Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

KOMENTAR: Rupa u glavi

KOMENTAR: Rupa u glavi

Turizam – taj obožavani predmet gospodarstva, krpatelj svih proračuna, ali ne i srpanjskih rupa. Predivni ponuditelj boljeg života s malo rada, divna stvarčica u rukama dobrog analitičara, namještača excel tablica, brojača noćenja i dolazaka, samozvanih meteorologa, eto tako mi je to opisao jedan turistički djelatnik uz čašu vina u Poreču, u vrijeme kada se zbrajaju rezultati prvih šest ovogodišnjih mjeseci. I one, kako kaže ministar Darko Lorencin, već četrdesetogodišnje srpanjske rupe koje nikako da se riješimo i vjerojatno je se na ovaj način nećemo nikad riješiti.

31.07. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR: Zašto je HT solidan?

KOMENTAR: Zašto je HT solidan?

Jednostavno zato što jest, roaming im je odnio početkom godine 56 milijuna kuna, bili su, a u nekim segmentima još uvijek i jesu u velikom internom, ali i eksternom restrukturiranju, a tu je i novi predsjednik Uprave Davor Tomašković. I što se to za HT promijenilo u prvih šest mjeseci osim novog prvog čovjeka, pa stotinjak i više menadžera je što na novim funkcijama, što otišlo iz firme.

30.07. 2014 Pročitaj više
Romeo Montecchi i Siri Capuletti

Romeo Montecchi i Siri Capuletti

Ljudevit Grgurić Grga poznati je medijski šarmer, koji je svojim radijskim dosjetkama svirao po žicama srdaca generacija i generacija starijih gospođa. Sjećam jedne prilike kad je, u svojoj radijskoj emisiji, pročitao znanstvenu crticu iz Japana.

29.07. 2014 Pročitaj više
Vrijeme je za make stuff eru

Vrijeme je za make stuff eru

„The world is changing much more rapidly than most people realize and creative output cannot keep up“ citat je poznatog profesora s Henley Business Schoola i pokretača prve virtualne poslove škole,  Eddiea Obenga, gosta predavača ovogodišnjeg rujanskog izdanja Combis konferencije.

28.07. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR: I kako sad dalje… transformacija u tijeku

KOMENTAR: I kako sad dalje… transformacija u tijeku

Analiza domaćeg telekomunikacijskog tržišta koja proizlazi iz godišnjeg izvješća domaćeg regulatora HAKOM-a pokazuje da usprkos gospodarskoj krizi, pritisku konkurencije, ali i države kroz razne namete, te potrebe za velikim ulaganjima telekom operateri pronalaze nove poslovne modele i niše.

25.07. 2014 Pročitaj više
Zašto mirisi prodaju?

Zašto mirisi prodaju?

Šećući Trgom Bana Jelačića ove subote, od mnoštva štandova koji su povodom Smotre folklora bili poredani jedan pored drugoga moju je pažnju privukao upravo onaj na kome su prodavani proizvodi od lavande, i to zbog opojnog mirisa koji se iz tog pravca širio. Miris lavande vraća me u djetinjstvo i podsjeća me na more, koje toliko volim.

23.07. 2014 Pročitaj više