PRIKAŽI KATEGORIJE
Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

Hoće li bogati postati još bogatiji s novim Appleovim App Store reklamama?

Hoće li bogati postati još bogatiji s novim Appleovim App Store reklamama?

Apple svoju App Store e-trgovinu aplikacijama konstatno poboljšava i nailazi načine kako zarađivati pozamašan novac, a u tom smjeru ide i posljednja odluka. Naime, nakon što prođe testiranje, developeri i izdavači imat će mogućnost oglašavati svoje aplikacije na App Storeu i time si znatno poboljšati poziciju.

28.06. 2016 Pročitaj više
INOVACIJA … ili zašto je propao Kodak?

INOVACIJA … ili zašto je propao Kodak?

U prošloj smo kolumni prikazali da propuštanje ili čak samo kašnjenje u prihvaćanju nove tehnologije koja mijenja „pravila igre“ može uzrokovati propast i globalno vodećih kompanija. Primjer Kodaka je silno instruktivan i zato zaslužuje  detaljni opis. Najbolji je ta teške korporativne havarije dana u članku New York Times-a „Kodak's First Digital Moment“ (objavljeno 12.8.2015).

27.06. 2016 Pročitaj više
Internet stvari raste, no problemi ostaju

Internet stvari raste, no problemi ostaju

Vrijeme je očito napokon stiglo, Internet stvari (IoT) nije više samo nešto o čemu se govori u teoriji jer trenutno u svijetu postoji 6,4 milijarde spojenih uređaja, barem ako je vjerovati istraživanju Gartnera. To znači da bi je u ovom trenutku situacija već za 30 posto bolja nego u isto vrijeme prošle godine. Dakle, došlo je vrijeme i da se postave neki standardi, da odgovorni ne kaskaju iza svega što nam nudi tehnologija.

24.06. 2016 Pročitaj više
Što bi se dogodilo da Samsung odbaci Android i zamjeni ga Tizenom?

Što bi se dogodilo da Samsung odbaci Android i zamjeni ga Tizenom?

Glasine govore kako Samsung navodno razmišlja o napuštanju Android operativnog sustava u budućnosti. Tvrtka bi, prema tim izvorima, željela na svojim budućim modelima eventualno koristiti vlastiti Tizen OS što bi im davalo više kontrole nad svojim hardverom i softverom i to bi im, barem u teoriji, trebalo donositi više novca. S odnosom snaga kakav je sada Samsung ovisi o Googleu i njihovoj platformi.

23.06. 2016 Pročitaj više
KOMENTAR: Tele2 svojim cirkusantom pokazao što misli o tržištu

KOMENTAR: Tele2 svojim cirkusantom pokazao što misli o tržištu

Jednom ne tako davno, još u prošlom stoljeću u moj grad, u vrijeme mladosti, stigao je cirkus. Ne bilo kakav cirkus, nego cirkus Moire Orfei. I još nego drugi cirkusi i prije i poslije njega. Oni pravi cirkusi. Uživalo se tada u dresiranim životinjama, akrobacijama  na žici, akrobacijama na trapezu, klaunovima i mnogočemu još. I da se razumijemo u uživanju u cirkusu nema ništa loše.

22.06. 2016 Pročitaj više
Zašto je Microsoft kupio LinkedIn?

Zašto je Microsoft kupio LinkedIn?

Microsoft nije u najboljoj situaciji trenutno, ako se gleda sami poredak na vrhu tehnološke industrije. Nisu relevantni kao nekad i gledaju u leđa konkurenciji kao Apple, Amazon, Google, Facebook ili IBM. I to je samo u Sjedinjenim Američkim Državama, u svijetu ima još kompanija koje se mogu nadmetati s njima, a prije desetak godina to nikako ne bi mogli. Zato Microsoft spremno riskira i troši milijarde američkih dolara, ali posljednje vijesti vezane uz LinkedIn jednostavno nadmašuju sve.

21.06. 2016 Pročitaj više
ZATVORI