Apple kreće s plaćanjem 13 milijardi eura zaostalog poreza prema Irskoj

Apple kreće s plaćanjem 13 milijardi eura zaostalog poreza prema Irskoj

Foto: Ilustracija

Europska komisija odredila je u kolovozu ove godine Appleu platiti 13 milijardi eura zaostalih poreza na području Irske, što je izazvalo mnogo pomutnje, ali prema posljednjim se informacijama čini da će ipak sve biti u redu. Naime, američka kompanija pristala je platiti što mora platiti, ali počet će s prvom ratom u siječnju 2018.

Koliko rata će potom platiti i koliko će sve skupa trajati, još se ne zna definitivno. Naravno, Irska bi voljela da se sve riješi odmah u jednoj uplati. Pozitivno je sve ovo, u svakom slučaju, jer činilo se da bi Apple mogao ostaviti Irce na cjedilu te na taj način prekinuti godine i godine sjajnih odnosa.

"Ne želimo biti u situaciji u kojoj Irska mora izvesti Apple pred sud zato što Europska komisija tjera Irsku pred sud. Mislim da je poruka potpuno jasna", rekao je irski premijer Leo Varadkar nakon što se iz Europske komisije najavila tužba ukoliko ne počne prikupljanje određene svote novca.

Situacija sad izgleda daleko pozitivnije. Jer, Irska mora do 3. siječnja prikupiti novac i čuvati ga sve dok cijeli slučaj ne doživi pravomoćnu presudu. Isprva, Apple nije želio platiti apsolutno ništa dok presuda po ovom pitanju ne postane pravomoćna. Dobro da je došlo do promjene mišljenja jer bi Irska to morala obaviti sama.

Stoga se i osigurala na državnoj razini zanimljivom ucjenom. Unaprijed dogovoreni podatkovni centar na zapadu Irske Apple još uvijek ne može izgraditi do kraja, iako vrijedi milijardu američkih dolara i prijeko je potreban za američku kompaniju ukoliko se želi bolje nadmetati na europskom tlu. No, radovi koji traju dvije godine su namjerno zaustavljeni, čisto da se vidi kako i Irska može igrati sličnu igru kao Apple. Očito se tim potezom zemlja kojoj je na čeli Varadkar uspjela zaštititi i osloboditi se plaćanja kazne koja se tiče Applea.

Još iz kategorije

Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

Apple potvrdio kupovinu servisa Shazam

12.12.2017. komentiraj

Jedan od ranih hitova među aplikacijama na iPhoneu bio je servis Shazam koji je nakon samo nekoliko taktova prepoznavao o kojoj se pjesmi radi. Apple je početkom ovog tjedna kupio istoimenu tvrtku kako bi ojačao tržišnu poziciju svoje Music usluge.

Tržište Interneta stvari do 2021. vrijedit će 1,1 bilijuna dolara

Tržište Interneta stvari do 2021. vrijedit će 1,1 bilijuna dolara

12.12.2017. komentiraj

Internet stvari (IoT) raste konstantno, a s dolaskom mobilne mreže pete generacije (5G), stvari će krenuti nevjerojatnom brzinom prema naprijed pa IDC procjenjuje da će kompletno tržište koje ga se tiče do 2021. godine vrijediti 1,1 bilijuna američkih dolara.

HTC nastavio nizati loše poslovne rezultate

HTC nastavio nizati loše poslovne rezultate

11.12.2017. komentiraj

HTC je već duže vrijeme u financijskom kaosu, no čini se da tvrtka ne uspjeva naći način da to stanje poboljša. Najnoviji objavljeni financijski podaci pokazuju novi značajan pad prihoda u studenom, u odnosu na isto razdoblje prošle godine pad je visokih 26 posto.