investiciju od 3 milijuna dolara

23.01.2018. komentiraj

TradeCore, beogradski fintech startup, dobio je investiciju od 3 milijuna dolara, a najviše je uložio regionalni investicijski fond South Central Ventures. Tvrtka se na tržište probila uz pomoć platforme i alata za korisnike na globalnom tržištu kapitala te za kompanije koje pružaju financijske usluge pojedincima, a uz pomoć South Central Venturesa planiraju proširiti bazu klijenata.

Novi izvršni direktor za Središnju i Jugoistočnu Europu Lenova Ivan Bozev

Novi izvršni direktor za Središnju i Jugoistočnu Europu Lenova Ivan Bozev

22.01.2018. komentiraj

Lenovo je imenovao Ivana Bozeva izvršnim i glavnim direktorom za CSEE (Središnja i Jugoistočna Europa). S velikim iskustvom rada na području tehnologije, nakon što je bio zadužen za područje SEE (Jugoistočna Europa) Ivan Bozev će pokrivati novi teritorij CSEE. Tako će biti odgovaran za stalni rast poslovanja poslovne jedinice osobnih računala tvrtke Lenovo u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji te još šest istočnoeuropskih zemalja. Francois Bornibus, predsjednik tvrtke Lenovo za EMEA regiju bit će izravno nadređen Ivanu Bozevu, kojem će sjedište biti ured Lenova u Bugarskoj.

Domaća tvrtka SysKit ostvarila suradnju s britanskim Redgateom

Domaća tvrtka SysKit ostvarila suradnju s britanskim Redgateom

22.01.2018. komentiraj

SysKit, hrvatska softverska tvrtka specijalizirana za administraciju serverskih sustava osnovana prije 8 godina, ostvarila je novu suradnju i to s kompanijom za razvoj Microsoft SQL Server alata, Redgate Softwareom. Redgate Investments uložio je u hrvatsku tvrtku koja bi svojim znanjem i iskustvom trebala doprinijeti bržem razvoju SysKita.