Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Suradnja Nokije i Microsofta ide u lukrativnom smjeru

Objavljeno: 24.09. 2013 :: Autor: Andrej Radinger ::Verzija za printanje

Mobilne tehnologije sve više imaju utjecaja na poslovno i privatno okruženje. Taj prodor diktira zakon brojeva. Sve je više ljudi koji mobilne telefone koriste, ne samo na njegovu primarnu funkciju, već i za, primjerice, surfanje, što dakako implicira potentno mjesto za poslovne prilike. Da postoji značajan rast na području mobilnih uređaja i tehnologija, potvrđuje i Gartnerovo istraživanje, koje otkriva kako će do kraja 2014. broj spajanja na Internet putem mobitela biti veći od „klasičnog“ desktop spajanja.

Drugo istraživanje, koje je proveo eMarketer ide u prilog Gartnerovoj tvrdnji. Istraživanje pokazuje kako je za očekivati da će oglašavanje na mobitelima rasti čak za 100% ove godine i za 54% u idućoj godini. To su impresivne brojke koje idu u prilog daljnjem rastu i razvoju sektora mobilne tehnologije, ne treba podcijeniti već naprotiv što prije uskočiti u taj vagon– ako već niste.

Prethodno napisano ujedno pruža i odgovor na pitanje – „Zašto Mobility Day?“. Smatram kako je bitno ukazivati na poslovne i ine prilike u mobilnoj tehnologiji, kojih će, sudeći prema trenutnim kretanjima, biti sve više. Kako bi se one na pravi način iskoristile, nužno je pratiti novitete na tržištu, trendove, bitno je razumjeti tržište u globalu kao i ciljane skupine. Volio bih dati neki mali presjek događaja iz svijeta mobilne tehnologije i malo šire, koji su obilježile zadnje mjesece iz kojih se mogu izvlačiti razni zaključci u svrhu pozicioniranja poslovanja u mobilnom segmentu.

Microsoft, gigant iz Redmonda, već  se neko vrijeme kreće u smjeru razvoja poslovanja na mobilnim tehnologijama. Moglo se to iščitati i na ovogodišnjoj Build Microsoft konferenciji na kojoj je Steve Ballmer neprestano ponavljao mantru „touch, touch, touch“, što dakako implicira smjer kretanja poslovanja koje podrazumijeva pametne telefone (smartphone) i tablete.

Na tom je putu Microsoft nedavno izbacio i Windows Phone App Studio, platformu za izradu mobilnih aplikacija putem web-sučelja koja je namijenjena i onima koji nemaju iskustva u kodiranju. Nije potrebno nikakvo kodiranje već se koriste predefinirani predlošci i kroz wizarde se razvija aplikacija. Sve navedeno bitno pojednostavljuje razvoj aplikacija i omogućuje i onima bez programerskog predznanja, ali s idejom, da razvijaju vlastite aplikacije brzo i jednostavno. Trenutno ne postoji slična platforma za bilo kakav native razvoj, samo neki alati za multiplatformski razvoj. Iako se ne može koristiti za izradu složenijih aplikacija Windows Phone App Studio odlična je pomoć svima kojima je potrebna jednostavnija mobilna aplikacija, kao što su na primjer vlasnici restorana, frizerskih salona i sl., jer su aplikacije danas sastavni dio svakog ozbiljnijeg poslovnog sustava te su iznimno važne u poslovanju svake firme. Ovim si potezom, čini se, Microsoft pokušava prokrčiti put prema većim tržišnim udjelima. No unatoč zanimljivim idejama koje dolaze iz Microsofta, Windows Phone platforma još uvijek nema zadovoljavajući broj ponuđenih mobilnih rješenja i aplikacija, u usporedbi s npr. iPhone ili Android platformama. Naime, čak niti ogroman marketinški budžet ne može mu dati tržišnu prevlast.

Svoj proboj na tržište Microsoft si pokušava osigurati i redovitim nadogradnjama Windows Phone sustava. Najnoviji GDR2 update dolazi nam s velikim brojem poboljšanja, koja se prvenstveno odnose na unaprjeđenja svojstava u radu s kamerom.

Nokia je također još jedan igrač, koji se doduše ne pokušava probiti na tržište mobilne tehnologije, već se vratiti na tron proizvođača mobilnih uređaja, na kojeg je početkom prošle godine zasjeo Samsung. Možda još veći problem Fincima predstavlja činjenica kako ih IDC-ijevo istraživanje tržišta pametnih telefona (smartphonea), niti prošle godine nije uvrstilo među prvih pet, premda je ukupno tržište pametnih uređaja raste.

Koraci su poduzeti – Nokia je ostvarila suradnju s Microsoftom uzevši njihovu mobilnu platformu, a nedavno je izbacila i najnoviji model – Nokia Lumia 1020, koju ćemo u rujnu vidjeti na prodajnim mjestima u Europi, s „nabrijanom“ 41-pikselnom kamerom. Nokijina odluka da se sa Symbian platforme prebaci na Windows možda i nije toliko zapanjujuća s obzirom na istraživanja IDC-a, Gartnera i istraživačke tvrtke Pyramid Research. Naime, sve troje tvrdi kako će udio Windows Phonea, znatno narasti do 2015. godine, potonji čak predviđaju da će njihov udio biti čak i do 40 posto.

Čini se da će Nokia i Microsoft i dalje živjeti u sretnoj simbiozi i obostranoj koristi, a što će biti za par godina, ostaje nam da pričekamo i posvjedočimo.

 

O autoru: Andrej Radinger je jedan od organizatora konferencije Mobility Day, vlasnik je tvrtke Mobendo za pružanje mobilnih i pametnih IT rješenja te je suosnivač tvrtke APPA Mundi, sa sjedištem u Engleskoj. Specijalista je za Microsoftove tehnologije te posjeduje te posjeduje Windows Phone Development MVP  priznanje (Microsoft Most Valuable Professional.

Ostale vijesti iz kategorije

Opet u vašem gradu, najveći cirkus ...

Opet u vašem gradu, najveći cirkus ...

Ovog tjedna cijeli Brisel je fokusiran na “saslušanja” povjerenika koje je Juncker predložio za novi sastav Europske komisije. Cijela vježba je zapravo golemi igrokaz, gdje je sve unaprijed dogovoreno i potrebno je samo odigrati igru po dogovoru i ne napraviti neku grešku.

02.10. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR: Dobro došli u dolinu silikona

KOMENTAR: Dobro došli u dolinu silikona

Neki će reći kako je problem kada se na nacionalnoj dalekovidnici iz usta ministra malog poduzetništva i obrta Gordana Marasa može čuti kako je premijer otišao u Silikonsku dolinu, pa će se s time mnogi sprdati i ismijavati. Dragi ministre nauči engleski, nauči da je silicij polumetal koji provodi struju i dio je svakog procesora, a silikon je umjetni materijal i koristi se od brtvljenja kada do umjetnih sisa.

30.09. 2014 Pročitaj više
Može li država išta ponuditi malim informatičkim tvrtkama?

Može li država išta ponuditi malim informatičkim tvrtkama?

Država je jedan od najvećih, ako ne i najveći korisnik IT usluga: oko 40% svih IT rješenja i usluga u Republici Hrvatskoj izvrši se za potrebe države. O tim poslovima javnost najčešće saznaje tek ako su u pitanju takozvane „kapitalne investicije“, velika i kompleksna rješenja poput fiskalizacije, a ponekad o njima saznaju tek ako nešto ne funkcionira

30.09. 2014 Pročitaj više
O cijenama pristupa internetu u Hrvatskoj

O cijenama pristupa internetu u Hrvatskoj

U zadnjem izvještaju Europske komisije o cijenama pristupa internetu u EU-u iz ožujka ove godine, Hrvatska nije baš slavno prošla. Usporedne analize pokazuju da su u kod nas cijene interneta veće u odnosu na prosjeke EU-a, i to od 12% za osnovne, pa čak do više od 250% za veće brzine (iznad 12 Mbit/s).

29.09. 2014 Pročitaj više
Gdje je izlaz iz informacijskog matrixa?

Gdje je izlaz iz informacijskog matrixa?

Informacijska tehnologija revolucionarizirala je svijet, te je iz temelja promijenila način na koji živimo. Da bi saznali što se događa u svijetu, ne moramo više kao nekad čekati vijesti na TV-u ili radiju, niti kupovati razne dnevne tiskovine. Bilo da smo u toplini svoga doma, ili smo se zatekli na vrhu planine, za svega par sekundi, i uz svega par pokreta prstima na svojim gadgetima, sve su nam informacije dostupne na dlanu.

26.09. 2014 Pročitaj više
KOMENTAR: Unutarnji i vanjski neprijatelji zdravstvenog sustava

KOMENTAR: Unutarnji i vanjski neprijatelji zdravstvenog sustava

Jedina sigurna činjenica u zdravstvenom sustavu ove nam naše drage države jest da bi IT donio mogućnost da se uz ulaganje od 500-700 milijuna kuna preusmjeri, neki bi rekli uštedi ali nije tako, oko 4-6 milijardi kuna i to recimo u plaće, novu opremu i slično.

25.09. 2014 Pročitaj više