Bitcoin burza Coinbase dobila investiciju od 100 milijuna dolara

Bitcoin burza Coinbase dobila investiciju od 100 milijuna dolara

Foto: Fotolia

Burza za digitalno mijenjanje valuta Coinbase, koja je u protekla dva mjeseca proživjela krah i uznemirila trgovce svojom reakcijom na razdvajanje bitcoina, uspjela je pronaći investitore. U tu će burzu skupina predvođena investicijskom kućom IVP uložiti 100 milijuna dolara.

Coinbase planira iskoristiti uložena sredstva za povećavanje broja inženjera i djelatnika za potporu kupcima. Ujedno će otvoriti ured u New Yorku iz kojeg će voditi njihovu profesionalnu platformu za trgovanje GDAX te će nastaviti raditi na razvoju mobilnog preglednika ethereum mreže za univerzalni pristup financijskim uslugama Toshi.

Coinbase je prije mjesec i pol zapao u velike financijske probleme. 21. lipnja vrijednost kriptovalute ether na njihovom je GDAX-u s 317 dolara pala na samo 10 centi. Razlog tomu je bila razmjena u vrijednosti od 12,5 milijuna dolara, najveća te vrste u povijesti, što je potaknulo trgovanje. Dramatičan je pad trajao tek 45 milisekundi nakon čega su računalni algoritmi počeli zadavati naloge za kupovinu i u desetak sekundi vrijednost ethera vratila se na 300 dolara.

Unatoč vrlo kratkom trajanju tog dramatičnog pada, prouzročena je velika šteta, a Coinbase je obećao klijentima vratiti izgubljena sredstva. Kako bi se u budućnosti izbjegli problemi stupit će u kontakt s burzom u New Yorku, jednim od investitora. Planiraju razviti svojevrsne osigurače koji bi se aktivirali u sličnim situacijama.

Drugi veliki problem koji im se dogodio u manje od dva mjeseca bio je vezan uz nedavnu nadogradnju bitcoina čime. U procesu nadogradnje i razdvajanja stvoren je takozvani bitcoin cash, a Coinbase je iznio stav da neće trgovati tom valutom. To je razbjesnilo brojne ulagače. Dio njih je otišao pa čak i zaprijetio tužbama. Coinbase je promijenio stav te su obećali da će uvesti mogućnost trgovanja bitcoin cashom do 1. siječnja 2018.

Još iz kategorije

Bosch: IT je ključni element naše poslovne strategije

Bosch: IT je ključni element naše poslovne strategije

21.08.2017. komentiraj

Ako se perilice i sušilice rublja automatski uključuju kada električna energija iz solarnih ploča kuće postane dostupna, energetski troškovi mogu se smanjiti. Ako se uređaji još k tome mogu redovito pregledati s udaljene lokacije i po potrebi servisirati, rezultat je značajno manji trošak popravka.

Mađarić: Inovacija nije sama sebi svrhom, a Hrvatska je ukupno jako loša

Mađarić: Inovacija nije sama sebi svrhom, a Hrvatska je ukupno jako loša

18.08.2017. komentiraj

Hrvatska loše stoji na svim indeksima, no to se može promijeniti tvrdi Miroslav Mađarić, Inovacijski konzultant, inače i kolumnist ICTbusiness.info te dodaje da inovacija nije sama sebi svrhom, informatizacija nije sama sebi svrhom.

TOP 100 u hrvatskom IT-u prema visini prosječne neto plaće

TOP 100 u hrvatskom IT-u prema visini prosječne neto plaće

17.08.2017. komentiraj

Plaće su u hrvatskom IT sektoru vrlo šarolike. Kreću se od najviših u Microsoftu Hrvatska koje dosežu prosječnih i više od 49 tisuća kuna, no pritom treba uzeti u obzir i broj zaposlenih koji jako varira od tvrtke do tvrtke. Ipak ova lista TOP 100 tvrtki s najvišim prosječnim plaćama, ali i s najvećim brojem zaposlenika pokazuje koliko vrijedi znanje u IT-u. Ova analiza napravljena je uz pomoć tvrtke Bisnode odnosno portala Poslovna.hr.