Sukobi oko Ubera u Hrvatskoj sve češće završavaju nasiljem

Sukobi oko Ubera u Hrvatskoj sve češće završavaju nasiljem

Foto: Fotolia

Svojevrsni rat taksista i Ubera intenzivirao se posljednjih dana nakon što su 'stari' prijevoznici prošlog tjedna nakratko blokirali prometnice u okolici Dubrovnika usred turističke sezone. Nakon toga dogodio se napad na trojicu taksista koji su završili u bolnici, a taj su fizički obračun, čini se, pokrenuli građani koji se ne bave prijevozničkom djelatnošću.

Sukobi na jugu Hrvatske su nastavljeni početkom novog radnog tjedna. Dubrovačko – neretvanska policija navodi da su se u ponedjeljak sukobila dvojica vozača, no on je, srećom, ostao na međusobnoj razmjeni uvreda i udaranju po 'haubama'. Sličan incident tamošnja je policija zabilježila i početkom prošlog vikenda u okolici Dubrovnika.

Čini se kako su Dalmatinci odlučili pokazati da doista jesu temperamentni. Najviše sukoba s Uberovim vozačima događalo se proteklih tjedana u Zadru i okolici. Tako su domaći mediji krajem lipnja izvijestili da je u samo nekoliko dana fizički napadnuto deset vozača Ubera, a dvojica su zadobila teže ozljede. U svim tim napadima, kao tvrde naši mediji, radilo se o 'sačekušama' taksista.

Čini se kako u Hrvatskoj ljudi najčešće vole pokazivati agresiju na krivim mjestima. Umjesto da se vozači raznih službi udruže, jer je očito da imaju viška vremena, i zajedno prosvjeduju tražeći od vlasti da se riješe pravni nedostatci kako bi svi oni mogli raditi po zakonu i bez problema, oni pokazuju da im nije dovoljno MMA borbi vikendima na TV ekranima, nego i sami žele fizički istjerivati nekakvu pravdu.

Ovom prilikom kao autor članka ne želim isticati svoje stavove o legalnosti i nelegalnosti Ubera i opravdanosti prigovora 'starih' taksista jer mi je preko glave (da ne upotrijebim neki vulgarniji izraz) silnih internetskih rasprava u kojima nema niti trunke tolerancije ili uvažavanja tuđeg mišljenja. Neutralni promatrač rekao bi da sve one završavaju po onoj staroj doskočici da 'nije go*no, nego se pas...olakšao'. Kao što se olakšavaju mnogi sudionici tih nepotrebnih rasprava koje uglavnom sliče na one o 'ustašama i partizanima'.

U pravu su svi koji žele kvalitetnije tržište, bilo ono više ili manje regulirano. I upravo zato bi se svi koji se bave prijevozom putnika trebali udružiti u traženju odgovarajućeg zakonskog rješenja koje bi dopustilo svima da na tržištu nastupaju pod istim uvjetima. Ipak, poznavajući lokalni mentalitet s regionalnim odstupanjima vjerojatno niti to ne bi zaustavilo fizičke obračune. A jedini 'obračun' koji bi riješio probleme trebao bi se dogoditi na Markovom trgu i rezultirati barem privremenim zakonskim rješenjem problema. Jer ovo više nema smisla...

Još iz kategorije

IP adresa (ni)je osobni podatak!

IP adresa (ni)je osobni podatak!

19.10.2017. komentiraj

Osobnim podacima se smatraju setovi podataka koji se odnose na točno određenu osobu čiji identitet je utvrđen ili se može utvrditi izravnim ili neizravnim putem. Kada je voditelj obrade uz razumni napor legalnim putem može nedvojbeno povezati sa konkretnom osobom, IP adresu bi trebalo smatrati osobnim podatkom. U suprotnom, IP adresa nije osobni podatak. O tome svjedoči i odluka Europskog suda pravde od 19.10.2016.

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

19.10.2017. komentiraj

Velika konkurencija na domaćem mobilnom telekom tržištu prije gotovo dvije godine natjerala je trećeg po veličini domaćeg telekom operatera Tele2 da krene s ulaganjima. Iako su jako dugo tvrdili kako neće tako skoro ulaziti u 4G odnosno neće dizati najnoviju generaciju mobilnih mreža koje donose velike brzine prijenosa podataka ipak su to učinili i početkom prošle godine pustili u pogon svoju 4G mrežu.

Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

18.10.2017. komentiraj

Umjetna inteligencija (AI) bi oko 2045. godine trebala biti sposobna pisati bestelere, što znači da će se razviti do te mjere da oponaša najkrerativnije umove u ljudskoj povijesti. Naravno, sve to još uvijek je teorija, ali ako AI uistinu može biti toliko kreativna, znači li to da će moći fotografirati kao profesionalci?