Zašto mobitelima odjednom treba poseban AI procesor?

Zašto mobitelima odjednom treba poseban AI procesor?

Foto: Apple

Virtualni asistenti svakako su tehnološki korak naprijed po pitanju softvera u pametnim telefonima ove godine, a slobodno se u istom smjeru može reći da su AI procesori tehnološki korak naprijed po pitanju hardvera u pametnim telefonima ove godine. I proizvođači to itekako guraju prema naprijed.

Primjerice, Appleov posljednji SoC (System on a Chip) jest A11 Bionic, a specifičan je po svom novom AI Neural Engineu. Huawei također nije promatrao po strani pa je u Kirin 970 uvrstio Neural Processin Unit (NPU), a nadolazeći Mate 10 reklamira kao istinski AI pametni telefon. Samsung pak ponešto kasni i uvrstit će AI čip u Exynos nove generacije.

Ipak, ispred svih njih je američki Qualcomm, lider na tržištu mobilnih procesora. Još prije nekoliko generacija ostavio je prostor za tehnologiju koja s ovom godinom doživljava procvat, što znači da se gledalo unaprijed i dobro prognoziralo. A ne miruje se ni izvan sfere pametnih telefona, phableta ili tableta jer Intel i Nvidia također rade na procesorskim rješenjima koja uključuju umjetnu inteligenciju.

Većinom, razlozi za ove novitete postoje jer uređaji brže procesuiraju podatke, bolje određuju lokacije pa, primjerice, aplikacije kao Maps bolje rade. Asistenti su pametniji i nude bolje odgovore na razna pitanja, ali ono što je najznačajnije jest procesuiranje glasovnih naredbi, prepoznavanje otiska prstiju, oka, lica... Dakle, uz bolji AI dolaze i sigurniji uređaji, kao i brži te efikasniji jer troše manje energije.

Ipak, iako kompanije sve to reklamiraju kao umjetni mozak ili sposobnost "stroja" da razmišlja stvar, istina je da nismo još ni blizu takve stvarnosti. Ne postoji improvizacija, ne postoji razmišljanje koje oponaša čovjeka. Ovdje je riječ o boljem procesuiranju i analizi podataka, na temelju čega se može bolje predviđati rezultat.

Stoga, iako taj "AI" predznak zapravo ne odgovara istini jer umjetne inteligencije kao takve nemamo, uistinu je sjajno vidjeti silna poboljšanja na ovom planu, koja u konačnici donose korist svim uključenim stranama...

Još iz kategorije

IP adresa (ni)je osobni podatak!

IP adresa (ni)je osobni podatak!

19.10.2017. komentiraj

Osobnim podacima se smatraju setovi podataka koji se odnose na točno određenu osobu čiji identitet je utvrđen ili se može utvrditi izravnim ili neizravnim putem. Kada je voditelj obrade uz razumni napor legalnim putem može nedvojbeno povezati sa konkretnom osobom, IP adresu bi trebalo smatrati osobnim podatkom. U suprotnom, IP adresa nije osobni podatak. O tome svjedoči i odluka Europskog suda pravde od 19.10.2016.

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

19.10.2017. komentiraj

Velika konkurencija na domaćem mobilnom telekom tržištu prije gotovo dvije godine natjerala je trećeg po veličini domaćeg telekom operatera Tele2 da krene s ulaganjima. Iako su jako dugo tvrdili kako neće tako skoro ulaziti u 4G odnosno neće dizati najnoviju generaciju mobilnih mreža koje donose velike brzine prijenosa podataka ipak su to učinili i početkom prošle godine pustili u pogon svoju 4G mrežu.

Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

18.10.2017. komentiraj

Umjetna inteligencija (AI) bi oko 2045. godine trebala biti sposobna pisati bestelere, što znači da će se razviti do te mjere da oponaša najkrerativnije umove u ljudskoj povijesti. Naravno, sve to još uvijek je teorija, ali ako AI uistinu može biti toliko kreativna, znači li to da će moći fotografirati kao profesionalci?