Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Kriptovalute nisu bile posljednjih mjeseci zanimljive samo ulagačima na svim stranama svijeta već i hakerima, koji su uživali u činjenici što se trag tog digitalnog novca ne može pratiti pa je s plijenom lakše „pobjeći“. No, oni koji se bave ransomware vrstom cyber kriminala dozlogordilo je i odlučili su okrenuti leđa bitcoinu te se okrenuti alternativama.

Naime, ne samo što je fluktuacija te valute tolika je da u jednom trenutku cijena može biti prihvatljiva, a u drugom je toliko visoka da žrtve radije odustaju od svega nego da plate traženo, već treba proći i po nekoliko dana da se uopće dođe do bitcoina. Uz to, provizija koja se mora platiti kod transakcija previsoka je pa se često ransomware napad ne isplati. Također, navala na tu kriptovalutu je na najvišim razinama, a blockchain tehnologija nije adekvatno rješenje takvoj potražnji. Stoga, cyber kriminalci traže načine kako ostati zadovoljnima.

Monero je trenutno najbolje rješenje jer s njim sve ide daleko brže, također ne ostavlja tragove pa je lako zadržati plijen i ne strahovati da će netko išta uspjeti otkriti. Iako još uvijek nije rašireno sredstvo plaćanja među hakerima, polako se i to događa, a najbolji primjer svakako je Kirk ransomware. Dakle, hakeri će se uvijek snaći.

Kako god, dok se monero ili neka druga kriptovaluta ne ustale, dobro će doći i američki dolar. Samo, način na koji ga treba uplatiti jest kompliciraniji, a često se obavlja uz korištenje Ukash, Paysafecard i sličnih usluga. Kako god, riječ je o lakom novcu, ostvarenom preko tuđih leđa, pa hakeri neće dići ruke pred preprekama ove vrste.

Svakako, ne bi digli ruke da je bitcoin ostao na vrijednosti od približno 20 tisuća dolara već bi nastavili inzistirati da ih se isplaćuje njim. Ali, s obzirom da je pao na osam tisuća, zavladala je poprilična panika pa se "igra na sigurno".

Još iz kategorije

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

20.03.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako već od početka 2016. godine znamo za ključni savjet koji nam je dala analiza IFO instituta iz Njemačke: „Jedino što je važno jest predanost reformama“! Od tada se ne dešava (gotovo) ništa na planu strukturnih reformi.

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

16.03.2018. komentiraj

Danas se često govori o umjetnoj inteligenciji. Iz tog me razloga Dražen zamolio da se primim tipkovnice i napišem seriju kolumna o umjetnoj inteligenciji, kako bismo pojasnili ovo zanimljivo i raznoliko područje. Prvo što je potrebno napraviti je jedan terminološki pregled postojećih naziva, jer se u virtualnom svijetu termini često krivo koriste.

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

12.03.2018. komentiraj

prethodnoj smo kolumni na anegdotalan način prikazali  koliko je društvena inovacija u nas zanemarena. Najavili smo  danas dati ozbiljnije primjere ove važne aktivnosti u nas. Našli smo ih neočekivano u Izvješću EK o Hrvatskoj. Ono se primarno bavi u makroekonomikom i provođenjem reformi u 2017. godini.