Zašto mobitelima odjednom treba poseban AI procesor?

Zašto mobitelima odjednom treba poseban AI procesor?

Foto: Apple

Virtualni asistenti svakako su tehnološki korak naprijed po pitanju softvera u pametnim telefonima ove godine, a slobodno se u istom smjeru može reći da su AI procesori tehnološki korak naprijed po pitanju hardvera u pametnim telefonima ove godine. I proizvođači to itekako guraju prema naprijed.

Primjerice, Appleov posljednji SoC (System on a Chip) jest A11 Bionic, a specifičan je po svom novom AI Neural Engineu. Huawei također nije promatrao po strani pa je u Kirin 970 uvrstio Neural Processin Unit (NPU), a nadolazeći Mate 10 reklamira kao istinski AI pametni telefon. Samsung pak ponešto kasni i uvrstit će AI čip u Exynos nove generacije.

Ipak, ispred svih njih je američki Qualcomm, lider na tržištu mobilnih procesora. Još prije nekoliko generacija ostavio je prostor za tehnologiju koja s ovom godinom doživljava procvat, što znači da se gledalo unaprijed i dobro prognoziralo. A ne miruje se ni izvan sfere pametnih telefona, phableta ili tableta jer Intel i Nvidia također rade na procesorskim rješenjima koja uključuju umjetnu inteligenciju.

Većinom, razlozi za ove novitete postoje jer uređaji brže procesuiraju podatke, bolje određuju lokacije pa, primjerice, aplikacije kao Maps bolje rade. Asistenti su pametniji i nude bolje odgovore na razna pitanja, ali ono što je najznačajnije jest procesuiranje glasovnih naredbi, prepoznavanje otiska prstiju, oka, lica... Dakle, uz bolji AI dolaze i sigurniji uređaji, kao i brži te efikasniji jer troše manje energije.

Ipak, iako kompanije sve to reklamiraju kao umjetni mozak ili sposobnost "stroja" da razmišlja stvar, istina je da nismo još ni blizu takve stvarnosti. Ne postoji improvizacija, ne postoji razmišljanje koje oponaša čovjeka. Ovdje je riječ o boljem procesuiranju i analizi podataka, na temelju čega se može bolje predviđati rezultat.

Stoga, iako taj "AI" predznak zapravo ne odgovara istini jer umjetne inteligencije kao takve nemamo, uistinu je sjajno vidjeti silna poboljšanja na ovom planu, koja u konačnici donose korist svim uključenim stranama...

Još iz kategorije

Proširena stvarnost nije trik, nego spas za budućnost lokalne maloprodaje

Proširena stvarnost nije trik, nego spas za budućnost lokalne maloprodaje

14.12.2017. komentiraj

Proširena stvarnost (AR) pokazala je svoje mogućnosti kroz igru Pokemon Gó i potvrdila da je veći hit no virtualna stvarnost (VR), što treba zahvaliti činjenici da ne stvara kompletan svijet oko nas već jednostavno implementira određene detalje unutar onoga što uistinu jest oko nas. I zato je ta tehnologija revolucionarna za maloprodaju.

Tehnologiju treba prigrliti i iskoristiti za napredak, a ne joj se protiviti

Tehnologiju treba prigrliti i iskoristiti za napredak, a ne joj se protiviti

12.12.2017. komentiraj

Tehnologiju treba prigrliti, a ne joj se protiviti ili smatrati besmislenom. Na teži način to su se uvjerili brojni poslodavci i zaposleni, koji su uz nedostatak edukacije ostali korak ili više njih iza svih promjena koje su se zbile posljednjih deset ili više godina. Bilo ih je mnogo, trebalo se informirati, educirati i pratiti zbivanja... I nije gotovo!

INOVACIJA …  „Flipped Classroom“ – Case Study

INOVACIJA … „Flipped Classroom“ – Case Study

11.12.2017. komentiraj

U prethodne dvije kolumne prikazao sam generalni „landscape“ primjene ove napredne metode poduke u svijetu i Hrvatskoj. Najkraći optimistički zaključak je: Potencijal primjene Flipped Classroom (FC) u Hrvatskoj je golem! Zaključak je takav zato što nije nađeno da se metoda primjenjuje igdje službeno/redovno. Ta konstatacija vrijedi  za sva predavanja u jednom predmetu, bilo u osnovnim i srednjim školama, bilo na fakultetima/visokim školama.