ESMA upozorila na rizike vezane uz ICO-e

ESMA upozorila na rizike vezane uz ICO-e

Foto: Fotolia

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) upozorilo je na rizik koji postoji ukoliko se ulaže ili vodi inicijalna javna ponuda tokena ili novčića (ICO - initial coin offering) jer smatra da se radi o sivoj zoni, što automatski znači da ne postoji jasna garancija da neće doći do prevare.

Inače, ICO se smatra alternativnim oblikom skupljanja investicije i nastao je izvan tradicionalnog financijskog sustava. U principu, ICO je događaj koji se odvija kroz par dana gdje se nudi nova kriptovaluta koju možete zamijeniti, odnosno uložiti, za bitcoin ili ethereum. Može se reći da je to burza za kriptovalute, a s obzirom da nedostaje adekvatan nadzor, "tradicionalne" institucije pozivaju na oprez, pa tako i ESMA.

Konkretnije, ESMA je otišla toliko daleko da investitorima nudi upozorenja kroz pet točaka, koje jasno opisuju sav rizik ulaganja u nove kriptovalute.

1. Nereguliran prostor, podložan prevarama

Pazite, moguće je da se ICO pokrenula kako bi se oprao novca.

2. Velik rizik gubitka svog kapitala

Poslovanje koje stoji iza neke od ICO najčešće je tek u začetku, što označava izniman rizik za investitore.

3. Nedostatak izlazne strategije i ekstremna nestabilnost cijena

Nije rijetkost da ne možete povući novac natrag jer je došlo do problema i(li) promjena same cijene. Sve se događa u hodu i u takvoj situaciji netko mora osjetiti posljedice.

4. Nedostatne informacije

Često ICO ne nudi dovoljno detalja o načinu poslovanja, načinu ulaganja, načinu povlačenja novca, legalnosti poslovanja... i uz sve to često se nude neistinite informacije o svemu ovome.

5. Mane u tehnologiji

Blockchain kao tehnologija još nije dovoljno testirana ni pouzdana, što znači da može biti vrlo ranjiva i samim time rizično je ovisiti o njoj.

Dakle, problem su one klasične stavke koje se poznaju u poslovanju i to ESMA najviše kritizira. Ipak, ostavlja prostor da neka ICO može biti potpuno legalna i u okvirima svega što aktualna pravila i regulative zahtijevaju. Ali da bi to bilo tako, posebno je ispuniti četiri ključna koraka.

  1. Direktiva o prospektu, a uz nju i dozvolu neke od agencija za tržišno natjecanje s područja gdje ICO kreće s radom
  2. Direktiva o tržištima financijskih instrumenata (MiFID)
  3. Direktiva upravitelja alternativnih investicijskih fondova
  4. Direktiva o sprečavanju pranja novca

Još iz kategorije

Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

12.12.2017. komentiraj

Jedan od ranih hitova među aplikacijama na iPhoneu bio je servis Shazam koji je nakon samo nekoliko taktova prepoznavao o kojoj se pjesmi radi. Apple je početkom ovog tjedna kupio istoimenu tvrtku kako bi ojačao tržišnu poziciju svoje Music usluge.

Tržište Interneta stvari do 2021. vrijedit će 1,1 bilijuna dolara

Tržište Interneta stvari do 2021. vrijedit će 1,1 bilijuna dolara

12.12.2017. komentiraj

Internet stvari (IoT) raste konstantno, a s dolaskom mobilne mreže pete generacije (5G), stvari će krenuti nevjerojatnom brzinom prema naprijed pa IDC procjenjuje da će kompletno tržište koje ga se tiče do 2021. godine vrijediti 1,1 bilijuna američkih dolara.

HTC nastavio nizati loše poslovne rezultate

HTC nastavio nizati loše poslovne rezultate

11.12.2017. komentiraj

HTC je već duže vrijeme u financijskom kaosu, no čini se da tvrtka ne uspjeva naći način da to stanje poboljša. Najnoviji objavljeni financijski podaci pokazuju novi značajan pad prihoda u studenom, u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad je visokih 26 posto.