Francuska i Njemačka smišljaju kako prisiliti velike tehnološke tvrtke da uredno plaćaju porez

Francuska i Njemačka smišljaju kako prisiliti velike tehnološke tvrtke da uredno plaćaju porez

Foto: Fotolia

Velike tehnološke kompanije kao Apple, Amazon, Microsoft, Facebook i Google često se optužuje da ne plaćaju porez, što nije u potpunosti istina jer one zapravo rade sve što mogu kako bi izbjegle nemile im namete, a da pritom ne krše zakone država u kojima posluju. Njemačka i Francuska to žele definirati, svjesne da bi u državnu blagajnu pristigla nemala svota novca.

„Kina se zaštitila, Sjedinjene Američke Države su se zaštitile... Ali mi u Europi još uvijek nudimo iznimno niske porezne stope, čime omogućavamo kompanijama da ostvaruju profit bez da išta daju zauzvrat. To se mora promijeniti, moramo se zaštiti na adekvatan način“, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire za Bloomberg.

Nije ostalo samo na riječima, Francuska i Njemačka već su započele razgovore o uvođenju adekvatnog korporativnog poreza, ali ne u te dvije države, već u onima koje "stvaraju probleme". Naime, Irska i Luksemburg nude zanemarive stope poreza tehnološkim kompanijama, što one iskorištavaju te zaobilaze zakone i regulative u ostalim europskim državama u kojima posluju. Cilj je da se na razini EU stope izjednače pa da kompanije ne bi profitirale nauštrb nekog drugog.

„Plan je u Francuskoj smanjiti korporativni porez na 25 posto u sljedećih nekoliko godina i voljeli bismo postići dogovor oko identične stope na razini svih zemalja članica“, istaknuo je u nedavnom javnom obraćanju francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tome se Irska protivi jer porezi koje je postavila privlači tehnološke kompanije u zemlju, koje potom otvaraju stotine i tisuće radnih mjesta, a samim time donose i omogućavaju napredak Irskoj na svim razinama. Francuska takvih potreba nema, kao ni Njemačka, što sugerira da u različitim situacijama teško da će svi razmišljati i postavljati se jednako.

No, najbolje će se znati što i kako kad krenu konkretne rasprave oko ove teme na razini Europske unije...

Još iz kategorije

Bosch: IT je ključni element naše poslovne strategije

Bosch: IT je ključni element naše poslovne strategije

21.08.2017. komentiraj

Ako se perilice i sušilice rublja automatski uključuju kada električna energija iz solarnih ploča kuće postane dostupna, energetski troškovi mogu se smanjiti. Ako se uređaji još k tome mogu redovito pregledati s udaljene lokacije i po potrebi servisirati, rezultat je značajno manji trošak popravka.

Mađarić: Inovacija nije sama sebi svrhom, a Hrvatska je ukupno jako loša

Mađarić: Inovacija nije sama sebi svrhom, a Hrvatska je ukupno jako loša

18.08.2017. komentiraj

Hrvatska loše stoji na svim indeksima, no to se može promijeniti tvrdi Miroslav Mađarić, Inovacijski konzultant, inače i kolumnist ICTbusiness.info te dodaje da inovacija nije sama sebi svrhom, informatizacija nije sama sebi svrhom.

TOP 100 u hrvatskom IT-u prema visini prosječne neto plaće

TOP 100 u hrvatskom IT-u prema visini prosječne neto plaće

17.08.2017. komentiraj

Plaće su u hrvatskom IT sektoru vrlo šarolike. Kreću se od najviših u Microsoftu Hrvatska koje dosežu prosječnih i više od 49 tisuća kuna, no pritom treba uzeti u obzir i broj zaposlenih koji jako varira od tvrtke do tvrtke. Ipak ova lista TOP 100 tvrtki s najvišim prosječnim plaćama, ali i s najvećim brojem zaposlenika pokazuje koliko vrijedi znanje u IT-u. Ova analiza napravljena je uz pomoć tvrtke Bisnode odnosno portala Poslovna.hr.