Francuska i Njemačka smišljaju kako prisiliti velike tehnološke tvrtke da uredno plaćaju porez

Francuska i Njemačka smišljaju kako prisiliti velike tehnološke tvrtke da uredno plaćaju porez

Foto: Fotolia

Velike tehnološke kompanije kao Apple, Amazon, Microsoft, Facebook i Google često se optužuje da ne plaćaju porez, što nije u potpunosti istina jer one zapravo rade sve što mogu kako bi izbjegle nemile im namete, a da pritom ne krše zakone država u kojima posluju. Njemačka i Francuska to žele definirati, svjesne da bi u državnu blagajnu pristigla nemala svota novca.

„Kina se zaštitila, Sjedinjene Američke Države su se zaštitile... Ali mi u Europi još uvijek nudimo iznimno niske porezne stope, čime omogućavamo kompanijama da ostvaruju profit bez da išta daju zauzvrat. To se mora promijeniti, moramo se zaštiti na adekvatan način“, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire za Bloomberg.

Nije ostalo samo na riječima, Francuska i Njemačka već su započele razgovore o uvođenju adekvatnog korporativnog poreza, ali ne u te dvije države, već u onima koje "stvaraju probleme". Naime, Irska i Luksemburg nude zanemarive stope poreza tehnološkim kompanijama, što one iskorištavaju te zaobilaze zakone i regulative u ostalim europskim državama u kojima posluju. Cilj je da se na razini EU stope izjednače pa da kompanije ne bi profitirale nauštrb nekog drugog.

„Plan je u Francuskoj smanjiti korporativni porez na 25 posto u sljedećih nekoliko godina i voljeli bismo postići dogovor oko identične stope na razini svih zemalja članica“, istaknuo je u nedavnom javnom obraćanju francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tome se Irska protivi jer porezi koje je postavila privlači tehnološke kompanije u zemlju, koje potom otvaraju stotine i tisuće radnih mjesta, a samim time donose i omogućavaju napredak Irskoj na svim razinama. Francuska takvih potreba nema, kao ni Njemačka, što sugerira da u različitim situacijama teško da će svi razmišljati i postavljati se jednako.

No, najbolje će se znati što i kako kad krenu konkretne rasprave oko ove teme na razini Europske unije...

Još iz kategorije

Velika kupovina na kraju godine: Disney preuzima Fox

Velika kupovina na kraju godine: Disney preuzima Fox

16.12.2017. komentiraj

Kompanija Walt Disney pristala je na posao težak gotovo 52,5 milijarde dolara u kojem će preuzeti 21st Century Fox. Preuzimanjem većeg dijela medijskog carstva Ruperta Murdocha Disney će postati jedna od najvećih multimedijskih kompanija na svijetu.

Combis ostvario prestižni Microsoft Gold Cloud Platform status

Combis ostvario prestižni Microsoft Gold Cloud Platform status

15.12.2017. komentiraj

Hrvatski pružatelj IT usluga Combis osigurao je Microsoft Gold Cloud Platform status zbog prepoznate stručnosti i više uspješno implementiranih cloud projekata. U središtu promatranih cloud kompetencija je Microsoft Azure platforma, a Combis se istaknuo ne samo stručnošću pri implementacijama, već i konzultantskim znanjima i edukacijama kojima je cilj osvještavati korisnike po pitanju Microsoft javnog oblaka.

Tatjana Skoko imenovana direktoricom Microsofta za Hrvatsku

Tatjana Skoko imenovana direktoricom Microsofta za Hrvatsku

15.12.2017. komentiraj

Tvrtka Microsoft je Tatjanu Skoko, v.d. direktoricu Microsofta Hrvatska imenovala direktoricom Microsofta za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Tatjana Skoko imenovana je u rujnu 2017. v.d. direktoricom Microsofta u Hrvatskoj, a dužnost je preuzela od Lejle Zukić – Krivdić koja preuzela poziciju Channel Development Managera u Microsoftovoj regiji središnje i istočne Europe, gdje je zadužena za 33 zemlje.