Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

Globalno zatopljenje je dobro

Globalno zatopljenje je dobro

Kud pobogu, pa nema gore apokalipse koja prijeti čovječanstvu, a tebi je dobro? Da, mislim sasvim  ozbiljno, no morat ćete pročitati sve, ili bar dio da saznate zašto ja vjerujem da je globalno zatopljenje jedna od boljih stvari koje nam je moderna civilizacija priskrbila.

26.03. 2015 Pročitaj više
Utapanje djeteline

Utapanje djeteline

Prije nekoliko dana, kolega i ja vratili smo se sa poslovnog puta u Irsku. Naš dolazak u Dublin  poklopio se sa danom proslove Svetog Patrika. Sveti Patrik slavi se tjedan dana, a vrhunac je dan Svetog Patrika, 17.3. U podne započinje parada koja se nastavlja pohodom na lokalne pubove kojih prema informaciji koju sam dobila ima oko 600 u Dublinu.

25.03. 2015 Pročitaj više
Maldivi – tropski raj ili ... ?

Maldivi – tropski raj ili ... ?

U zadnjih nekoliko mjeseci imao sam priliku dvaput poslovno boraviti na Maldivima, budući da smo preko lokalnog partnera ugovorili projekt implementacije našeg analitičkog rješenja za lokalnog telekomunikacijskog operatera. To je otprilike jedina veza ovog teksta i IT-a, a ostatak ćemo posvetiti putopisnim temama...

23.03. 2015 Pročitaj više
KOMENTAR: CeBIT je pokazao da se može

KOMENTAR: CeBIT je pokazao da se može

Odlazak hrvatskih tvrtki na CeBIT u Hannover pokazao je da imamo što ponuditi od hardvera, do razvoja softvera i usluga, pa do samih usluga vezanih uz internetsko poslovanje, poslovanje na internetu. Bilo da je riječ o hardverskom, softverskom startupu, izradi web rješenja, web dućana, mobilnih aplikacija po narudžbi, bilo da je riječ samo o usluzi vezanoj uz internetsko poslovanje kao što je content marketing ili pak oglašavanje na mreži.

20.03. 2015 Pročitaj više
Novac je tamo gdje ste vi

Novac je tamo gdje ste vi

Ponukan zanimljivom količinom iznova vođenih besciljnih razgovora s prijateljima koji žive na državnoj pomoći, mirovini ili zbrajajući prozore na Zavodu za zapošljavanje, a netom na kavi prije maminog ručka, koji ipak imaju dovoljno snage da mi odvale onu famoznu „lako je vama kad ste informatičari“, odlučio sam napisati im koji savjet ili pogled na taj problem. I to ne onako pojedinačno, nego više - stav o tome gdje čega ima i što bi trebalo raditi.

19.03. 2015 Pročitaj više
KOMENTAR: Napadi na novinare se nastavljaju

KOMENTAR: Napadi na novinare se nastavljaju

Kada budete radili u hrvatskom IT-u očekujte svašta, kao što sam ja očekivao posljednjih dvadesetak godina koliko se time bavim. A ovo je samo još jedan napad onih koje boli istina, onih koji istinu ne mogu podnijeti. Neki su prijetili na ovaj ili onaj način, čak je možda manji problem kada ti prijete dizanjem auta u zrak nego kad ti prijete riječima. Mislio sam da je tržište odraslo i da se takve stvari neće događati. Nekome se nešto ne mora svidjeti, može ga boljeti namješten a otkriven javni natječaj.

19.03. 2015 Pročitaj više