Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

WinDaysi15 – iz mog kutka

WinDaysi15 – iz mog kutka

I da, eto ih opet! Brže nego bi se itko mogao nadati okrenula se godina (ili koji tjedan više) i ponovno nam pred vrata stigoše WinDaysi, u svome jubilarnom, 15. izdanju. S obzirom da se ovaj tekst pojavljuje tek koji dan pred sami početak najveće nam poslovno-tehnološke konferencije u regiji, neću vas zamarati s najavama zvijezda predavača, pričom o Umagu, o proizvodima koje ćemo predstaviti i slično.

17.04. 2015 Pročitaj više
KOMENTAR: Državi automobili, poduzetnicima viljuškari

KOMENTAR: Državi automobili, poduzetnicima viljuškari

Da bi dobro shvatili što nude europski fondovi domaćim poduzetnicima, u kombinaciji s državom koja im pomaže, i dodjeljuje potpore, morate zaista biti stručnjak, a s nekim od njih smo razgovarali o netom usvojenim pravilnicima. Ocjena je jednostavna – državi mogu i automobili, a poduzetnicima eventualno viljuškari.

13.04. 2015 Pročitaj više
Outplacement programi? Ima li smisla?

Outplacement programi? Ima li smisla?

Mislim da je ponekad tvrtci jedini izlaz u mogući spas i otkazati nekima od radnika. Ne podržavam tu metodu kao način da se poslodavac „riješi“ nepoželjnih radnika, ali podržavam da otkaže onima koji najslabije rade. Ne slažem se da tvrtka nije ni probala smanjit troškove poslovanja, a već kreću u otkazivanje ugovora radnicima. Ali isto tako znam da je svaki slučaj individualan i za sebe i da uvijek postoji bolji i lošiji način.

09.04. 2015 Pročitaj više
UPDATE - KOMENTAR: ICTbusiness gasi…

UPDATE - KOMENTAR: ICTbusiness gasi…

Na veliku žalost svih naših čitatelja, ali i gledatelja, moramo objaviti da je redakcija ICTbusiness.info odlučila ugasiti… Da dobro ste pročitali ugasiti… Jednostavno smo na to primorani, situacija je takva…

08.04. 2015 Pročitaj više
KOMENTAR: ICTbusiness nastavlja s novitetima

KOMENTAR: ICTbusiness nastavlja s novitetima

Ako još niste primijetili ICTbusiness.info i ICTbusiness TV opet nastavljaju sa širenjem, nakon novih IPTV platformi, TV emisije koju smo pokrenuli prije više od godinu dana, sada je pred vama i malo zabavnog sadržaja kojeg ćemo puniti svakodnevno na zadovoljstvo mnogih.

01.04. 2015 Pročitaj više
Otvaramo novu rubriku - Goli informatičari i informatičarke!

Otvaramo novu rubriku - Goli informatičari i informatičarke!

Puno puta ste nas pitali i dobacili - a zašto nemate golih teta na portalu, pa zar ne znate da sise i guzice prodaju? Mi smo se na to smijali, oglušili, govorili da to nećemo nikad uvesti, mi smo fin i kulturni portal, mi pišemo (uglavnom) o pametnim stvarima, tehnologiji, poslovnim rješenjima itd itd. No, rekli pa porekli.

01.04. 2015 Pročitaj više