Cloud poslovanje Amazonu donosi ogromne profite

Cloud poslovanje Amazonu donosi ogromne profite

Foto: Amazon

Amazonu ide odlično u svim segmentima poslovanja, ali ono vezano uz cloud je posebna priča jer ni na jednom tržištu ta kompanija nema toliku dominaciju. Konkretno, samo u drugom kvartalu ove godine na razini cijele kompanije zabilježeno je 37,96 milijardi američkih dolara prihoda, što je osjetno bolje od 30,4 milijardi dolara u istom razdoblju lani. No, nije sve toliko pozitivno...

Profit je pao za 80 posto i iznosi 197 milijuna dolara, ali sve to je bio dio plana pa u Amazonu naglašavaju da nisu nimalo zabrinuti već da gledaju širu sliku. Treba im vjerovati, pokazalo se da itekako dobro znaju što rade. Posebno kad je riječ o spomenutom cloudu, koji čini čak 11 posto ukupnih prihoda.

Naime, Amazon Web Services (AWS) sam je donio profit od 916 milijuna dolara, dok su sve ostale usluge zajedno donijele 628 milijuna dolara profita. Naravno, kad se sve to oduzme s troškovima i ulaganjima, stiže se do ukupnih 197 milijuna profita, što nimalo ne umanjuje snagu Amazona.

Ukratko, budućnost je u cloudu, a Amazon čini oko 40 posto tog tržišta, jači je no prva tri konkurenta (IBM, Microsoft, Google) zajedno i sad je po prvi put taj segment poslovanja po pitanju profita zasjenio sve drugo čime se kompanija bavi...

Još iz kategorije

Bosch: IT je ključni element naše poslovne strategije

Bosch: IT je ključni element naše poslovne strategije

21.08.2017. komentiraj

Ako se perilice i sušilice rublja automatski uključuju kada električna energija iz solarnih ploča kuće postane dostupna, energetski troškovi mogu se smanjiti. Ako se uređaji još k tome mogu redovito pregledati s udaljene lokacije i po potrebi servisirati, rezultat je značajno manji trošak popravka.

Mađarić: Inovacija nije sama sebi svrhom, a Hrvatska je ukupno jako loša

Mađarić: Inovacija nije sama sebi svrhom, a Hrvatska je ukupno jako loša

18.08.2017. komentiraj

Hrvatska loše stoji na svim indeksima, no to se može promijeniti tvrdi Miroslav Mađarić, Inovacijski konzultant, inače i kolumnist ICTbusiness.info te dodaje da inovacija nije sama sebi svrhom, informatizacija nije sama sebi svrhom.

TOP 100 u hrvatskom IT-u prema visini prosječne neto plaće

TOP 100 u hrvatskom IT-u prema visini prosječne neto plaće

17.08.2017. komentiraj

Plaće su u hrvatskom IT sektoru vrlo šarolike. Kreću se od najviših u Microsoftu Hrvatska koje dosežu prosječnih i više od 49 tisuća kuna, no pritom treba uzeti u obzir i broj zaposlenih koji jako varira od tvrtke do tvrtke. Ipak ova lista TOP 100 tvrtki s najvišim prosječnim plaćama, ali i s najvećim brojem zaposlenika pokazuje koliko vrijedi znanje u IT-u. Ova analiza napravljena je uz pomoć tvrtke Bisnode odnosno portala Poslovna.hr.