Poslovi koje smo sanjali nisu uvijek u liniji s onima koji se traže

Poslovi koje smo sanjali nisu uvijek u liniji s onima koji se traže

Foto: DepositPhotos

Kad smo bili djeca mnogo su nas puta pitali što želimo i mi bismo razmislili pa nudili razne odgovore. S vremenom smo si i sami postavljali takva pitanja te točno znali što je zanimanje naših snova i idealizirali ga. Nažalost, velika većina nas ne uspije ostvariti san ili se on ne pokaže onakvim kakav su mislili da jest. I to je tako, ali ne znači kraj svijeta, dapače.

U današnjim razvijenim društvima posla postoji za sve, posebno one s više vještina, voljom, željom za učenjem i općenito one koji su iznimno snalažljivi pa znaju improvizirati i izvući se iz situacija koje bi drugima djelovale bezizlazno. No, to je također nešto što se više manje zna.

I sad nakon podužeg i podosta emotivnog uvoda... Istraživanje koje je proveo C+R Research pokazuje da 20 posto američkih tinejdžera želi jedan od 15 poslova koji zajedno čine svega jedan posto američke radne snage. Pod time se misli na glazbenike, glumce, sportaše, dizajnere video igara ili profesionalne igrače video igara. Konkretno, 30 milijuna ljudi konkurira za 1,5 milijuna takvih radnih mjesta.

Znači, njih 28,5 milijuna morat će pronaći nešto novo dok ili čekaju na ostvarenje sna ili dok su u stanju pomiriti se s tim snom. Barem ako je vjerovati ovom istraživanju, provedenom na 476 američkih tinejdžera. Bolje je vjerovati u njega jer lakše se pripremiti, situacija je slična u svim zemljama, u nekima i gora jer poslova iz snova je manje zbog slabije razvijene zabavne industrije.

Dakle, samo sedam posto tinejdžera bi radilo jedan od 25 najuobičajenijih poslova u SAD-u, a pod time se misli na medicinske tehničare, radnike na gradilištu, računovođe, učitelje u osnovnim školama...

Nažalost, od 25 poslova s najvećim potencijalom rasta do 2024. godine, samo tri posto tinejdžera izražavalje želju da bi ih radilo, a pod time se misli na medicinske tehničare, fizioterapeute, web developere, forenzičare, statističare...

Ali, treba znati i da čak 17 posto njih ne zna što bi radilo u budućnosti, a to je nekako potpuno normalno. Na kraju priče, ne treba toliko brinuti, život često sam odredi svima nama put i zbog potrebe krenemo u nešto novo, što nismo željeli, ali nam se na kraju svidi...

Još iz kategorije

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

20.04.2018. komentiraj

Promjene koje iziskuje proces digitalne transformacije kompanija znače da će i IT morati mijenjati način na koji pristupa rješavanju zahtjeva poslovanja, jer se očekuju novi i inovativni modeli te primjena novih tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftinija i jednostavnija infrastruktura.

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

17.04.2018. komentiraj

Teorijska razmatranja o neposrednoj demokraciji u prošloj kolumni možemo ovdje dopuniti njezinim neželjenim učincima kao i o mogućim načinima konkretne primjene u organizacijama poput stranaka ili lokalne i državne uprave. Vraćamo se na odličan članak „Liquid Democracy: True Democracy for the 21st Century“. Autor Dominik Schiener iznosi sljedeće manjkavosti neposredne demokracije

Ransomware jednostavno cvjeta

Ransomware jednostavno cvjeta

16.04.2018. komentiraj

Hakeri više nisu skloni napadima koji ruše sustave do te mjere da sve unutar njih mogu vrlo lako pokrasti, već su skloniji zaključavanju i blokiranju sustava u svrhu ucjena. To je mnogo jednostavnije, ali i unosnije, kao što je i bezbolnije žrtvama. Zato ransomware toliko cvjeta.