PRIKAŽI KATEGORIJE
Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

Komentar: Što donosi manja cijena roaminga

Komentar: Što donosi manja cijena roaminga

Većina korisnika bit će naravno zadovoljna, jasno je to na prvu jer tu su niže cijene, a Europska unija odnosno njezine institucije jer su uspjele nametnuti još jednu vrlo važnu regulativu za zajedničko tržište i to prije svega ono digitalno.

01.07. 2015 Pročitaj više
Vrijeme je da LCD TV-i odu u mirovinu, no što bio ih moglo zamijeniti?

Vrijeme je da LCD TV-i odu u mirovinu, no što bio ih moglo zamijeniti?

Tržište televizora nešto je kao tržište osobnih računala - ima svoju publiku i na godišnjoj bazi više ne očekuje neki značajniji rast. Točnije, godišnje se proda njih oko 250 milijuna i za taj dio „kolača“ bori se nekoliko top proizvođača, a ostalima ostavljaju mrvice. Od tog 90 posto čine LCD televizori, ali čini se da je njihov kraj neminovan.

29.06. 2015 Pročitaj više
KOMENTAR: Kuda ide telekom tržište

KOMENTAR: Kuda ide telekom tržište

Najnoviji rezultati HAKOM-a o stanju domaćeg telekomunikacijskog tržišta koje smo detaljno analizirali u nekoliko tekstova pokazuje kako pred njima stoje veliki izazovi kako zbog iznimno snažne tržišne utakmice i rata tarifama, ali i potrebe za preslagivanjem prioriteta.

25.06. 2015 Pročitaj više
Trebamo li se bojati umjetne inteligencije?

Trebamo li se bojati umjetne inteligencije?

Neki od najvećih umova današnjice - Stephen Hawking, Bill Gates i Elon Musk – ističu kako se čovječanstvo mora zabrinuti u vezi umjetne inteligencije i njezinog napretka. Oni su i javno izdali upozorenje kako čovječanstvo treba ozbiljno shvatiti umjetnu inteligenciju jer bi se lako moglo dogoditi da umjetna inteligencija zavlada nama.

10.06. 2015 Pročitaj više
KOMENTAR: Kreće konsolidacija telekom tržišta

KOMENTAR: Kreće konsolidacija telekom tržišta

Prodaja Amisa od strane njegovih vlasnika nije neočekivana, jer osim što se žele povući iz poslovanja na tržištu se već dugo očekuje konsolidacija tržišta jer broj telekom operatera je prilično velik. Takva konsolidacija, o kojoj smo već više puta pisali, uključuje i druge telekome osim Amisa jer Telekom Austria, a kroz njega i Vipnet koji je u njihovu vlasništvu, dobio je kroz ulazak América Móvila kapital za ulaganja.

06.06. 2015 Pročitaj više
Koja je najnaprednija exYu zemlja?

Koja je najnaprednija exYu zemlja?

Kad bi pitali bilo kojeg Hrvata, koja je exYu zemlja danas najnaprednija, vjerujem da bi svi ponosito na prvom mjestu istaknuli vlastitu domovinu. Dijelom iz patriotizma, a dijelom iz – neznanja. Stvari naime, baš i ne stoje onako kako si to većina nas ponosno misli...

03.06. 2015 Pročitaj više
ZATVORI