Zašto mobitelima odjednom treba poseban AI procesor?

Zašto mobitelima odjednom treba poseban AI procesor?

Foto: Apple

Virtualni asistenti svakako su tehnološki korak naprijed po pitanju softvera u pametnim telefonima ove godine, a slobodno se u istom smjeru može reći da su AI procesori tehnološki korak naprijed po pitanju hardvera u pametnim telefonima ove godine. I proizvođači to itekako guraju prema naprijed.

Primjerice, Appleov posljednji SoC (System on a Chip) jest A11 Bionic, a specifičan je po svom novom AI Neural Engineu. Huawei također nije promatrao po strani pa je u Kirin 970 uvrstio Neural Processin Unit (NPU), a nadolazeći Mate 10 reklamira kao istinski AI pametni telefon. Samsung pak ponešto kasni i uvrstit će AI čip u Exynos nove generacije.

Ipak, ispred svih njih je američki Qualcomm, lider na tržištu mobilnih procesora. Još prije nekoliko generacija ostavio je prostor za tehnologiju koja s ovom godinom doživljava procvat, što znači da se gledalo unaprijed i dobro prognoziralo. A ne miruje se ni izvan sfere pametnih telefona, phableta ili tableta jer Intel i Nvidia također rade na procesorskim rješenjima koja uključuju umjetnu inteligenciju.

Većinom, razlozi za ove novitete postoje jer uređaji brže procesuiraju podatke, bolje određuju lokacije pa, primjerice, aplikacije kao Maps bolje rade. Asistenti su pametniji i nude bolje odgovore na razna pitanja, ali ono što je najznačajnije jest procesuiranje glasovnih naredbi, prepoznavanje otiska prstiju, oka, lica... Dakle, uz bolji AI dolaze i sigurniji uređaji, kao i brži te efikasniji jer troše manje energije.

Ipak, iako kompanije sve to reklamiraju kao umjetni mozak ili sposobnost "stroja" da razmišlja stvar, istina je da nismo još ni blizu takve stvarnosti. Ne postoji improvizacija, ne postoji razmišljanje koje oponaša čovjeka. Ovdje je riječ o boljem procesuiranju i analizi podataka, na temelju čega se može bolje predviđati rezultat.

Stoga, iako taj "AI" predznak zapravo ne odgovara istini jer umjetne inteligencije kao takve nemamo, uistinu je sjajno vidjeti silna poboljšanja na ovom planu, koja u konačnici donose korist svim uključenim stranama...

Još iz kategorije

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

20.03.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako već od početka 2016. godine znamo za ključni savjet koji nam je dala analiza IFO instituta iz Njemačke: „Jedino što je važno jest predanost reformama“! Od tada se ne dešava (gotovo) ništa na planu strukturnih reformi.

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

16.03.2018. komentiraj

Danas se često govori o umjetnoj inteligenciji. Iz tog me razloga Dražen zamolio da se primim tipkovnice i napišem seriju kolumna o umjetnoj inteligenciji, kako bismo pojasnili ovo zanimljivo i raznoliko područje. Prvo što je potrebno napraviti je jedan terminološki pregled postojećih naziva, jer se u virtualnom svijetu termini često krivo koriste.

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

12.03.2018. komentiraj

prethodnoj smo kolumni na anegdotalan način prikazali  koliko je društvena inovacija u nas zanemarena. Najavili smo  danas dati ozbiljnije primjere ove važne aktivnosti u nas. Našli smo ih neočekivano u Izvješću EK o Hrvatskoj. Ono se primarno bavi u makroekonomikom i provođenjem reformi u 2017. godini.