Apple kreće s plaćanjem 13 milijardi eura zaostalog poreza prema Irskoj

Apple kreće s plaćanjem 13 milijardi eura zaostalog poreza prema Irskoj

Foto: Ilustracija

Europska komisija odredila je u kolovozu ove godine Appleu platiti 13 milijardi eura zaostalih poreza na području Irske, što je izazvalo mnogo pomutnje, ali prema posljednjim se informacijama čini da će ipak sve biti u redu. Naime, američka kompanija pristala je platiti što mora platiti, ali počet će s prvom ratom u siječnju 2018.

Koliko rata će potom platiti i koliko će sve skupa trajati, još se ne zna definitivno. Naravno, Irska bi voljela da se sve riješi odmah u jednoj uplati. Pozitivno je sve ovo, u svakom slučaju, jer činilo se da bi Apple mogao ostaviti Irce na cjedilu te na taj način prekinuti godine i godine sjajnih odnosa.

"Ne želimo biti u situaciji u kojoj Irska mora izvesti Apple pred sud zato što Europska komisija tjera Irsku pred sud. Mislim da je poruka potpuno jasna", rekao je irski premijer Leo Varadkar nakon što se iz Europske komisije najavila tužba ukoliko ne počne prikupljanje određene svote novca.

Situacija sad izgleda daleko pozitivnije. Jer, Irska mora do 3. siječnja prikupiti novac i čuvati ga sve dok cijeli slučaj ne doživi pravomoćnu presudu. Isprva, Apple nije želio platiti apsolutno ništa dok presuda po ovom pitanju ne postane pravomoćna. Dobro da je došlo do promjene mišljenja jer bi Irska to morala obaviti sama.

Stoga se i osigurala na državnoj razini zanimljivom ucjenom. Unaprijed dogovoreni podatkovni centar na zapadu Irske Apple još uvijek ne može izgraditi do kraja, iako vrijedi milijardu američkih dolara i prijeko je potreban za američku kompaniju ukoliko se želi bolje nadmetati na europskom tlu. No, radovi koji traju dvije godine su namjerno zaustavljeni, čisto da se vidi kako i Irska može igrati sličnu igru kao Apple. Očito se tim potezom zemlja kojoj je na čeli Varadkar uspjela zaštititi i osloboditi se plaćanja kazne koja se tiče Applea.

Još iz kategorije

ENT nastavlja sa stabilnim poslovanjem

ENT nastavlja sa stabilnim poslovanjem

23.02.2018. komentiraj

Ericsson Nikola Tesla Grupa ostvarila je u 2017. prihode od prodaje u iznosu od 1.481,6 milijuna kuna, 6,9% manje u odnosu na prethodnu godinu. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 18,7%, usluge za Ericsson 62,5% (od toga 12,1% čine usluge upravljanja u Hrvatskoj), dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 18,8%. Prodaja u segmentu Mreža iznosi 739,3 milijuna kuna (2016.: 806,5 milijuna kuna), u segmentu Digitalnih usluga 559,6 milijuna kuna (2016.: 593,1 milijuna kuna), u segmentu Usluga upravljanja 178,9 milijuna kuna (2016.: 185,9 milijuna kuna), ostalo 3,8 milijuna kuna (2016.: 6,1 milijuna kuna). Bruto dobit iznosi 150,9 milijuna kuna (2016.: 189,8 milijuna kuna), što je manje za 20,5% u odnosu na prethodnu godine. Bruto marža bilježi pad na 10,2% (2016.: 11,9%), kao posljedica rezerviranja i  prilagodbi po projektu s kupcem te negativnog utjecaja tečajnih razlika.

Edukacija i prekvalifikacija ključni za prilagodbu radnika na automatizaciju

Edukacija i prekvalifikacija ključni za prilagodbu radnika na automatizaciju

23.02.2018. komentiraj

Novo izvješće koje je objavio PwC proučava učinke triju, međusobno povezanih, faza automatizacije, u razdoblju do 2030-ih godina. Automatizacija će, ističu, značajno utjecati na zaposlenost ljudi i njihove uloge u ekonomiji budućnosti.

Logitech proglašen jednom od deset najinovativnijih tvrtki

Logitech proglašen jednom od deset najinovativnijih tvrtki

23.02.2018. komentiraj

Magazin Fast Company na svoju je listu deset najinovativnijih kompanija u području dizajna uvrstio i poznatog proizvođača periferije Logitech. Fast Company vodeći je američki poslovni magazin s fokusom na inovaciju u tehnologiji, biznisu i dizajnu. Ljestvicu najinovativnijih tvrtki uređuje više od trideset urednika, novinara i suradnika magazina. Prijavilo se više od 1.500 tvrtki iz cijelog svijeta, a odabrano ih je samo deset.