Budu li ih morali zaposliti, Uber će mijenjati odnos s vozačima

Budu li ih morali zaposliti, Uber će mijenjati odnos s vozačima

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Iz Ubera su priopćili da će njihovi vozači u Ujedinjenom Kraljevstvu doživjeti velike promjene ako se zakonski odredi da oni moraju biti zaposlenici tvrtke. Znak je to da je kompanija spremna na prilagodbe odnosa s vozačima zahvaljujući velikom pritisku regulatora.

Uber bi tako postao nešto slično tvrtki za najam privatnih vozila koja bi morala imati veću kontrolu nad radom svojih vozača, pojasnio je predstavnik za odnose s javnošću u Britaniji Andrew Byrne prilikom saslušanja pred parlamentarnim odborom. Ta izjava jedna je od rijetkih u kojima kompanija javno popušta pritiscima neke države.

Byrne je naglasio kako bi promjene bile značajne te bi donijele puno veće troškove za Uber koji bi morao formalno zapošljavati vozače. Konkretno, morali bi djelatnicima garantirati minimalnu plaću, podmiriti troškove zdravstvenog osiguranja i dati mogućnost godišnjih odmora, izostanaka zbog bolesti te roditeljske dopuste.

On je dodao kako bi se uvođenjem takvih pravila, odnosno formalnim zapošljavanjem vozača u tvrtki, narušila fleksibilnost koja je jedna od glavnih odlika Ubera. Pojasnio je da sada vozači mogu zaraditi do 15 funti po satu, premda to ne obuhvaća troškove goriva, osiguranja i održavanja vozila. Iz tvrtke tvrde kako bi ih uvođenje novih pravila o zapošljavanju stavilo u poziciju da djelatnicima ne bi mogli isplaćivati više od minimalca, odnosno sedam i pol funti nakon odbitaka.

Ujedinjeno Kraljevstvo pokušava pronaći model u kojem bi doskočili praksi tvrtki koje unajmljuju radnike, samostalne poduzetnike, a ne zapošljavaju ih sa svim pripadajućim povlasticama. Kritičari Uberovog modela poslovanja, uključujući taksi kompanije, ističu da je takav pristup zaobilaženje radnog zakonodavstva i drugih odredbi kako bi troškovi bili što manji, a tvrtke brže rasle.

U Uberovom slučaju kritike su upućene i na sigurnosne aspekte provjere vozača te opasnosti zbog prevelikog broja radnih sati, a sindikati su kritizirali regulatora što u razlozima ukidanja dozvole za poslovanje u Londonu nisu naveli i tretman radnika.

Još iz kategorije

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

IBM-ova prodaja nadmašila prognoze, ali i dalje bilježi pad

19.10.2017. komentiraj

IBM je u prethodnom kvartalu ostvario prodajne rezultate bolje od prognoza tržišnih analitičara. Taj je rast prodaje ponajviše pogurala grupacija koja se bavi većinom softverskih rješenja te kompanije.

Isporuke potrošačkih uređaja u 2018. će rasti, predviđa Gartner

Isporuke potrošačkih uređaja u 2018. će rasti, predviđa Gartner

19.10.2017. komentiraj

Ukupna svjetska isporuka PC-a, tableta i pametnih telefona u 2018. bi trebala rasti za dva posto u odnosu na ovu godinu te se očekuje prodaja ukupno 2,35 milijardi komada, navodi Gartner u svojoj novoj studiji. Ostvare li se ta predviđanja, bit će to najveći godišnji rast od 2015. Ipak, krivo je pretpostaviti da će se sav rast temeljiti isključivo na mobilnim telefonima.

Osam hrvatskih tvrtki među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

Osam hrvatskih tvrtki među 50 najbrže rastućih u srednjoj Europi

19.10.2017. komentiraj

Osam hrvatskih tehnoloških poduzeća našlo se na ovogodišnjoj Deloitteovoj listi 50 najbrže rastućih u regiji srednje Europe po kriteriju prihoda. Osim toga, dvije su se tvrtke našle na popisu kategorije Zvijezde u usponu.