Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

5 načina plaćanja PR usluga

5 načina plaćanja PR usluga

Kupovanje i pružanje PR usluga se obično odvija između klijenta/kompanije/brenda, koju zastupa Uprava ili voditelj sektora za komunikacije, i agencije, koju zastupa Uprava ili voditelj projekta odnosno account manager, kako obično kažemo na stručnom hrvatskom.

11.09. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR: Milanović ne može prodavati hrvatski IT

KOMENTAR: Milanović ne može prodavati hrvatski IT

Najavljeni odlazak hrvatskog premijera Zorana Milanovića u SAD i najavljeni sastanak s čelnim ljudima kompanija kao što su Cisco, IBM, Microsoft, Oracle i Hewlett-Packard (HP) zanimljiv je podatak o kojem će biti različitih mišljenja. Boravit će tako premijer u San Franciscu, New Yorku i Seattleu, što je za domaći izvještajnu novinsku agenciju HINA-u potvrdio glasnogovornik Vlade također bivši novinar kao i mnogi u državnim institucijama Nikola Jelić. Tvrdi se tako da je razlog putovanja je razgovor o potencijalnoj suradnji s tim tvrtkama, a dogovoren je u suradnji s Američkom gospodarskom komorom. Politički možda i ne tako loš potez.

10.09. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR: Što nam je to donijela IFA

KOMENTAR: Što nam je to donijela IFA

Najveći europski, a po mnogima i svjetski sajam potrošačke elektronike IFA u Berlinu koji se ponosi svojom devedesetogodišnjom tradicijom, jer prvi je naime održan 1924. godine, pokazao je koji je smjer potrošačke elektronike – televizora, perilica, sušilica, sušila za kosu ili fenova, multipraktika, uvijača za kosu, kuhala za kavu, kuhala za čaj, frižidera za vino, ali naravno i pametnih telefona, tableta, računala, satova, VR naočala, ma svega što vam srce može poželjeti.

09.09. 2014 Pročitaj više
Današnji IT rizici zahtijevaju cjelovita rješenja i višu razinu svjesnosti

Današnji IT rizici zahtijevaju cjelovita rješenja i višu razinu svjesnosti

Suvremeno hakersko tržište ne zanima dokazivanje ili slanje političkih poruka, kao što je to nekoć bio slučaj, već uspješno i dugotrajno preuzimanje podataka, a potom njihova prodaja. Tako za razliku od jednostavnog napada u kojem zbog sigurnosnog propusta haker 'ruši' stranicu i ostavi željenu poruku, ovi napadi ne teže biti javni, već žele nečujno, što je moguće duže, izvući što je moguće veći broj informacija.

04.09. 2014 Pročitaj više
Što nas pokreće

Što nas pokreće

Rujan. Zagreb. Kiša. Pravo vrijeme za malu kontemplaciju o motivaciji. Meni osobno izvrstan izgovor da ne radim. Ljeto je gotovo, back to future. Svi znamo što nas čeka: još jedna poslovna/školska sezona same old, same old.

03.09. 2014 Pročitaj više
7 koraka kako raspisati uspješan natječaj za PR ili marketinšku agenciju

7 koraka kako raspisati uspješan natječaj za PR ili marketinšku agenciju

Uspješan natječaj za odabir najbolje PR, social media ili marketinške agencije uvijek prati istih 7 koraka. Proteklo desetljeće donijelo je suludo ubrzanje u komunikacijsku industriju i medije. Agencije su nekada mogle računati s periodima velike užurbanosti i periodima kada su se skupljale snage i radile stvari koje se inače ne stižu

02.09. 2014 Pročitaj više