PRIKAŽI KATEGORIJE
Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

KOMENTAR: Vipnet iznad očekivanja

KOMENTAR: Vipnet iznad očekivanja

Poslovni rezultati za prvih šest mjeseci ove godine pokazuju kako je Vipnet rastao u svim ključnim pokazateljima poglavito u segmentu fiksne telefonije, dok je rast u mobilnoj telefoniji ipak bio nešto manji. Zanimljivo je kako je u istom razdoblju ove godine kompanija nastavila s rastom svojih kapitalnih ulaganja. Takvi rezultati (detaljno ih pogledajte na ovom linku) pokazuju kako je Vipnet nakon nekoliko akvizicija prošlih nekoliko godina, a pogotovo nakon kupnje Amis Telekoma prošle godine uspio konsolidirati poslovanje. Ukoliko dođe do kupovine Metroneta koji bi snažno pojačao poslovni segment Vipneta, a očekuje se da bi se transakcija mogla dogoditi do kraja ove godine poslovanje Vipneta dobilo bi dodatni poticaj. Prema informacijama kojima raspolažemo ta je transakcija gotovo pa dovršena.

22.07. 2016 Pročitaj više
Nosiva tehnologija doživjela potpunu transformaciju

Nosiva tehnologija doživjela potpunu transformaciju

U posljednjih nekoliko godina nosivi (eng., wearable) uređaji su doživjeli potpunu transformaciju i od estetskih tech dodataka postali iznimno korisni i potrebni u svakodnevnici. To im je i donijelo bolje rezultate na tržištu, no ne i onakve kakvi su bili zacrtani u jeku silnih najava o dolasku pravog plimnog vala promjena. Ipak, možda sljedeća transformacija donese toliko željenih nekoliko koraka naprijed za ovu industriju.

22.07. 2016 Pročitaj više
KOMENTAR: Mobilna tehnologija i ulaganja, odnosno kako je Tele2 bio prvi

KOMENTAR: Mobilna tehnologija i ulaganja, odnosno kako je Tele2 bio prvi

Telekomunikacije su vrlo intenzivno ulagačka djelatnost, dok je prije petnaestak i više godina ulaganje prije svega u mobilnu mrežu značilo da se ulaže u segment telekom poslovanja koje je raslo sporije i gdje su zarade bile više, sadašnja očekivanja korisnika tjeraju telekome na stalna ulaganja kada prosječna potrošnja po korisniku pada.

21.07. 2016 Pročitaj više
INOVACIJA … sudjelovanje građana u političkoj inovaciji objašnjenje koncepta!!!

INOVACIJA … sudjelovanje građana u političkoj inovaciji objašnjenje koncepta!!!

Na inovativnu političku inicijativu https://www.facebook.com/ManjinskaVlada/ prije mjesec dana službeno je odgovorilo manje od 10% stranaka. Osobno je odgovorila i stranka koja je zapravo glavni „cilj“ ove inicijative: MOST. Oni imaju tri osnovne primjedbe na koncept manjinske vlade:

19.07. 2016 Pročitaj više
Kakvo je stanje digitalne slobode?

Kakvo je stanje digitalne slobode?

U vrijeme kada se kompanije trude što više saznati o korisnicima interneta, njihovim navikama, lokaciji i interesima teško je pretpostaviti koliko će daleko ići sofisticiranje personalizacije u tehnologiji. S pravom se postavlja pitanje hoće li kompleksni algoritmi s vremenom kreirati našu online budućnost vodeći nas na određene stranice i na taj način utjecati na naše ponašanje u stvarnom životu.

18.07. 2016 Pročitaj više
Kako će se manifest o 5G mrežama odraziti na buduće mobitele, automobile i internet?

Kako će se manifest o 5G mrežama odraziti na buduće mobitele, automobile i internet?

Mobilna mreža pete generacije (5G) bi u na tlu Europske unije trebala postati standardom, čime se ruše mnoge barijere u digitalnom poslovanju i funkcionalnosti raznih uređaja pa i kompletnih sustava. Da bi se to dostiglo je potrebno ispuniti preduvjete po pitanju infrastrukture, regulativa, zakona i za ono pravo najpotrebnija su kvalitetna testiranja.

15.07. 2016 Pročitaj više
ZATVORI