ESMA upozorila na rizike vezane uz ICO-e

ESMA upozorila na rizike vezane uz ICO-e

Foto: Fotolia

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) upozorilo je na rizik koji postoji ukoliko se ulaže ili vodi inicijalna javna ponuda tokena ili novčića (ICO - initial coin offering) jer smatra da se radi o sivoj zoni, što automatski znači da ne postoji jasna garancija da neće doći do prevare.

Inače, ICO se smatra alternativnim oblikom skupljanja investicije i nastao je izvan tradicionalnog financijskog sustava. U principu, ICO je događaj koji se odvija kroz par dana gdje se nudi nova kriptovaluta koju možete zamijeniti, odnosno uložiti, za bitcoin ili ethereum. Može se reći da je to burza za kriptovalute, a s obzirom da nedostaje adekvatan nadzor, "tradicionalne" institucije pozivaju na oprez, pa tako i ESMA.

Konkretnije, ESMA je otišla toliko daleko da investitorima nudi upozorenja kroz pet točaka, koje jasno opisuju sav rizik ulaganja u nove kriptovalute.

1. Nereguliran prostor, podložan prevarama

Pazite, moguće je da se ICO pokrenula kako bi se oprao novca.

2. Velik rizik gubitka svog kapitala

Poslovanje koje stoji iza neke od ICO najčešće je tek u začetku, što označava izniman rizik za investitore.

3. Nedostatak izlazne strategije i ekstremna nestabilnost cijena

Nije rijetkost da ne možete povući novac natrag jer je došlo do problema i(li) promjena same cijene. Sve se događa u hodu i u takvoj situaciji netko mora osjetiti posljedice.

4. Nedostatne informacije

Često ICO ne nudi dovoljno detalja o načinu poslovanja, načinu ulaganja, načinu povlačenja novca, legalnosti poslovanja... i uz sve to često se nude neistinite informacije o svemu ovome.

5. Mane u tehnologiji

Blockchain kao tehnologija još nije dovoljno testirana ni pouzdana, što znači da može biti vrlo ranjiva i samim time rizično je ovisiti o njoj.

Dakle, problem su one klasične stavke koje se poznaju u poslovanju i to ESMA najviše kritizira. Ipak, ostavlja prostor da neka ICO može biti potpuno legalna i u okvirima svega što aktualna pravila i regulative zahtijevaju. Ali da bi to bilo tako, posebno je ispuniti četiri ključna koraka.

  1. Direktiva o prospektu, a uz nju i dozvolu neke od agencija za tržišno natjecanje s područja gdje ICO kreće s radom
  2. Direktiva o tržištima financijskih instrumenata (MiFID)
  3. Direktiva upravitelja alternativnih investicijskih fondova
  4. Direktiva o sprečavanju pranja novca

Još iz kategorije

ENT nastavlja sa stabilnim poslovanjem

ENT nastavlja sa stabilnim poslovanjem

23.02.2018. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je u 2017. prihode od prodaje u iznosu od 1.481,6 milijuna kuna, 6,9% manje u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 18,7%, usluge za Ericsson 62,5% (od toga 12,1% čine usluge upravljanja u Hrvatskoj), dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 18,8%. Prodaja u segmentu Mreža iznosi 739,3 milijuna kuna (2016.: 806,5 milijuna kuna), u segmentu Digitalnih usluga 559,6 milijuna kuna (2016.: 593,1 milijuna kuna), u segmentu Usluga upravljanja 178,9 milijuna kuna (2016.: 185,9 milijuna kuna), ostalo 3,8 milijuna kuna (2016.: 6,1 milijuna kuna). Bruto dobit iznosi 150,9 milijuna kuna (2016.: 189,8 milijuna kuna), što je manje za 20,5% u odnosu na prethodnu godine. Bruto marža bilježi pad na 10,2% (2016.: 11,9%), kao posljedica rezerviranja i  prilagodbi po projektu s kupcem te negativnog utjecaja tečajnih razlika.

Edukacija i prekvalifikacija ključni za prilagodbu radnika na automatizaciju

Edukacija i prekvalifikacija ključni za prilagodbu radnika na automatizaciju

23.02.2018. komentiraj

Novo izvješće koje je objavio PwC proučava učinke triju, međusobno povezanih, faza automatizacije, u razdoblju do 2030-ih godina. Automatizacija će, ističu, značajno utjecati na zaposlenost ljudi i njihove uloge u ekonomiji budućnosti.

Logitech proglašen jednom od deset najinovativnijih tvrtki

Logitech proglašen jednom od deset najinovativnijih tvrtki

23.02.2018. komentiraj

Magazin Fast Company na svoju je listu deset najinovativnijih kompanija u području dizajna uvrstio i poznatog proizvođača periferije Logitech. Fast Company vodeći je američki poslovni magazin s fokusom na inovaciju u tehnologiji, biznisu i dizajnu. Ljestvicu najinovativnijih tvrtki uređuje više od trideset urednika, novinara i suradnika magazina. Prijavilo se više od 1.500 tvrtki iz cijelog svijeta, a odabrano ih je samo deset.