Savjeti za bolje pregovaranje

Savjeti za bolje pregovaranje

Foto: Fotolia

Umjetnost pregovaranja nešto je s čime se ipak treba roditi, ali nije nemoguće naučiti biti što bolji pa da u prvoj sljedećoj prilici ne bi došlo do neke katastrofalne pogreške koja bi mogla stajati mnogo novca.

Stručnjak Kevin J. Ryan svima koji se osjećaju nedovoljno spremnima sami uskočiti u pregovaračke vode nudi jednostavne savjete kako to učini što bolje i bezbolnije, s maksimalnim rezultatom.

1. Počnite pozitivno, koristite komplimente

Lijepa riječ otvara sva vrata i to nije floskula. Odmah u startu pregovaranja nađite priliku za udijeliti kompliment, čime ćete stvoriti ugodniju atmosferu i kasnije će sve biti lakše. Samo, nemojte forsirati.

2. Dajte do znanja da ste spremni

Ne ustručavajte se govoriti o tematici koja vas se tiče u detalje jer tako pokazujete da znate mnogo i imate samopouzdanja. Također, sprečavate mogućnostu da vas se ulovi na krivoj nozi.

3. Saznajte što misle

Prije nego se odlučite reći svoju ponudu pitajte drugu stranu što nudi. Time im dajete na važnosti, a i izbijate možda pokoji adut iz rukava. Također, ako prvi pitate kakva je ponuda, bit će to faktor iznenađenja i možda bude u vašu korist.

4. Pozovite se na autoritete

Malo tko će odmah pristati na ponudu koja se stavi pred njih pa da biste sve pridobili na svoju stranu pozovite se na autoritete. Tipa, Mark Zuckerberg je išao u rizik i kupio WhatsApp za 26 milijardi američkih dolara i vratilo mu se. Naravno, koncentrirajte se na primjere iz svog polja.

5. Tražite odgovore

Nakon što ste izložili što ste imali, počnite zahtijevati odgovore, budite i malo agresivniji nego tijekom cijelog razgovora. Okrenite sve na svoju stranu, ispitajte koliko detalja znaju, pokažite im da ste vi taj koji vodi glavnu riječ. Kad to uspijete, imate sve u svojim rukama i postići ćete najbolji rezultat u pregovaranju.

Još iz kategorije

Sve više žena aktivno ostvaruje svoje ciljeve u karijeri, ali još ima stvari za popraviti

Sve više žena aktivno ostvaruje svoje ciljeve u karijeri, ali još ima stvari za popraviti

22.03.2018. komentiraj

PwC je objavio rezultate istraživanja kojim su pokušali doznati iskustva i želje žena vezanih uz razvoj karijere. Izvješće „Time to talk: what has to change for women at work“ otkriva da su žene samouvjerene, ambiciozne i spremne za sljedeći korak, no mnoge od njih ne vjeruju u ono što im poslodavci govore o razvoju karijere i promaknućima ili što pomaže ili šteti njihovoj karijeri.

Rakuten i Techstars zajedno podržavaju startupe

Rakuten i Techstars zajedno podržavaju startupe

19.03.2018. komentiraj

Kao dio projekta promoviranja uzajamno korisne suradnje s developerskim zajednicama, Rakuten je najavio novi akceleratorski program koji će poslužiti kao podrška startupima diljem svijeta. Program nazvan Rakuten akcelerator trebao bi pomoći otkriti i podržati rad poduzetnika u početnim stadijima razvoja poslovanja.

Kako napisati dobar poslovni plan

Kako napisati dobar poslovni plan

14.03.2018. komentiraj

Pokretanje posla nemoguće je bez poslovnog plana i što je on bolji, to su veće šanse da će posao krenuti bolje. Naravno, on ne garantira uspjeh, ali garantira bezbrižniji i bolji početak, što znači da je jako bitno kako ga napraviti na najbolji mogući način.