Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

Kako istinski upoznati svoje zaposlenike?

Kako istinski upoznati svoje zaposlenike?

Profil zaposlenika, određivanje osobina ličnosti, uz podatke o svim tipovima inteligencije je nešto što bi svaka tvrtka u današnjem poslovnom svijetu trebala imati za sve svoje zaposlenike. Tako to rade veliki sistemi, a mali bi mogli preuzet taj model uspješnog poslovanja. Zašto?

18.12. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR: Očekivano restrukturiranje Vipneta

KOMENTAR: Očekivano restrukturiranje Vipneta

Nakon što je najjači domaći telekom operater HT prebacio 638 zaposlenika u novu tvrtku Ericsson Nikole Tesle, te smanjio broj menadžera za nekih stotinjak menadžerskih pozicija, te je dio zaposlenika već napustio kompaniju, sada je na red došlo i restrukturiranje u Vipnetu koji je najavio smanjenje broja za stotinjak menadžera i zaposlenika.

16.12. 2014 Pročitaj više
Riječi koje prodaju

Riječi koje prodaju

Riječi imaju moć. One formiraju našu percepciju, utječu na naše mentalne procese, a samim time i na naše ponašanje. Upravo zbog toga, mogu se jako dobro iskoristiti i u poslovanju, a ponekad je dovoljno promijeniti tek riječi s kojima se obraćate tržištu, da bi se vaše poslovanje iz temelja promijenilo nabolje.

15.12. 2014 Pročitaj više
Korisnici u cloudu: „guranje na silu“ novih tehnoloških rješenja?

Korisnici u cloudu: „guranje na silu“ novih tehnoloških rješenja?

Cloud computing, računarstvo u oblaku, kako god zvali taj moderni (ali ne baš najnoviji) tehnološki fenomen odnosno trend, do prije nekog vremena, spominjao se samo na IT konferencijama i u IT krugovima zadnjih 10-tak godina s porukama “samo što nije počela cloud revolucija”, uz navođenje nekih prednosti te tehnologije. Rijetko kada sam u razgovorima s “običnim” korisnicima naišao na razumijevanje cloud filozofije, ili njezinih prednosti.

11.12. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR: APIS IT-ova izvozna ofenziva

KOMENTAR: APIS IT-ova izvozna ofenziva

Iako ova državna firma izaziva veliko negodovanje kako u IT krugovima tako i javnosti posljednjih mjeseci, APIS IT kreće u izvoznu fiskalnu ofenzivu. Nakon što je u vrijeme posjeta premijera Zorana Milanovića SAD-u, o kojem i danas kruže kontraverze u domaćem IT-u,  potpisali neobvezujući sporazum s IBM-om sada su to isto učinili i s Oraclom.

10.12. 2014 Pročitaj više
Mogu li hrvatski startupi uspjeti u Hrvatskoj?

Mogu li hrvatski startupi uspjeti u Hrvatskoj?

Potaknuta raspravom otprije nekoliko dana o tome kolike su šanse za uspjeh hrvatskim startupima ako ga odluče potražiti u npr. Silicon Valleyju ili Londonu, a što mogu očekivati ako ostanu u Hrvatskoj, odlučila sam se malo ozbiljnije pozabaviti temom i dati neka vlastita razmišljanja o toj problematici.

09.12. 2014 Pročitaj više