PRIKAŽI KATEGORIJE
Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

KOMENTAR: Uberove subvencije – fer tržišna utakmica?

KOMENTAR: Uberove subvencije – fer tržišna utakmica?

Korisnicima Uberovih usluga u Zagrebu svakako će pad cijena biti super, vozačima možda i ne jer omjer njihove zarade u odnosu na ono što im uzima Uber i porezi je sve manji. Kako bi tome doskočio Uber se odlučio, barem su nam tako potvrdili vozači, dodatno ih stimulirati nagradama za broj vožnji, vrijeme provedeno na cesti. Tako da neki od njih tvrde kako sad zarađuju još i više. Da li je to dosita fer tržišna utakmica?!

24.05. 2016 Pročitaj više
INOVACIJA … i njeni neophodni upravljački alati

INOVACIJA … i njeni neophodni upravljački alati

Inovacijski konzultant treba pokrivati cijelo područje inovacije: kulturu, organizaciju, procese, alate. Tvrtke rijetko vole takav opći pristup. Umjesto toga, gotovo je anegdotalno pitanje koje često čujemo:

23.05. 2016 Pročitaj više
Data scientist: o integritetu, kredibilitetu i legitimitetu

Data scientist: o integritetu, kredibilitetu i legitimitetu

Ne mogu odoljeti, a da ne započnem završnim riječima iz jednog svog drugog članka...o primjeni data science-a u politici...“...Prvi dio formule za uspjeh data science-a u politici je taj da data scientist ne bude političar. Drugi dio formule je na strani političara.“.

20.05. 2016 Pročitaj više
INOVACIJA … i ICT

INOVACIJA … i ICT

Nedavno sam imao priliku raspravljati o unaprjeđenju inovacije u dvije velike hrvatske tvrtke. Inovacijski sustav namjeravaju organizacijski staviti u ili uz svoju ICT službu. Je li to uobičajeno i optimalno? U početnoj fazi uvođenja inovacijskog sustava, „smještaj“ odgovornih za inovaciju je nebitan! Bitno je da postoji jasan stav najviše uprave  da je inovacija korisna i da je provediva!

16.05. 2016 Pročitaj više
INOVACIJA … u Europskom kvalifikacijskom okviru za e-Kompetencije

INOVACIJA … u Europskom kvalifikacijskom okviru za e-Kompetencije

Još 2008. godine je Europska Komisija (Povjerenstvo za edukaciju i kulturu) donijela EQF – Europski Kvalifikacijski Okvir – za cjeloživotno učenje, brošura OVDJE. Šest godina kasnije – 2014. je na osnovi toga donesen Europski e-Kompetencijski okvir (skraćeno: eCF) za ICT profesionalce koji rade u svim industrijama, brošura za verziju 3.0 je OVDJE.

10.05. 2016 Pročitaj više
Čeka li pametne telefone ista sudbina kao i PC-je?

Čeka li pametne telefone ista sudbina kao i PC-je?

Osobna računala više neće rasti, to vrijeme je zauvijek prošlo i sljedećih će se pet godina pozicionirati na otprilike 250 do 280 milijuna isporučenih jedinica diljem svijeta, što je situacija koju oni najpesimističniji predviđaju pametnim telefonima.

06.05. 2016 Pročitaj više
ZATVORI