Dropbox procjenjuje moguću tržišnu vrijednost nakon IPO-a

Dropbox procjenjuje moguću tržišnu vrijednost nakon IPO-a

Čini se kako će Dropbox nakon inicijalne javne ponude dionica ipak vrijediti osjetno manje od deset milijardi dolara. Unatoč dobrim poslovnim rezultatima, tvrtka očekuje tržišnu kapitalizaciju između 6,3 i 7,1 milijardi, odnosno 6,7 i 7,6 milijardi kada se uključe dionice kojima neće biti moguće trgovati.

Investitori koji očekuju velike povrate ulaganja proteklih su godina nemilosrdno pumpali novac u takozvane 'jednoroge' zahvaljujući čemu je rasla njihova potencijalna tržišna vrijednost. Razlika između gledišta privatnih investitora i onoga što vide ulagači na javnim burzama možda najbolje ilustrira razlike u pogledima na premije koje očekuju investitori i vrednovanje prema realnijim financijskim analizama kojima se vode ulagači na burzama.

Dropbox očekuje kako će u javnoj ponudi prikupiti do 648 milijuna dolara kroz ponudu 36 milijuna dionica po cijeni od 16 do 18 dolara. Gledajući višu razinu očekivanih sredstava, taj bi IPO mogao biti treći najveći u SAD-u u segmentu korporativnih tehnologija u posljednje tri godine. Tvrtka je također pristala prodati dionica u vrijednosti 100 milijuna dolara investicijskoj tvrtki u vlasništvu Salesforcea što je izravni nastavak nedavne pogodbe o spajanju ponuda dviju tvrtki na korporativnom tržištu.

Suosnivač i generalni direktor Dropboxa Drew Houston nakon IPO-a imat će 22 posto dionica kompanije, odnosno 24 posto glasova. Drugi suosnivač i direktor, Arash Ferdowsi, u svom će posjedu imati 8,8 posto dionica. Jedan od ranih investitora u tvrtku, Sequoia Capital, imat će oko 21,1 posto udjela nakon okončanja inicijalne javne ponude.

Kompanija se približila profitabilnosti, a u prospektu se ističe kako je glavni cilj pridobivanje više klijenata koji plaćaju usluge. Prošle godine Dropbox je zabilježio 30-postotno povećanje prihoda na 1,1 milijardu dolara. Također su smanjili gubitak s 210 milijuna, koliko je on iznosio u 2016, na 112 milijuna iz prošle godine.

Još iz kategorije

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

24.03.2018. komentiraj

Kako se tempo inovacija ubrzava, tako je pred internim revizorima sve veći izazov da svojim organizacijama pomognu u osiguravanju djelotvornosti procesa i kontrola, istovremeno pružajući podršku poticanju rasta poslovanja. Nova studija PwC-a pod nazivom „Moving at the speed of innovation: The foundational tools and talents of technology-enabled Internal Audit“ otkriva da su naprednije funkcije interne revizije uspostavljene u odjelima s jedinstvenom tehnološkom i kadrovskom strategijom.

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

23.03.2018. komentiraj

Industrija vezana uz video igre prečesto gleda samo hardverski dio poslovanja, iako je već dulje vrijeme jasno da istinski novac donosi softver. Dokazuju to u svom istraživanju ESA (Entertainment Software Association) i NPD Group.

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

23.03.2018. komentiraj

Afera vezana uz Cambridge Analytica narušila je vrijednost nekih tehnoloških kompanija, među kojima je najviše pogođen Facebook, a nešto manje i Googleova matična kompanija Alphabet. U takvoj situaciji Amazon je postao druga najbogatija kompanija na svijetu i trenutno je na 768 milijuna američkih dolara vrijednosti.