Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

Foto: Antonio Jularić

Jedan od ranih hitova među aplikacijama na iPhoneu bio je servis Shazam koji je nakon samo nekoliko taktova prepoznavao o kojoj se pjesmi radi. Apple je početkom ovog tjedna kupio istoimenu tvrtku kako bi ojačao tržišnu poziciju svoje Music usluge.

Premda detalji posla nisu obznanjeni, neslužbeno se doznaje kako je Apple platio oko 400 milijuna dolara za britansku tvrtku. To je jedna od najvećih Appleovih akvizicija u zadnjih 20-ak godina, no, bez obzira na taj podatak, investitori neće biti presretni zbog ovog posla.

Naime, tvrtka koja postoji već 18 godina u posljednjem je krugu financiranja bila procijenjena na milijardu dolara, a oni koji su ih podupirali morali su čekati dvostruko duže od prosjeka za povrat uloženih sredstava.

Apple će zasigurno dobro iskoristiti opcije Shazama koji je do sada, nakon što bi prepoznao traženu pjesmu, korisnike usmjeravao na Apple Music ili YouTube pa je stoga prilično jasno kako u svemu vide korist od ovog ulaganja.

Iako je od početka među najpopularnijim aplikacijama, a danas ima oko 175 milijuna aktivnih mjesečnih korisnika, Shazam je financijskim rezultatima teško uspijevao opravdati ulaganja investitora. Pod okriljem Applea njihovo će rješenje donijeti dodatni napredak servisu Apple Music, a time, vjerujemo, i dobar povrat ulaganja.

Još iz kategorije

Wargaming Alliance najavio suradnju sa srpskim Mad Head Gamesom

Wargaming Alliance najavio suradnju sa srpskim Mad Head Gamesom

22.04.2018. komentiraj

Wargaming, tvrtka koja stoji iza svjetski poznatih naslova World of Tanks i World of Warships, najavio je tijekom ovogodišnje Reboot Develop konferencije kako je njen izdavački odjel Wargaming Alliance ušao u partnerstvo sa srpskom tvrtkom Mad Head Games te da će funkcionirati kao izdavač njene sljedeće nenajavljene igre.

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

Uz novu mobilnu aplikaciju brže i jednostavnije do informacija o EU natječajima

21.04.2018. komentiraj

Kako bi korisnicima EU sredstava omogućilo brži i jednostavniji pristup informacijama iz svijeta EU fondova, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije razvilo je aplikaciju za mobilne telefone pod nazivom EUfondovi. Putem ove aplikacije moguće je primati obavijesti o svim aktualnostima, novim natječajima, edukacijama i raznim drugim događanjima iz područja EU fondova.

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

Vlada ukida još jedan set parafiskalnih nameta poduzetnicima

21.04.2018. komentiraj

Stupanjem na snagu Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o razvrstavanju poslovnih subjekata prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2007. − NKD 2007., od 21. travnja 2018. ukida se obveza plaćanja svih naknada poslovnih subjekata vezanih za Registar poslovnih subjekata Državnog zavoda za statistiku koje se odnose na upis/promjenu/brisanje/prijepis Obavijesti o razvrstavanju prema NKD-u i Eurocertifikatu (Obavijest o razvrstavanju na engleskom jeziku).