Sukobi oko Ubera u Hrvatskoj sve češće završavaju nasiljem

Sukobi oko Ubera u Hrvatskoj sve češće završavaju nasiljem

Foto: Fotolia

Svojevrsni rat taksista i Ubera intenzivirao se posljednjih dana nakon što su 'stari' prijevoznici prošlog tjedna nakratko blokirali prometnice u okolici Dubrovnika usred turističke sezone. Nakon toga dogodio se napad na trojicu taksista koji su završili u bolnici, a taj su fizički obračun, čini se, pokrenuli građani koji se ne bave prijevozničkom djelatnošću.

Sukobi na jugu Hrvatske su nastavljeni početkom novog radnog tjedna. Dubrovačko – neretvanska policija navodi da su se u ponedjeljak sukobila dvojica vozača, no on je, srećom, ostao na međusobnoj razmjeni uvreda i udaranju po 'haubama'. Sličan incident tamošnja je policija zabilježila i početkom prošlog vikenda u okolici Dubrovnika.

Čini se kako su Dalmatinci odlučili pokazati da doista jesu temperamentni. Najviše sukoba s Uberovim vozačima događalo se proteklih tjedana u Zadru i okolici. Tako su domaći mediji krajem lipnja izvijestili da je u samo nekoliko dana fizički napadnuto deset vozača Ubera, a dvojica su zadobila teže ozljede. U svim tim napadima, kao tvrde naši mediji, radilo se o 'sačekušama' taksista.

Čini se kako u Hrvatskoj ljudi najčešće vole pokazivati agresiju na krivim mjestima. Umjesto da se vozači raznih službi udruže, jer je očito da imaju viška vremena, i zajedno prosvjeduju tražeći od vlasti da se riješe pravni nedostatci kako bi svi oni mogli raditi po zakonu i bez problema, oni pokazuju da im nije dovoljno MMA borbi vikendima na TV ekranima, nego i sami žele fizički istjerivati nekakvu pravdu.

Ovom prilikom kao autor članka ne želim isticati svoje stavove o legalnosti i nelegalnosti Ubera i opravdanosti prigovora 'starih' taksista jer mi je preko glave (da ne upotrijebim neki vulgarniji izraz) silnih internetskih rasprava u kojima nema niti trunke tolerancije ili uvažavanja tuđeg mišljenja. Neutralni promatrač rekao bi da sve one završavaju po onoj staroj doskočici da 'nije go*no, nego se pas...olakšao'. Kao što se olakšavaju mnogi sudionici tih nepotrebnih rasprava koje uglavnom sliče na one o 'ustašama i partizanima'.

U pravu su svi koji žele kvalitetnije tržište, bilo ono više ili manje regulirano. I upravo zato bi se svi koji se bave prijevozom putnika trebali udružiti u traženju odgovarajućeg zakonskog rješenja koje bi dopustilo svima da na tržištu nastupaju pod istim uvjetima. Ipak, poznavajući lokalni mentalitet s regionalnim odstupanjima vjerojatno niti to ne bi zaustavilo fizičke obračune. A jedini 'obračun' koji bi riješio probleme trebao bi se dogoditi na Markovom trgu i rezultirati barem privremenim zakonskim rješenjem problema. Jer ovo više nema smisla...

Još iz kategorije

Proširena stvarnost nije trik, nego spas za budućnost lokalne maloprodaje

Proširena stvarnost nije trik, nego spas za budućnost lokalne maloprodaje

14.12.2017. komentiraj

Proširena stvarnost (AR) pokazala je svoje mogućnosti kroz igru Pokemon Gó i potvrdila da je veći hit no virtualna stvarnost (VR), što treba zahvaliti činjenici da ne stvara kompletan svijet oko nas već jednostavno implementira određene detalje unutar onoga što uistinu jest oko nas. I zato je ta tehnologija revolucionarna za maloprodaju.

Tehnologiju treba prigrliti i iskoristiti za napredak, a ne joj se protiviti

Tehnologiju treba prigrliti i iskoristiti za napredak, a ne joj se protiviti

12.12.2017. komentiraj

Tehnologiju treba prigrliti, a ne joj se protiviti ili smatrati besmislenom. Na teži način to su se uvjerili brojni poslodavci i zaposleni, koji su uz nedostatak edukacije ostali korak ili više njih iza svih promjena koje su se zbile posljednjih deset ili više godina. Bilo ih je mnogo, trebalo se informirati, educirati i pratiti zbivanja... I nije gotovo!

INOVACIJA …  „Flipped Classroom“ – Case Study

INOVACIJA … „Flipped Classroom“ – Case Study

11.12.2017. komentiraj

U prethodne dvije kolumne prikazao sam generalni „landscape“ primjene ove napredne metode poduke u svijetu i Hrvatskoj. Najkraći optimistički zaključak je: Potencijal primjene Flipped Classroom (FC) u Hrvatskoj je golem! Zaključak je takav zato što nije nađeno da se metoda primjenjuje igdje službeno/redovno. Ta konstatacija vrijedi  za sva predavanja u jednom predmetu, bilo u osnovnim i srednjim školama, bilo na fakultetima/visokim školama.