Paradoks pohrane podataka u cloud

Paradoks pohrane podataka u cloud

Foto: Shutterstock

Cloud tehnologija preporodila je poslovanje u svakom smislu, što ponajviše vrijedi za dostupnost informacija, nikad veću sigurnost i jednostavnost pohrane podataka. Sve to na prvi pogled donosi i uštede jer se ne troši na hardver, ali kad se zagrebe ispod površine, situacija je bitno drugačija pa zapravo korisnici moraju plaćati „bezbroj“ pretplata kako bi se koristili svim prednostima u cloud ponudi.

Odjednom se dogodila situacija u kojoj se iz utopije ušlo u grubu realnost - cloud košta i stiglo je vrijeme naplate. Potpuno je to suprotno od svega što se pričalo u stručnim krugovima u vrijeme dok se pozivalo na tranziciju i promjenu strategije poslovanja. Naime, kroz 2013. i posebno 2014. se konstantno navodilo da cloud nudi velike uštede jer više nije potreban ljudski faktor pri baratanju podacima, što znači manje troškova za plaće. Ali, svi ti terabajti i terabajti podataka ipak se moraju negdje "uskladištiti", a to košta. Kao što košta analiza, košta prijenos, košta sav softver...

Na tu temu Druva je obavila istraživanje i ono je provedeno u suradnji sa 140 IT menadžera, od kojih njih 54 posto tvrdi da cloud donosi poboljšanja po pitanju sigurnosti, njih pak 63 posto tvrdi da imaju veliku korist od Amazon Web Services (AWS), njih 82 posto tvrdi da ima veliko povjerenje u sigurnost koju cloud pruža, a njih 72 posto smatra da cloud u globalu donosi poboljšanja.

Što se troškova tiče, njih čak 62 posto izražava zabrinutost jer shvaćaju da s vremenom i sa sve većom količinom podataka troškovi enormno rastu. Zaključak jest da se do te situacije došlo zbog nedovoljne pripremljenosti.

"Kompanije i organizacije još uvijek imaju poveću količinu duplih informacija, kojih bi se lako mogle riješiti da posvete pažnju i resurse tom segmentu. Stoga, iako žele plaćati samo ono što koriste, kompanije i organizacije su primorane plaćati i za ono što im ne treba. Ako uistinu žele uštedjeti na cloudu, morat će uložiti još novca kako bi bolje grupirali ili uklanjali prikupljene podatke", tvrde u Druvi te potvrđuju taj paradoks clouda, koji na prvu nudi uštede, a na drugu doslovno usisava novac, čak i dodatno ako se želi nešto uštedjeti...

Još iz kategorije

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

17.02.2018. komentiraj

Kriptovalute nisu bile posljednjih mjeseci zanimljive samo ulagačima na svim stranama svijeta već i hakerima, koji su uživali u činjenici što se trag tog digitalnog novca ne može pratiti pa je s plijenom lakše „pobjeći“. No, oni koji se bave ransomware vrstom cyber kriminala dozlogordilo je i odlučili su okrenuti leđa bitcoinu te se okrenuti alternativama.

Umjetna inteligencija zamijenila izvanzemaljce kao naš najveći strah od uništenja

Umjetna inteligencija zamijenila izvanzemaljce kao naš najveći strah od uništenja

15.02.2018. komentiraj

Izvanzemaljci su prije i nakon Drugog svjetskog rata bili prijetnja od koje se javnost smrzavala, iako nikakvi konkretni dokazi o njihovom dolasku na Zemlju nisu zapravo ponuđeni ni pokazani. Dakle, masovna histerija nastala je s razvojem tehnologije i odlazaka u svemir, što je dovelo do situacije u kojoj bi ljudi viđali „nepoznate leteće objekte“ (NLO) po nebu u svako doba dana ili noći. Odavno straha prema izvanzemaljcima nema, ali zato postoji jedan izniman prema umjetnoj inteligenciji (AI).

KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

13.02.2018. komentiraj

Poslovni rezultati Vipneta, objavljeni u sklopu rezultata Telekom Austrie, pokazuju da je odluka o kupnji Metroneta bila itekako ispravna jer i konsolidirani rezultati kada se i u godini ranije uzme utjecaj Metroneta pokazuju pozitivan smjer na godišnjoj razini.