Zuckerberga za predsjednika?

Zuckerberga za predsjednika?

Foto: Facebook

Pokretač najpopularnije društvene mreže na svijetu Facebooka, tijekom 2017. godine suočio se s mnogim izazovima vezanim uz način poslovanja njegove tvrtke. Čini se da je, kako sada stvari stoje, iz borbe s raznim vladama, administracijama i samim korisnicima izašao kao pobjednik.

Prošlogodišnja najava Marka Zuckerberga da će korisnici Facebooka ubuduće gledati manje oglasa nekom bi se moglo učiniti kao jako loša ideja. Tako će uskoro oglašivači morati trošiti više novca za određeni doseg prikaza oglasa ili članaka. Svakom je logično da bi se to trebalo ozbiljno odraziti na prihode, a znamo da živimo u svijetu u kojem investitori negativno honoriraju čak i smanjeni rast, kamoli stagnaciju ili pad prihoda i profita.

Premda bi mnogi takav potez proglasili poslovno lošim, čini se kako Zuckerberg odlično osjeća trenutačni sentiment društva. Već prije otprilike godinu dana, kada je javno rekao da će rast broja korisnika i prihoda uskoro biti manji nego do tada, načeo je bolnu temu koju bi mnogi zaobišli, ali je ono što je izjavio zapravo logično. Time je stekao veći broj poklonika koji su pohvalili njegov realan i istinit pristup problematici koja je, zapravo, očita.

Slična je situacija i s govorom koji je održao studentima na Harvardu sredinom godine kada ih je potaknuo da svoje znanje i energiju u predstojećim životnim i radnim izazovima okrenu prema boljitku društva, očuvanju okoliša i liječenju bolesti. Tim je nastupom također pridobio brojne nove pristaše koji su sve glasnije počeli pričati o njegovoj socijalnoj i društvenoj osjetljivosti. Bio je to još jedan veliki plus za njegov osobni rejting, ali i za Facebook također, budući da ga mnogi izjednačavaju s tvrtkom koju je pokrenuo.

I njegov posljednji istup, u kojem je najavio manje oglasa na Facebooku, nije nerealan, unatoč činjenici da bi, gledano isključivo s ekonomskog aspekta, to značilo manje prihode. Zuckerberg je taj potez pojasnio činjenicom da su plaćeni oglasi počeli dominirati 'news feedom' (što je apsolutna istina) te da takva društvena mreža smanjuje socijalnu interakciju korisnika. To je bio još jedan iskren istup koji će se zasigurno pozitivno odraziti na broj i vjernost korisnika i koji će, posljedično gledano, osigurati i vjernost oglašivača.

Bilo da je riječ o iskrenoj empatiji ili tek određenom spinu jedne od najutjecajnijih osoba na Zemlji, Zuckerberg je sve spomenute probleme riješio elegantno pritom podižući rejting i sebi i Facebooku. Već sada se još uvijek mladi poduzetnik pokazao kao vrstan diplomat koji se s izazovima i traženjem odobravanja među 'običnim ljudima' nosi u maniri još jednog poznatog IT milijardera, Billa Gatesa. Dapače, ne bismo bili iznenađeni da kroz nekoliko godina, nastavi li ovako kvalitetno raditi na promociji svojih stavova (ili "stavova", ne želimo donositi sud o tome), Zuckerberg poželi biti prvi čovjek SAD-a. A ako je to Trump uspio učiniti, onda bez ikakvih problema to može i Zuckerberg.

Još iz kategorije

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

17.02.2018. komentiraj

Kriptovalute nisu bile posljednjih mjeseci zanimljive samo ulagačima na svim stranama svijeta već i hakerima, koji su uživali u činjenici što se trag tog digitalnog novca ne može pratiti pa je s plijenom lakše „pobjeći“. No, oni koji se bave ransomware vrstom cyber kriminala dozlogordilo je i odlučili su okrenuti leđa bitcoinu te se okrenuti alternativama.

Umjetna inteligencija zamijenila izvanzemaljce kao naš najveći strah od uništenja

Umjetna inteligencija zamijenila izvanzemaljce kao naš najveći strah od uništenja

15.02.2018. komentiraj

Izvanzemaljci su prije i nakon Drugog svjetskog rata bili prijetnja od koje se javnost smrzavala, iako nikakvi konkretni dokazi o njihovom dolasku na Zemlju nisu zapravo ponuđeni ni pokazani. Dakle, masovna histerija nastala je s razvojem tehnologije i odlazaka u svemir, što je dovelo do situacije u kojoj bi ljudi viđali „nepoznate leteće objekte“ (NLO) po nebu u svako doba dana ili noći. Odavno straha prema izvanzemaljcima nema, ali zato postoji jedan izniman prema umjetnoj inteligenciji (AI).

KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

13.02.2018. komentiraj

Poslovni rezultati Vipneta, objavljeni u sklopu rezultata Telekom Austrie, pokazuju da je odluka o kupnji Metroneta bila itekako ispravna jer i konsolidirani rezultati kada se i u godini ranije uzme utjecaj Metroneta pokazuju pozitivan smjer na godišnjoj razini.