PRIKAŽI KATEGORIJE
Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

KOMENTAR: HT u skladu s očekivanjima, tržište se budi

KOMENTAR: HT u skladu s očekivanjima, tržište se budi

Sada kad su stigli poslovni rezultati svih triju najvećih domaćih telekom operatera Hrvatskog Telekoma, Vipneta, Tele 2, jasno je kako se više nam govora o stagnaciji, nego o blagim rastovima svih ključnih pokazatelja pogotovo u segmentu prihoda, dok je svima dobit pod pritiskom ulaganja. Svi telekomi provode restrukturiranja, ali jasno kako je došlo vrijeme oporavka i novog rasta i ulaganja u svim segmentima.

28.04. 2016 Pročitaj više
KOMENTAR:  Vipnet ipak ispunio očekivanja

KOMENTAR: Vipnet ipak ispunio očekivanja

Vipnet je ipak ispunio očekivanja sa svojim poslovnim rezultatima koji pokazuju rast prihoda, pad dobiti i rast kapitalnih ulaganja. Da ponovimo za one koji možda nisu uspjeli pročitati detaljnu analizu poslovnih rezultata - u prvom kvartalu ove godine Vipnet je zabilježio rast prihoda 5,2 posto na 88,4 milijuna eura, dok mu je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) pala 4,8 posto na 17.4 milijuna eura. Pritom je kompanija uvećala, i to za više od 50 posto, kapitalna ulaganja. Ako se ubaci utjecaj Amisa u Q1 prihod raste 2,7 posto, a dobit pada još snažnije i to za 7,8 posto.

27.04. 2016 Pročitaj više
Kuda ide internet oglašavanje: nativni oglasi na steroidima i hiperpersonalizacija

Kuda ide internet oglašavanje: nativni oglasi na steroidima i hiperpersonalizacija

Oglašavanje na internetu izniman je izazov za sve koji od njega imaju koristi pa se konstantno pronalaze načini kako što bolje profitirati od njega, a čini se da je rješenje za „adtech“ razvoj prvenstveno u nativnom oglašavanju. Jer, upravo to jest odgovor za blokiranje oglasa. No ostala rješenja su tzv. hiperpersonalizacija i daljnja konsolidacija.

26.04. 2016 Pročitaj više
INOVACIJA … 3. stupanj - visokoškolska edukacija

INOVACIJA … 3. stupanj - visokoškolska edukacija

Naglašavanje važnosti inovacije uglavnom je deklarativno. Najbolji je pokazatelj za to je poduka inovacije  u visokoškolskom obrazovanju. Na našim veleučilištima, visokim školama i fakultetima takvi su kolegiji više izuzetak nego pravilo. Nepoznat je slučaj postojanja obveznog predmeta „Inovacija“ a tamo gdje postoji takav predmet, on je izborni.

25.04. 2016 Pročitaj više
KOMENTAR: CE China tek na početku

KOMENTAR: CE China tek na početku

Organizatori sajma IFA u Berlinu, tvrtka Messe Berlin odlučila se na proširenje svog portfelja sajmova, tako da je u Shenzhenu u Kini se odlučila za pokretanje novog sajma koji bi trebao postati nešto poput sajma IFA u Berlinu.

21.04. 2016 Pročitaj više
KOMENTAR: Tele2 ipak razočarao

KOMENTAR: Tele2 ipak razočarao

Usprkos rastu kapitalnih ulaganja, rastu prihoda, dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) je pala i to preko 50 posto, EBIT (dobit prije kamata, poreza) i dalje je negativna i time je Tele2 u Hrvatskoj razočarao svojim poslovnim rezultatima, sažetak je onog što smo objavili u našoj analizu poslovnih rezultata Tele2 Hrvatska koji su objavljeni u sklopu poslovnih rezultata Tele2 AB njihova švedskog vlasnika.

21.04. 2016 Pročitaj više
ZATVORI