Sukobi oko Ubera u Hrvatskoj sve češće završavaju nasiljem

Sukobi oko Ubera u Hrvatskoj sve češće završavaju nasiljem

Foto: Fotolia

Svojevrsni rat taksista i Ubera intenzivirao se posljednjih dana nakon što su 'stari' prijevoznici prošlog tjedna nakratko blokirali prometnice u okolici Dubrovnika usred turističke sezone. Nakon toga dogodio se napad na trojicu taksista koji su završili u bolnici, a taj su fizički obračun, čini se, pokrenuli građani koji se ne bave prijevozničkom djelatnošću.

Sukobi na jugu Hrvatske su nastavljeni početkom novog radnog tjedna. Dubrovačko – neretvanska policija navodi da su se u ponedjeljak sukobila dvojica vozača, no on je, srećom, ostao na međusobnoj razmjeni uvreda i udaranju po 'haubama'. Sličan incident tamošnja je policija zabilježila i početkom prošlog vikenda u okolici Dubrovnika.

Čini se kako su Dalmatinci odlučili pokazati da doista jesu temperamentni. Najviše sukoba s Uberovim vozačima događalo se proteklih tjedana u Zadru i okolici. Tako su domaći mediji krajem lipnja izvijestili da je u samo nekoliko dana fizički napadnuto deset vozača Ubera, a dvojica su zadobila teže ozljede. U svim tim napadima, kao tvrde naši mediji, radilo se o 'sačekušama' taksista.

Čini se kako u Hrvatskoj ljudi najčešće vole pokazivati agresiju na krivim mjestima. Umjesto da se vozači raznih službi udruže, jer je očito da imaju viška vremena, i zajedno prosvjeduju tražeći od vlasti da se riješe pravni nedostatci kako bi svi oni mogli raditi po zakonu i bez problema, oni pokazuju da im nije dovoljno MMA borbi vikendima na TV ekranima, nego i sami žele fizički istjerivati nekakvu pravdu.

Ovom prilikom kao autor članka ne želim isticati svoje stavove o legalnosti i nelegalnosti Ubera i opravdanosti prigovora 'starih' taksista jer mi je preko glave (da ne upotrijebim neki vulgarniji izraz) silnih internetskih rasprava u kojima nema niti trunke tolerancije ili uvažavanja tuđeg mišljenja. Neutralni promatrač rekao bi da sve one završavaju po onoj staroj doskočici da 'nije go*no, nego se pas...olakšao'. Kao što se olakšavaju mnogi sudionici tih nepotrebnih rasprava koje uglavnom sliče na one o 'ustašama i partizanima'.

U pravu su svi koji žele kvalitetnije tržište, bilo ono više ili manje regulirano. I upravo zato bi se svi koji se bave prijevozom putnika trebali udružiti u traženju odgovarajućeg zakonskog rješenja koje bi dopustilo svima da na tržištu nastupaju pod istim uvjetima. Ipak, poznavajući lokalni mentalitet s regionalnim odstupanjima vjerojatno niti to ne bi zaustavilo fizičke obračune. A jedini 'obračun' koji bi riješio probleme trebao bi se dogoditi na Markovom trgu i rezultirati barem privremenim zakonskim rješenjem problema. Jer ovo više nema smisla...

Još iz kategorije

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

20.03.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako već od početka 2016. godine znamo za ključni savjet koji nam je dala analiza IFO instituta iz Njemačke: „Jedino što je važno jest predanost reformama“! Od tada se ne dešava (gotovo) ništa na planu strukturnih reformi.

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

16.03.2018. komentiraj

Danas se često govori o umjetnoj inteligenciji. Iz tog me razloga Dražen zamolio da se primim tipkovnice i napišem seriju kolumna o umjetnoj inteligenciji, kako bismo pojasnili ovo zanimljivo i raznoliko područje. Prvo što je potrebno napraviti je jedan terminološki pregled postojećih naziva, jer se u virtualnom svijetu termini često krivo koriste.

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

12.03.2018. komentiraj

prethodnoj smo kolumni na anegdotalan način prikazali  koliko je društvena inovacija u nas zanemarena. Najavili smo  danas dati ozbiljnije primjere ove važne aktivnosti u nas. Našli smo ih neočekivano u Izvješću EK o Hrvatskoj. Ono se primarno bavi u makroekonomikom i provođenjem reformi u 2017. godini.