Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

Foto: Antonio Jularić

Jedan od ranih hitova među aplikacijama na iPhoneu bio je servis Shazam koji je nakon samo nekoliko taktova prepoznavao o kojoj se pjesmi radi. Apple je početkom ovog tjedna kupio istoimenu tvrtku kako bi ojačao tržišnu poziciju svoje Music usluge.

Premda detalji posla nisu obznanjeni, neslužbeno se doznaje kako je Apple platio oko 400 milijuna dolara za britansku tvrtku. To je jedna od najvećih Appleovih akvizicija u zadnjih 20-ak godina, no, bez obzira na taj podatak, investitori neće biti presretni zbog ovog posla.

Naime, tvrtka koja postoji već 18 godina u posljednjem je krugu financiranja bila procijenjena na milijardu dolara, a oni koji su ih podupirali morali su čekati dvostruko duže od prosjeka za povrat uloženih sredstava.

Apple će zasigurno dobro iskoristiti opcije Shazama koji je do sada, nakon što bi prepoznao traženu pjesmu, korisnike usmjeravao na Apple Music ili YouTube pa je stoga prilično jasno kako u svemu vide korist od ovog ulaganja.

Iako je od početka među najpopularnijim aplikacijama, a danas ima oko 175 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika, Shazam je financijskim rezultatima teško uspijevao opravdati ulaganja investitora. Pod okriljem Applea njihovo će rješenje donijeti dodatni napredak servisu Apple Music, a time, vjerujemo, i dobar povrat ulaganja.

Još iz kategorije

Beogradski TradeCore dobio investiciju od 3 milijuna dolara

Beogradski TradeCore dobio investiciju od 3 milijuna dolara

23.01.2018. komentiraj

TradeCore, beogradski fintech startup, dobio je investiciju od 3 milijuna dolara, a najviše je uložio regionalni investicijski fond South Central Ventures. Tvrtka se na tržište probila uz pomoć platforme i alata za korisnike na globalnom tržištu kapitala te za kompanije koje pružaju financijske usluge pojedincima, a uz pomoć South Central Venturesa planiraju proširiti bazu klijenata.

Novi izvršni direktor za Središnju i Jugoistočnu Europu Lenova Ivan Bozev

Novi izvršni direktor za Središnju i Jugoistočnu Europu Lenova Ivan Bozev

22.01.2018. komentiraj

Lenovo je imenovao Ivana Bozeva izvršnim i glavnim direktorom za CSEE (Središnja i Jugoistočna Europa). S velikim iskustvom rada na području tehnologije, nakon što je bio zadužen za područje SEE (Jugoistočna Europa) Ivan Bozev će pokrivati novi teritorij CSEE. Tako će biti odgovaran za stalni rast poslovanja poslovne jedinice osobnih računala tvrtke Lenovo u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Sloveniji te još šest istočnoeuropskih zemalja. Francois Bornibus, predsjednik tvrtke Lenovo za EMEA regiju bit će izravno nadređen Ivanu Bozevu, kojem će sjedište biti ured Lenova u Bugarskoj.

Domaća tvrtka SysKit ostvarila suradnju s britanskim Redgateom

Domaća tvrtka SysKit ostvarila suradnju s britanskim Redgateom

22.01.2018. komentiraj

SysKit, hrvatska softverska tvrtka specijalizirana za administraciju serverskih sustava osnovana prije 8 godina, ostvarila je novu suradnju i to s kompanijom za razvoj Microsoft SQL Server alata, Redgate Softwareom. Redgate Investments uložio je u hrvatsku tvrtku koja bi svojim znanjem i iskustvom trebala doprinijeti bržem razvoju SysKita.