Budu li ih morali zaposliti, Uber će mijenjati odnos s vozačima

Budu li ih morali zaposliti, Uber će mijenjati odnos s vozačima

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Iz Ubera su priopćili da će njihovi vozači u Ujedinjenom Kraljevstvu doživjeti velike promjene ako se zakonski odredi da oni moraju biti zaposlenici tvrtke. Znak je to da je kompanija spremna na prilagodbe odnosa s vozačima zahvaljujući velikom pritisku regulatora.

Uber bi tako postao nešto slično tvrtki za najam privatnih vozila koja bi morala imati veću kontrolu nad radom svojih vozača, pojasnio je predstavnik za odnose s javnošću u Britaniji Andrew Byrne prilikom saslušanja pred parlamentarnim odborom. Ta izjava jedna je od rijetkih u kojima kompanija javno popušta pritiscima neke države.

Byrne je naglasio kako bi promjene bile značajne te bi donijele puno veće troškove za Uber koji bi morao formalno zapošljavati vozače. Konkretno, morali bi djelatnicima garantirati minimalnu plaću, podmiriti troškove zdravstvenog osiguranja i dati mogućnost godišnjih odmora, izostanaka zbog bolesti te roditeljske dopuste.

On je dodao kako bi se uvođenjem takvih pravila, odnosno formalnim zapošljavanjem vozača u tvrtki, narušila fleksibilnost koja je jedna od glavnih odlika Ubera. Pojasnio je da sada vozači mogu zaraditi do 15 funti po satu, premda to ne obuhvaća troškove goriva, osiguranja i održavanja vozila. Iz tvrtke tvrde kako bi ih uvođenje novih pravila o zapošljavanju stavilo u poziciju da djelatnicima ne bi mogli isplaćivati više od minimalca, odnosno sedam i pol funti nakon odbitaka.

Ujedinjeno Kraljevstvo pokušava pronaći model u kojem bi doskočili praksi tvrtki koje unajmljuju radnike, samostalne poduzetnike, a ne zapošljavaju ih sa svim pripadajućim povlasticama. Kritičari Uberovog modela poslovanja, uključujući taksi kompanije, ističu da je takav pristup zaobilaženje radnog zakonodavstva i drugih odredbi kako bi troškovi bili što manji, a tvrtke brže rasle.

U Uberovom slučaju kritike su upućene i na sigurnosne aspekte provjere vozača te opasnosti zbog prevelikog broja radnih sati, a sindikati su kritizirali regulatora što u razlozima ukidanja dozvole za poslovanje u Londonu nisu naveli i tretman radnika.

Još iz kategorije

ENT nastavlja sa stabilnim poslovanjem

ENT nastavlja sa stabilnim poslovanjem

23.02.2018. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je u 2017. prihode od prodaje u iznosu od 1.481,6 milijuna kuna, 6,9% manje u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 18,7%, usluge za Ericsson 62,5% (od toga 12,1% čine usluge upravljanja u Hrvatskoj), dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 18,8%. Prodaja u segmentu Mreža iznosi 739,3 milijuna kuna (2016.: 806,5 milijuna kuna), u segmentu Digitalnih usluga 559,6 milijuna kuna (2016.: 593,1 milijuna kuna), u segmentu Usluga upravljanja 178,9 milijuna kuna (2016.: 185,9 milijuna kuna), ostalo 3,8 milijuna kuna (2016.: 6,1 milijuna kuna). Bruto dobit iznosi 150,9 milijuna kuna (2016.: 189,8 milijuna kuna), što je manje za 20,5% u odnosu na prethodnu godine. Bruto marža bilježi pad na 10,2% (2016.: 11,9%), kao posljedica rezerviranja i  prilagodbi po projektu s kupcem te negativnog utjecaja tečajnih razlika.

Edukacija i prekvalifikacija ključni za prilagodbu radnika na automatizaciju

Edukacija i prekvalifikacija ključni za prilagodbu radnika na automatizaciju

23.02.2018. komentiraj

Novo izvješće koje je objavio PwC proučava učinke triju, međusobno povezanih, faza automatizacije, u razdoblju do 2030-ih godina. Automatizacija će, ističu, značajno utjecati na zaposlenost ljudi i njihove uloge u ekonomiji budućnosti.

Logitech proglašen jednom od deset najinovativnijih tvrtki

Logitech proglašen jednom od deset najinovativnijih tvrtki

23.02.2018. komentiraj

Magazin Fast Company na svoju je listu deset najinovativnijih kompanija u području dizajna uvrstio i poznatog proizvođača periferije Logitech. Fast Company vodeći je američki poslovni magazin s fokusom na inovaciju u tehnologiji, biznisu i dizajnu. Ljestvicu najinovativnijih tvrtki uređuje više od trideset urednika, novinara i suradnika magazina. Prijavilo se više od 1.500 tvrtki iz cijelog svijeta, a odabrano ih je samo deset.