Francuska i Njemačka smišljaju kako prisiliti velike tehnološke tvrtke da uredno plaćaju porez

Francuska i Njemačka smišljaju kako prisiliti velike tehnološke tvrtke da uredno plaćaju porez

Foto: Fotolia

Velike tehnološke kompanije kao Apple, Amazon, Microsoft, Facebook i Google često se optužuje da ne plaćaju porez, što nije u potpunosti istina jer one zapravo rade sve što mogu kako bi izbjegle nemile im namete, a da pritom ne krše zakone država u kojima posluju. Njemačka i Francuska to žele definirati, svjesne da bi u državnu blagajnu pristigla nemala svota novca.

„Kina se zaštitila, Sjedinjene Američke Države su se zaštitile... Ali mi u Europi još uvijek nudimo iznimno niske porezne stope, čime omogućavamo kompanijama da ostvaruju profit bez da išta daju zauzvrat. To se mora promijeniti, moramo se zaštiti na adekvatan način“, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire za Bloomberg.

Nije ostalo samo na riječima, Francuska i Njemačka već su započele razgovore o uvođenju adekvatnog korporativnog poreza, ali ne u te dvije države, već u onima koje "stvaraju probleme". Naime, Irska i Luksemburg nude zanemarive stope poreza tehnološkim kompanijama, što one iskorištavaju te zaobilaze zakone i regulative u ostalim europskim državama u kojima posluju. Cilj je da se na razini EU stope izjednače pa da kompanije ne bi profitirale nauštrb nekog drugog.

„Plan je u Francuskoj smanjiti korporativni porez na 25 posto u sljedećih nekoliko godina i voljeli bismo postići dogovor oko identične stope na razini svih zemalja članica“, istaknuo je u nedavnom javnom obraćanju francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tome se Irska protivi jer porezi koje je postavila privlači tehnološke kompanije u zemlju, koje potom otvaraju stotine i tisuće radnih mjesta, a samim time donose i omogućavaju napredak Irskoj na svim razinama. Francuska takvih potreba nema, kao ni Njemačka, što sugerira da u različitim situacijama teško da će svi razmišljati i postavljati se jednako.

No, najbolje će se znati što i kako kad krenu konkretne rasprave oko ove teme na razini Europske unije...

Još iz kategorije

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

19.10.2017. komentiraj

IBM je u prethodnom kvartalu ostvario prodajne rezultate bolje od prognoza tržišnih analitičara. Taj je rast prodaje ponajviše pogurala grupacija koja se bavi većinom softverskih rješenja te kompanije.

Isporuke potrošačkih uređaja u 2018. će rasti, predviđa Gartner

Isporuke potrošačkih uređaja u 2018. će rasti, predviđa Gartner

19.10.2017. komentiraj

Ukupna svjetska isporuka PC-a, tableta i pametnih telefona u 2018. bi trebala rasti za dva posto u odnosu na ovu godinu te se očekuje prodaja ukupno 2,35 milijardi komada, navodi Gartner u svojoj novoj studiji. Ostvare li se ta predviđanja, bit će to najveći godišnji rast od 2015. Ipak, krivo je pretpostaviti da će se sav rast temeljiti isključivo na mobilnim telefonima.

Osam hrvatskih tvrtki među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

Osam hrvatskih tvrtki među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

19.10.2017. komentiraj

Osam hrvatskih tehnoloških poduzeća našlo se na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih u regiji srednje Europe po kriteriju prihoda. Osim toga, dvije su se tvrtke našle na popisu kategorije Zvijezde u usponu.