PRIKAŽI KATEGORIJE
Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

KOMENTAR: Čipom po glavi građana – izmišljena potreba za brzom naplatom

KOMENTAR: Čipom po glavi građana – izmišljena potreba za brzom naplatom

Hrvatski građani uskoro bi trebali dobiti nove osobne iskaznice, ma krivo, ne dobiti nego platiti i to one pametne s čipom. Na kojima će biti njihov identitet osim što je isprintan na iskaznici, biti pospremljen i na čipu, dakle dvojak fizički i digitalni. Zahvaljujući ovom digitalnom moći će lakše komunicirati s državnom upravom, od kuće, iz ureda, na licu mjesta na nekom šalteru kada je baš to i potrebno.

22.05. 2015 Pročitaj više
Tko tu vedri i oblači?

Tko tu vedri i oblači?

Vjerojatno nisam jedini koji je uočio zbrku koja nastaje kad neki pretjerano revni autor teksta, bez obzira radilo se o novinaru ili učeniku koji priprema školski pano, krene „posuđivati“ članke pisane na engleskom jeziku te iznenada milijarde postanu bilijuni. Jer naime, svuda u svijetu bilijun je milijun milijuna, samo u SAD bilijun je tisuću milijuna (što i nije toliko čudno za zemlju u kojoj je svima normalno da stopa ima 12 inča). Pa onda copy+paste učini grubi faul.

19.05. 2015 Pročitaj više
KOMENTAR: Parafiskalnom toljagom po glavi malog poduzetnika

KOMENTAR: Parafiskalnom toljagom po glavi malog poduzetnika

Malim poduzetnicima, pogotovo onima koji imaju manje od 49 zaposlenika dogodio se novi namet zbog obveze obučavanja ili plaćanja osobe ili vanjske tvrtke koja će se brinuti o zaštiti na radu. Umjesto da se poduzetnicima omogući da rade sa što manje troškova, barem dok su u fazi dojenčeta, odlučeno je da im se nametne novi parafiskalni namet. Dakle opći dio ispita koji treba položiti je 800 kuna, dok je opći i posebni dio, ako je nekome potreban, košta 1200 kuna, kazali su u resornom ministarstvu.

05.05. 2015 Pročitaj više
Snage ili slabosti

Snage ili slabosti

Iako je dobar dio čitatelja studentska populacija, baš se svi upoznati s principima vrlo popularne SWOT analize – metode strukturnog planiranja koju vrlo ekstenzivno koristimo kad god valja analizirati snage, slabosti, prilike i prijetnje u poslovnom poduhvatu ili projektu. Vanjske i unutarnje.

04.05. 2015 Pročitaj više
KOMENTAR: HT ispunio očekivanja

KOMENTAR: HT ispunio očekivanja

Prošlo je sad već više od godinu dana od dolaska novog predsjednika Uprave i glavnog izvršnog direktora HT-a Davora Tomaškovića kojeg je većinski vlasnik Deutsche Telekom doveo kako bi preokrenuo i zaustavio negativne trendove uzrokovane stanjem na telekomunikacijskom tržištu. Veliko restrukturiranje HT-a, odlazak više stotina menadžera, prelazak 638 zaposlenika u Ericsson Nikolu Teslu donose prove rezultate.

30.04. 2015 Pročitaj više
KOMENTAR: Kojundžić i Cuspis u napadu na medije

KOMENTAR: Kojundžić i Cuspis u napadu na medije

Kada se krenete baviti novinarskim poslom mnogi vas stariji kolege upozore da će biti verbalnih napada, fizičkih napada, ponekad u ekstremnim i vrlo rijetkim slučajevima čak i pokušaja najava likvidacije. Ponekad će vas kojekakvi likovi i umišljene veličine s malo znanja pokušavati diskreditirati, ali uvijek zaborave pero je moćnije od mača.

23.04. 2015 Pročitaj više
ZATVORI