AMD prestigao Nvidiju u prodaji grafičkih kartica u potpunoj ludnici na tržištu zbog rudarenja kriptovaluta

AMD prestigao Nvidiju u prodaji grafičkih kartica u potpunoj ludnici na tržištu zbog rudarenja kriptovaluta

Foto: DepositPhotos

Stanje na tržištu grafičkih procesora (GPU) pokazuje da se AMD postavio iznad Nvidije u posljednjem kvartalu prošle godine, a to se ponajviše može zahvaliti rudarenju kriptovaluta. Naime, AMD ima rješenja koja su najisplativija za takvu praksu i to se osjeća na tržištu.

Konkretnije, AMD je bio na 33,7 posto udjela u četvrtom kvartalu 2017., dok je još u trećem bio na 6,5 posto manje. Rast je više nego zanimljiv. Istovremeno, Nvidia je pala sa 72,8 posto u trećem kvartalu na 66,3 posto u posljednjem prošlogodišnjem. Naravno, udio na tržištu još uvijek daje za pravo Nvidiji tvrditi da je najjači proizvođač, ali prodaja je išla daleko bolje u četvrtom kvartalu 2017. AMD-u.

Dakle, samo su "rudari" kupili tri milijuna AMD-ovih grafičkih kartica te donijeli toj kompaniji prihode od vrtoglavih 776 milijuna američkih dolara! Dapače, bilo bi i više novca da AMD može pratiti potražnju, no trenutno ne može. Niti misli širiti proizvodni lanac s obzirom na fluktuaciju kriptovaluta. Naime, danas može situacija biti odlična i svi žele rudariti, a sutra se sve može strmoglaviti pa više nikoga rudarenje neće zanimati.

Zato AMD "igra na sigurno" pa prima prednarudžbe i radi grafičke kartice koje će se sasvim sigurno prodati. Ako će pak postojati alati kojima se garantira sigurnost vrijednosti kriptovaluta na duže staze, AMD će se okrenuti širenju proizvodnog lanca pa sasvim sigurno "preoteti" još koji postotak udjela na tržištu.

Istovremeno, Nvidia se ne upušta u tu priču već se i dalje brine o korisnicima koji u svakodnevici trebaju njihove grafičke kartice. A i njih je sve više jer zbog nestašice grafičkih kartica zahvaljujući "rudarima", zbog čega se prognozira da će se već na kraju ovog prvog kvartala u 2018. sve okrenuti ponovno na stranu Nvidije. Osim ako AMD nema nekakvog skrivenog asa u rukavu...

Još iz kategorije

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

Ulaganje u inovacije na području interne revizije ključno je za ostvarenje vrijednosti poduzeća

24.03.2018. komentiraj

Kako se tempo inovacija ubrzava, tako je pred internim revizorima sve veći izazov da svojim organizacijama pomognu u osiguravanju djelotvornosti procesa i kontrola, istovremeno pružajući podršku poticanju rasta poslovanja. Nova studija PwC-a pod nazivom „Moving at the speed of innovation: The foundational tools and talents of technology-enabled Internal Audit“ otkriva da su naprednije funkcije interne revizije uspostavljene u odjelima s jedinstvenom tehnološkom i kadrovskom strategijom.

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

INFOGRAFIKA: Pravi novac od video igara dolazi iz softvera

23.03.2018. komentiraj

Industrija vezana uz video igre prečesto gleda samo hardverski dio poslovanja, iako je već dulje vrijeme jasno da istinski novac donosi softver. Dokazuju to u svom istraživanju ESA (Entertainment Software Association) i NPD Group.

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

Amazon skočio na drugo mjesto najvrjednijih tvrtki na svijetu

23.03.2018. komentiraj

Afera vezana uz Cambridge Analytica narušila je vrijednost nekih tehnoloških kompanija, među kojima je najviše pogođen Facebook, a nešto manje i Googleova matična kompanija Alphabet. U takvoj situaciji Amazon je postao druga najbogatija kompanija na svijetu i trenutno je na 768 milijuna američkih dolara vrijednosti.