Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

KOMENTAR: Počelo je … dronovi napadaju

KOMENTAR: Počelo je … dronovi napadaju

Svi govore o dronovima, odnosno malim bespilotnim letjelicama koje će prenositi pakete, pizze i svašta ponešto, no takav scenarij je malo vjerojatan. Barem zasad, osim što su nas dronovi već počeli napadati. Već sad vidim one koji će skočiti i reći da se tehnologiji ne može stati na kraj, da su to gluposti i da je takva budućnost već tu.

29.08. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR: Apsurdistanska rapsodija

KOMENTAR: Apsurdistanska rapsodija

Mali sam poduzetnik, ima tvrtku i u Hrvatskoj, ali i Njemačkoj i mogu reći da nije ništa lakše poslovati niti ovdje niti tamo, započinje svoje pismo (ne)poznati poduzetnik koji nam se javio u redakciju, naravno virtualnu i progovara o onome što je sam doživio.

27.08. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR: Kupila je mobitel putem interneta, pogodite što je pronašla u kutiji!

KOMENTAR: Kupila je mobitel putem interneta, pogodite što je pronašla u kutiji!

Prije nekog vremena jedna se moja prijateljica odlučila na svoju prvu kupnju putem interneta, odlučila se na mobilni telefon. Malo surfanja, malo raspitivanja i odluka je pala. Maleni pametni telefon, baš onakav kakav si je poželjela, trebao je stići. Uskoro! Hoće li se smijati kao na slici?!

26.08. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR o HT-u: Okretanje uslugama

KOMENTAR o HT-u: Okretanje uslugama

Najjači domaći telekom operater Hrvatski telekom proveo je u prvih pola godine vrlo veliku transformaciju poslovanja i ona je dostupnim informacijama u ovome trenutku završena. Osim preslagivanja i promjena u menadžerskom kadru, prelaska 640 radnika u novu tvrtku Ericsson Nikole Tesle koja će se baviti održavanjem mreža, još 160 radnika odlazi iz kompanije.

22.08. 2014 Pročitaj više
Nema predaje

Nema predaje

Odlučio sam boriti se, a zašto ne? Mislim najlakše je reći, ok ja sada idem odavde kao što je otišao dio mojih prijatelja ili rodbine. Otišao je iz Hrvatske jer kako sada izgledamo zbilja ne nudimo nikakvu nadu. Pa opet ja sam optimist, nepopravljiva klasa. Borim se na način koji je meni prirodan, pišem i govorim o tome.

21.08. 2014 Pročitaj više
NLO – Nepodnošljiva Lakoća Obećavanja

NLO – Nepodnošljiva Lakoća Obećavanja

Što je „obećanje“? To je neka vrsta „ugovora“ kojim se netko obvezuje nešto učiniti. To može biti neka najava, neki plan, strateški dokument, odluka ili program rada. Javna obećanja najčešće daju političari, naročito su česta u vrijeme izbornih kampanja. To su predizborna obećanja.

20.08. 2014 Pročitaj više