Francuska i Njemačka smišljaju kako prisiliti velike tehnološke tvrtke da uredno plaćaju porez

Francuska i Njemačka smišljaju kako prisiliti velike tehnološke tvrtke da uredno plaćaju porez

Foto: Fotolia

Velike tehnološke kompanije kao Apple, Amazon, Microsoft, Facebook i Google često se optužuje da ne plaćaju porez, što nije u potpunosti istina jer one zapravo rade sve što mogu kako bi izbjegle nemile im namete, a da pritom ne krše zakone država u kojima posluju. Njemačka i Francuska to žele definirati, svjesne da bi u državnu blagajnu pristigla nemala svota novca.

„Kina se zaštitila, Sjedinjene Američke Države su se zaštitile... Ali mi u Europi još uvijek nudimo iznimno niske porezne stope, čime omogućavamo kompanijama da ostvaruju profit bez da išta daju zauzvrat. To se mora promijeniti, moramo se zaštiti na adekvatan način“, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire za Bloomberg.

Nije ostalo samo na riječima, Francuska i Njemačka već su započele razgovore o uvođenju adekvatnog korporativnog poreza, ali ne u te dvije države, već u onima koje "stvaraju probleme". Naime, Irska i Luksemburg nude zanemarive stope poreza tehnološkim kompanijama, što one iskorištavaju te zaobilaze zakone i regulative u ostalim europskim državama u kojima posluju. Cilj je da se na razini EU stope izjednače pa da kompanije ne bi profitirale nauštrb nekog drugog.

„Plan je u Francuskoj smanjiti korporativni porez na 25 posto u sljedećih nekoliko godina i voljeli bismo postići dogovor oko identične stope na razini svih zemalja članica“, istaknuo je u nedavnom javnom obraćanju francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tome se Irska protivi jer porezi koje je postavila privlači tehnološke kompanije u zemlju, koje potom otvaraju stotine i tisuće radnih mjesta, a samim time donose i omogućavaju napredak Irskoj na svim razinama. Francuska takvih potreba nema, kao ni Njemačka, što sugerira da u različitim situacijama teško da će svi razmišljati i postavljati se jednako.

No, najbolje će se znati što i kako kad krenu konkretne rasprave oko ove teme na razini Europske unije...

Još iz kategorije

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

21.04.2018. komentiraj

Kako bi korisnicima EU sredstava omogućilo brži i jednostavniji pristup informacijama iz svijeta EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije razvilo je aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom EUfondovi. Putem ove aplikacije moguće je primati obavijesti o svim aktualnostima, novim natječajima, edukacijama i raznim drugim događanjima iz područja EU fondova.

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

21.04.2018. komentiraj

Stupanjem na snagu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o razvrstavanju poslovnih subjekata prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. − NKD 2007., od 21. travnja 2018. ukida se obveza plaćanja svih naknada poslovnih subjekata vezanih za Registar poslovnih subjekata Državnog zavoda za statistiku koje se odnose na upis/promjenu/brisanje/prijepis Obavijesti o razvrstavanju prema NKD-u i Eurocertifikatu (Obavijest o razvrstavanju na engleskom jeziku).

Kakva je razlika u plaćama muškaraca i žena u Europi

Kakva je razlika u plaćama muškaraca i žena u Europi

20.04.2018. komentiraj

Na svjetskoj razini razlika u plaći muškaraca i žena bitno se razlikuju, posebno kad pogledamo Južnu Koreju i Japan gdje ljepši spol u prosjeku ima trećinu slabija mjesečna primanja. U Europi razlika nije tolika, ali svejedno je osjetna, što brojke Statistisches Bundesamta zorno pokazuju.